DL: Točilo za invalide - Poljaki sledijo slovenski ideji

10.12.2019 | 12:00

Andrej Sever

Andrej Sever

V okviru projekta Tudi jaz sem lahko čebelar so v Zvezi paraplegikov Slovenije ustanovili sekcijo čebelarjev na invalidskih vozičkih, ki imajo tudi svoj čebelnjak, poljsko podjetje pa je izdelalo točilo za med za invalide in prejelo zlato medaljo

Dolgoletni čebelar Andrej Sever iz Metlike se že nekaj časa trudi pomagati invalidom pri vključevanju v čebelarstvo. Zaveda se, da s tem dobijo občutek, da so enakovredni drugim, imajo neposreden stik z naravo in kljub invalidnosti naredijo kaj koristnega, naj gre za ljudi z motnjami v razvoju ali invalide.

Na njegovo pobudo in ob angažiranju Čebelarskega društva Semič je bila marca 2017 v Semiču v okviru Zveze paraplegikov Slovenije ustanovljena sekcija invalidov čebelarjev na invalidskih vozičkih. Lani pa so v Murski Soboti postavili čebelnjak za invalide na invalidskih vozičkih. Sever je predlagal tehnične zahteve za učni čebelnjak za invalide, izvedbo pa je vodil in nadzoroval predsednik Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije Stanko Novak. Pri izvedbi čebelnjaka so sodelovali čebelarji paraplegiki.

»Ko se je razširila vest, da imamo v Sloveniji sekcijo čebelarjev na invalidskih vozičkih, ki imajo tudi svoj čebelnjak, so se začeli za to zanimati zunaj slovenskih meja. Na podlagi tega me je lastnik poljskega podjetja Lyson Tomasz Lyson konec letošnjega marca povabil na Poljsko, kjer sem predstavil delovanje sekcije čebelarjev na invalidskih vozičkih in njihove uspehe pri čebelarjenju. Ob ogledu proizvodnih prostorov firme je pogovor nanesel na izdelavo pripomočkov, ki bi olajšali delo invalidov pri čebelarjenju. Nakazal sem jim različne možnosti izvedbe točila, kar so v razvojnem oddelku firme z veseljem sprejeli. Podjetje Lyson se namreč ukvarja z izdelavo čebelarske opreme, znano pa je tudi po tem, da večkrat donira opremo čebelarjem. Imajo svoj čebelarski muzej in učne delavnice za čebelarje. Ukvarjajo se s čebelarstvom in izdajajo publikacije za čebelarje,« je povedal Sever.

Nedavno je bil v kanadskem Montrealu Svetovni čebelarski kongres Apimondia, na katerem je sodelovalo tudi podjetje Lyson. Med drugim z električnim točilom za invalide na invalidskih vozičkih, za katerega je dobilo zlato medaljo. »Kako uspešno je to podjetje, pove tudi, da je dobilo za svoje različne izdelke kar sedem medalj, v kategoriji, v kateri je sodelovalo njihovo točilo, pa je bila podeljena le ena medalja. S to medaljo je na svetovnem nivoju sprejeta in potrjena pobuda, da lahko tudi invalidi čebelarijo. S tem pa dokazujejo, da so kljub invalidnosti lahko enakovredni drugim čebelarjem,« pove Andrej Sever, zadovoljen, da je ideja pljusknila čez slovenske meje. »Vržena pa je tudi rokavica drugim, da nam sledijo,« je še pristavil.

Članek je bil objavljen v 39. številki Dolenjskega lista 26. septembra 2019

M. Bezek Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava