Dijak Srednje šole Josipa Jurčiča postal državni prvak v logiki

3.12.2019 | 10:15

Gašper Struna

Gašper Struna

V Sloveniji imamo dolgo tradicijo tekmovanj v logiki. Letos je tako potekalo že 34. merjenje moči sivih celic mladih logikov. Na njem sodelujejo učenci osnovnih šol in dijaki srednjih šol. Najprej se pomerijo na šolskih tekmovanjih, najboljši napredujejo na državno tekmovanje. Število tekmovalcev med dijaki je letos preseglo 5000. In kakšne naloge rešujejo? Tekmovalci se pogosto preizkušajo v miselnih igrah, ki izvirajo iz Japonske. Najbolj znana med njimi je sudoku, bralci ugankarskih revij morda poznajo futošiki, surizo in masyu.

Letošnje državno tekmovanje je potekalo v začetku novembra na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Iz Srednje šole Josipa Jurčiča so se ga udeležili trije dijaki. V konkurenci okoli sto bistrih četrtošolcev je Gašper Struna iz Ivančne Gorice, dijak 4. letnika gimnazije, dosegel imeniten uspeh. Zbral je skoraj 90 odstotkov točk in zanesljivo osvojil prvo mesto. Gašper je sicer eden najboljših dijakov šole. Poleg odličnega uspeha redno dosega zlata priznanja in visoke uvrstitve na tekmovanjih znanja z različnih področij. Njegova močna področja so matematika z logiko in razvedrilno matematiko, fizika in kemija. Gašperjevi uspehi ter odnos do pouka in sošolcev so velik prispevek k ugledu in kvaliteti Srednje šole Josipa Jurčiča.

Nadaljevanje državnega tekmovanja v logiki na mednarodnem nivoju je lingvistična olimpijada, ki bo prihodnje leto predvidoma v Latviji. Gašper je že dobil povabilo za priprave na izbor slovenskih udeležencev. Zaželimo mu čim bolj zbrane in hitre misli tudi pri tem visokem izzivu!

Gašperju za izjemen uspeh čestita tudi župan Dušan Strnad s sodelavci!

Gašper Stopar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava