Ugled delodajalca 2019: slavje za Lek; kje so tokrat Dolenjci?

10.12.2019 | 11:30

 Ugled delodajalca 2019: slavje za Lek; kje so tokrat Dolenjci?
 Ugled delodajalca 2019: slavje za Lek; kje so tokrat Dolenjci?
 Ugled delodajalca 2019: slavje za Lek; kje so tokrat Dolenjci?
 Ugled delodajalca 2019: slavje za Lek; kje so tokrat Dolenjci?
 Ugled delodajalca 2019: slavje za Lek; kje so tokrat Dolenjci?

Letošnja prireditev Ugled delodajalca je prinesla nekaj novosti in novega zmagovalca. Prestižno priznanje Najuglednejši delodajalec 2019 je šlo v roke farmacevtskega podjetja Lek d.d. Prvič je bilo podeljeno tudi priznanje Ugledni delodajalec po izboru študentov, ki si ga je prav tako prislužilo podjetje Lek d.d. Letošnja nova, bolj poglobljena metodologija raziskave, ki jo je portal MojeDelo.com izvedel v sodelovanju s podjetjem Universum Global, je na področje raziskovanja ugleda slovenskih delodajalcev prinesla števile nove zanimive podatke.

Najuglednejši delodajalec 2019 Lek d.d.: Uspeli smo nadgraditi našo vlogo odgovornega delodajalca

Največji zaposlitveni portal MojeDelo.com je v kongresni dvorani Brdo pri Kranju že devetič podelil nagrado najuglednejšim delodajalcem v Sloveniji. Po raziskavi podjetja Universum Global, ki je vključila več kot devetnajst tisoč anketirancev, je nagrado Najuglednejši delodajalec 2019 prejelo podjetje Lek d.d., ki se je na vrh najuglednejših že zavihtelo leta 2013. Podjetje Lek d.d. je zmagalo tudi v novi kategoriji Ugledni delodajalec po izboru študentov.

"V Leku, ki je del Novartisa, smo ponosni, da smo bili izbrani za najuglednejšega delodajalca leta, in sicer tako v absolutni kakor tudi v številnih posamičnih kategorijah. To kaže, da smo v letu, ki je za nami in je bilo zahtevno, saj gremo kot del Novartisa na poti nove strategije skozi vrsto preoblikovanj, uspeli ohraniti in nadgraditi našo vlogo odgovornega delodajalca. To priznanje dokazuje, da smo uspeli tudi skozi preoblikovanje Novartisove kulture za naše sodelavce ustvariti okolje, v katerem lahko vsakdo najde svoj navdih, je vedoželjen in opolnomočen," je povedala Ksenija Butenko Černe, direktorica Pravnih zadev in članica uprave podjetja Lek d.d. Dodala je, da brez motiviranih, zavzetih in zadovoljnih zaposlenih ne bi mogli uresničevati njihovega poslanstva, za kar se zahvaljujejo vsem sodelavkam in sodelavcem.

Lek d.d. najboljši tudi po mnenju strokovnjakov

Posebna plaketa se je podelila uglednim delodajalcem, ki so jih izbrali strokovnjaki s posameznih področij. Strokovnjaki s področja poslovnih ved so na prvo mesto postavili podjetje Krka, d.d., Novo mesto, strokovnjaki s področja tehnike, proizvodne tehnologije in gradbeništva so za zmagovalca izbrali podjetje Akrapovič, d.d.. Prvo mesto po izboru strokovnjakov s področja družbenih ved je osvojilo podjetje Lek d.d., ki so ga kot najboljšega izbrali tudi strokovnjaki s področja naravoslovnih znanosti.

Nova metodologija merjenja

Obsežno raziskavo o ugledu slovenskih delodajalcev so letos pri MojeDelo.com skupaj s priznanim podjetjem Universum Global prvič opravili po novi, bolj poglobljeni metodologiji. V raziskavi, v kateri je sodelovalo več kot devetnajst tisoč anketirancev, so merili poznavanje podjetij kot delodajalcev, upoštevanje podjetij kot potencialnih delodajalcev, njihovo zaželenost oziroma ugled, potencialne prijave na razpisana delovna mesta ter najbolj pogoste asociacije, s katerimi anketiranci povezujejo posamezne delodajalce.

Pridobljene podatke je letos prvič mogoče primerjati z drugimi evropskimi in svetovnimi državami, ki izvajajo tovrstno raziskavo, podatkov je več in so bolj usmerjeni na določene ciljne skupine.

Kdo so najbolj zaželeni delodajalci?

Raziskava je pokazala, da so slovenski študenti in strokovnjaki s končano vsaj VI. stopnjo izobrazbe ter dijaki in strokovnjaki s srednješolsko ali nižjo izobrazbo zadovoljni s trenutnim delodajalcem - skoraj polovica (45 %) je ocenila zadovoljstvo z 8 ali več (na lestvici od 1 do 10). Prav tako bi skoraj polovica svojega delodajalca priporočila, vendar jih hkrati tudi 43 % razmišlja o menjavi delodajalca v naslednjem letu oziroma že pošiljajo prijave na druga delovna mesta. Najbolj zaželeni delodajalci so izobraževalne in znanstvene ustanove, javni sektor in vladne agencije, farmacevtska in biotehnološka podjetja, avtomobilska industrija, bančništvo, mediji in oglaševalske agencije. Po končanem študiju se večina (65 %) želi zaposliti v slovenskem ali mednarodnem podjetju, v manjši meri v javnem sektorju (20 %), 13 % pa želi ustanoviti lastno podjetje ali se zaposliti v start-up podjetju. Največjo željo po samostojni podjetniški poti imajo anketiranci s srednješolsko ali nižjo izobrazbo.

Najpomembnejša vrednota pri kandidatih je ravnovesje med poslovnim in zasebnim življenjem

Sodelujoči v raziskavi v povprečju pričakujejo mesečno plačo med 1.222 in 1.420 eur, vendar pa visoka plača ni edina motivacija za zadovoljstvo na delovnem mestu. Izkazalo se je, da je bistvenega pomena spoštovanje med zaposlenimi, prijazno, kreativno in dinamično delovno okolje, možnost dodatnih izobraževanj, timsko delo, zagotavljanje varnosti, fleksibilni delovni pogoji, možnost napredovanja in višje plače ter spodbujanje ravnovesja med delom in zasebnim življenjem. Slednje za več kot polovico vprašanih (62 %) predstavlja glavni karierni cilj, poleg varnosti in stabilnosti (54 %) ter možnosti za razvijanje podjetnosti, kreativnosti in inovativnosti (47 %). Med pomembne vrednote sodijo tudi občutek, da s svojim delom prispevajo k napredku (26 %), avtonomnost in neodvisnost pri delu (23 %), možnost mednarodne kariere (23 %) in možnost zasedbe vodilnih mest (20 %).

Švedski kadrovski strokovnjak dr. Karl-Johan Hasselström: Slovencem je najpomembnejša kultura v podjetjih

Na letošnjo podelitev priznanj uglednim slovenskim delodajalcem je organizator MojeDelo.com povabil mednarodno priznanega kadrovskega strokovnjaka dr. Karla-Johana Hasselströma, globalnega COO-ja pri podjetju Universum Global, ki na področju raziskav trga deluje že 26 let.

Hasselström je v svojem predavanju predstavil ugotovitve iz slovenske raziskave ter jih primerjal z evropskimi in svetovnimi trendi. "Pričakovali smo, da bo za slovenske kandidate bolj pomemben uspeh podjetij na trgu. A tako za strokovnjake s končano VI. stopnjo izobrazbe ali več kot za strokovnjake s srednješolsko izobrazbo ali manj se je izkazalo, da najbolj cenijo kulturo v podjetjih, torej, koliko delodajalci spoštujejo svoje zaposlene in kako prijazno je delovno okolje," je povedal dr. Karl-Johan Hasselström.

Ugledni delodajalci 2019 po panogah, v katerih delujejo (podjetja, ki so prejela najvišji količnik ugleda v posamezni panogi)

Revizija in računovodstvo

Deloitte d.o.o.

Avtomobilska industrija

Porsche Slovenija, d.o.o.

Bančništvo

Banka Slovenije

Gradbeništvo

Riko, d.o.o.

Energetika, komunala, oskrba z vodo, plinom

Petrol d.d., Ljubljana

Moda, dodatki in luksuzni izdelki

H & M Hennes & Mauritz d.o.o.

FMCG - blago široke potrošnje

Coca-cola HBC Slovenija d.o.o.

Proizvodnja in industrijski inženiring

Adria Mobil, d.o.o.

Strojništvo

Revoz d.d.

Zavarovalništvo

Zavarovalnica Triglav, d.d.

Logistika in prevoz potnikov

Slovenske železnice, d.o.o.

Vodstveno in strateško svetovanje, kadrovske storitve

Kariera, d.o.o.

Farmacija in biotehnologija, kemična industrija

Lek d.d.

Maloprodaja

dm drogerie markt d.o.o.

Programska in strojna oprema, rač. Storitve, multimedija

Microsoft d.o.o.

Telekomunikacije in omrežja

Telekom Slovenije d.d.

Turizem, gostinstvo in prosti čas

Zlatarna Celje d.o.o.

Ugledni delodajalci 2019 – Top 10, ne glede na panogo (podjetja z najvišjimi količniki ugleda v skupni razvrstitvi)

Lek d.d.

Krka, d.d., Novo mesto

Petrol d.d., Ljubljana

Gen-i, d.o.o.

Telekom Slovenije, d.d.

Porsche Slovenija, d.o.o.

Slovenske železnice, d.o.o.

Huawei Technologies Ljubljana d.o.o.

Dars d.d.

A1 Slovenija, d.d.

O raziskavi

V raziskavi, ki jo je spletni portal MojeDelo.com izvedel v sodelovanju s podjetjem Universum Global, je sodelovalo 19.629 anketirancev. Med njimi so bili študenti in strokovnjaki s končano vsaj VI. stopnjo izobrazbe (z akademskim nazivom) ter dijaki in strokovnjaki s srednješolsko ali nižjo izobrazbo (brez akademskega naziva). Raziskava je potekala med junijem in oktobrom 2019 preko spletnega vprašalnika. Povezava do vprašalnika je bila poslana preko omrežja univerz in alumni klubov ter preko različnih partnerjev.

Sanja Macur
foto: Klavdija Žitnik

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

10.12.2019+2     + (2)     – (0)     Oceni Stanko Šketako 

Če si plačaš zmago ni težko bit zmagovalecvprašte jih koliko invalidov so odpustili letos ker jaz sem en od njih. Bolj pokvarjene firme ne srečaš mobing je prava poslastica. Ukrep ob prijavi odpust šef pa śe kr dela.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava