Začetek prazničnega decembra v Črnomlju

7.12.2019 | 19:00

Začetek prazničnega decembra v Črnomlju
Začetek prazničnega decembra v Črnomlju
Začetek prazničnega decembra v Črnomlju

V petek, 6. decembra 2019, sta župan Andrej Kavšek in podžupan Grada Jastrebarsko Stipe Bučar uradno odprla Ulico Mirana Jarca in del Ulice Lojzeta Fabjana, ki sta bili prenovljeni v sklopu projekta »kulTura«.  Odprtje je potekalo v okviru dogodka Zabavaj se v mestu 2019 na Petrovem trgu. Župan je skupaj z otroci prižgal tudi praznične lučke in Črnomelj ter prenovljeni ulici so zasijali v soju praznikov.

V okviru projekta »kulTura« je Občina Črnomelj zaključila del investicije obnove talnih površin v mestnem jedru Črnomlja. Leta 2018 so se z obsežnimi arheološkimi raziskavami in rekonstrukcijo infrastrukture začela dela za obnovo Ulice Mirana Jarca, dela Ulice Lojzeta Fabjana ter trga med cerkvijo in banko. Poleg ostale gospodarske infrastrukture je območje opremljeno z novo javno razsvetljavo, zračni vodi so pospravljeni v tla, tla pa so dobila bolj žlahtno podobo, tako ki pritiče historičnemu videzu mestnega jedra. Dela na investiciji v sklopu projekta »kulTura« sicer še niso v celoti zaključena, v marcu 2020 bo dokončana obnova trga med cerkvijo in banko.

Kulturni program odprtja so spremljale pevke iz OŠ Milke Šober Nataše, ki delujejo pod imenom Devojke in fantje iz glasbene šole, ki so program popestrili še z glasbo. Odprtju je sledila predstava za otroke, v sklopu katere je na odru župan prižgal lučke in skupaj z otroci priklical Miklavža, ki je otrokom prinesel simbolična darilca.

O projektu:

Projekt »kulTura« je sofinanciran s strani Evropske unije v višini 85%, in sicer iz Programa sodelovanja Interreg V - A Slovenija – Hrvaška.  Vrednost partnerskega projekta »kulTura« znaša  dobrih 1.300.000 evrov, od tega je delež Občine Črnomelj 472.000 evrov, vendar je višina celotne investicije obnove skupaj z delom arheoloških izkopavanj in rekonstrukcijo infrastrukture, ki ni del projekta »kulTura«, precej višja. Natančni zneski bodo znani po zaključku investicije, saj gre za precej kompleksno investicijo.

Uradni naziv projekta z akronimom »kulTura« je: »Tudi dediščina Jaske in Črnomlja je lahko 'cool'. Za vse.« Projekt je bil odobren v okviru Javnega razpisa za predložitev projektov Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška v obdobju 2014-2020. Prednostna os 2: Ohranjanje in trajnostna raba naravnih in kulturnih virov; Aktivno ohranjanje dediščine preko trajnostnega turizma.

Projektni partnerji v projektu »kulTura« so: Grad Jastrebarsko (vodilni partner), Turistička zajednica grada Jastrebarskog, Občina Črnomelj, Razvojno informacijski center Bela krajina, Univerza v Ljubljani ter Libertas međunarodno sveučilište. Projekt poleg projektnih partnerjev združuje tudi kulturno dediščino in turizem. Dediščina malih mest kot sta Črnomelj in Jastrebarsko predstavlja še edini neizkoriščeni potencial za oživitev umirajočih trgov in ulic. Izziv projekta je dediščino in turistične trende izkoristiti za večji turistični obisk in razviti turistični produkt »kulTura«, ki bo vodil obiskovalce po skriti kulturni dediščini mest Črnomlja in Jastrebarskega, povezoval lokalno ponudbo, sprehode in doživetja okusov v turistične pakete, omogočil digitalne animacije in živa srečanja z zgodovinskimi liki na ulicah, trgih in parkih malih mest. Projekt »kulTura« je tudi razvojni model razširjenja ideje povezovanja malih obmejnih mest v konkurenčno alternativo velikim turističnim destinacijam v regiji.

S prijaznimi pozdravi.

Kabinet župana

Galerija

_crnomelj (1)
_crnomelj (2)
_crnomelj (3)
_crnomelj (4)
_crnomelj (5)
_crnomelj (6)
_crnomelj (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava