Donacija za vzpostavitev posavske potujoče knjižnice

7.12.2019 | 11:15

Valvasorjeva knjižnica (foto: arhiv; I. Vidmar)

Valvasorjeva knjižnica (foto: arhiv; I. Vidmar)

Neposreden dostop do knjižničnega gradiva in branja literature je za prebivalce podeželskih krajev in odročnejših urbanih predelov izrednega pomena. Podjetje A1 Slovenija je kot družbeno odgovorno podjetje zato svojo letošnjo novoletno donacijo v višini 10.000 evrov podarilo sodelujočim knjižnicam pri vzpostavitvi posavske potujoče knjižnice za nakup strokovnega in leposlovnega knjižničnega gradiva za otroke in mladino. Z donacijo bo prvič omogočena splošna dostopnost gradiva prebivalcem odročnejših krajev na območju občin Krško, Brežice, Sevnica, Radeče in Kostanjevica na Krki. A1 Slovenija je iz zbirke slovenskih otroških pravljic Lahkonočnice območnim knjižnicam po Sloveniji podaril še novonastali slikanici Modri zajček in Tri čarovnije na noč.

»V A1 verjamemo, da branje pomembno vpliva na razvoj družbe, skrbi za stalen napredek vsakega posameznika in spodbuja poslovno okolje. Zato si prizadevamo prispevati k temu, da so knjižna gradiva dostopna kar najširšemu krogu ljudi bodisi v tiskani bodisi v digitalni obliki. Donacija Valvasorjevi knjižnici Krško, Knjižnici Brežice, Knjižnici Sevnica in Knjižnici Laško, enota Radeče za vzpostavitev prve potujoče knjižnice v posavski regiji je po Lahkonočnicah in lanski novoletni donaciji Knjižnici slepih in slabovidnih Minke Skaberne naslednji korak v tej smeri,« je dejal Lovro Peterlin, managing direktor A1 Slovenija.

Finančni donaciji je A1 Slovenija priključil še novi slikanici iz serije Lahkonočnic, ki bodo dostopne v vseh območnih knjižnicah po Sloveniji, tudi v obmestnih krajih s potujočo knjižnico. Tako bo dostopnost pravljic za otroke omogočena povsod, kjer še vedno primanjkuje slovenskih otroških pravljic, ki s svojo vsebino spodbujajo domišljijo, bogatijo besedni zaklad in čustva ter ugodno vplivajo na jezikovni in intelektualni razvoj.

Zbirka več kot stotih sodobnih zvočnih pravljic za otroke, zbranih na portalu Lahkonočnice.si, ki večkrat zaživijo tudi izven spletnega mesta, je bogatejša še za dve slikanici. Letos sta tako po predlogi istoimenske zvočne pravljice pravljičarke Cvetke Sokolov nastali slikanici Modri zajček in Tri čarovnije na noč, ki sta ju ilustrirali in oblikovali študentki Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani Go Dimec in Klara Jan pod budnim očesom mentorice doc. Suzane Bricelj.

Na 35. Slovenskem knjižnem sejmu, ki je potekal 1. 12. 2019 v Cankarjevem domu, je portal Lahkonočnice.si prejel priznanje za spletni knjižni projekt, s katerim predstavlja inovativen pristop k spodbujanju otroške domišljije, branja in umetnosti pripovedovanja. Lahkonočnice, ki so od decembra 2016 dosegle preko 485.000 poslušanj, tako še naprej povezujejo vse generacije in ustvarjalce - pripovedovalce iz domov za starejše občane, legendarne dramske igralce, številne avtorje in ilustratorje.

Direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško, Urška Lobnikar Paunović, je ob predaji donacije povedala: »Najlepše se zahvaljujemo podjetju A1 za to izredno lepo donacijo, ki je omogočila, da bo Posavska potujoča knjižnica bogatejša za novo gradivo za otroke in mladino tako na področju zgodb kot mladinskega strokovnega gradiva. Bibliobus se bo ustavljal v krajih, ki so od središč močno oddaljena. V kar nekaj krajih, ki jih bomo knjižničarji obiskali s potujočo knjižnico, delujejo tudi šole, vrtci, mladinske točke in druge organizacije, v katerih se zadržujejo mladi in otroci. Potujoča knjižnica je tista dejavnost, s katero vsem prebivalcem nekega območja pokažemo, da nismo pozabili nanje. In s to donacijo podjetje A1 dokazuje ravno to. Otroci in mladi bodo dobili dostop do novega, aktualnega gradiva ter gradiva, ki ga potrebujejo, kar je bistvo delovanja vsake knjižnice, še bolj srčno pa se to pokaže prav na potujoči knjižnici

Dostop knjižničnega gradiva in možnost izobraževanja so kulturne dobrine, ki omogočajo enakopravno vključevanje na področju izobraževanja, večjo informacijsko samostojnost in vsesplošno razgledanost.

O A1 Slovenija

A1 Slovenija je vodilni zasebni ponudnik celovitih komunikacijskih storitev v Sloveniji. Več kot 500 zaposlenih je zavezanih k ustvarjanju rešitev, ki več kot 700 tisoč uporabnikom bogatijo življenje v digitalni dobi. A1 Slovenija razvija smiselne komunikacijske rešitve, ki ustrezajo trenutnim in nastajajočim potrebam uporabnikov, tako da lahko ti izkusijo delo, zabavo, ustvarjanje in deljenje na bolj povezan način.

A1 Slovenija je v 100-odstotni lasti mednarodne telekomunikacijske skupine Telekom Austria Group (ATX:TKA) in je tako pomemben del vodilnega ponudnika digitalnih storitev in komunikacije v državah srednje in vzhodne Evrope z več kot 24 milijoni uporabnikov v sedmih državah, več kot 4 milijardami EUR prihodkov in več kot 18.000 zaposlenimi. Skupina je evropska enota družbe América Móvil, tretjega največjega ponudnika brezžičnih storitev na svetu.

O Valvasorjevi knjižnici Krško

Valvasorjeva knjižnica Krško deluje kot osrednja knjižnica za občini Krško in Kostanjevica na Krki. Poleg osrednje knjižnice na Cesti krških žrtev 26 v Krškem in še mladinskega oddelka na Cesti krških žrtev 47 ima še tri izposojevališča: na Vidmu, v Kostanjevici na Krki in na Senovem. V Krškem deluje od leta 1988 v prostorih kapucinskega samostana in ima v upravljanju baročno kapucinsko knjižnico. Valvasorjeva knjižnica Krško je začela z delovanjem leta 1965. Od tedaj je prehodila dolgo razvojno pot, doživela številne spremembe in postala sodobno kulturno, izobraževalno, informacijsko in socialno središče v lokalnem okolju, katere cilji so usmerjeni v zagotavljanje in uresničevanje knjižnične dejavnosti za vse generacije.

A1

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava