V Slovenijo prihaja izobraževalni program ''Pametne zgradbe''

3.12.2019 | 09:45

V Slovenijo prihaja izobraževalni program ''Pametne zgradbe''

Živimo v dobi pametne tehnologije, ki je vse bolj prisotna v naših življenjih. Ko govorimo o pametnih mestih, pametnih vaseh, je vse skupaj povezano s sestavnim delom, ki so nedvomno zgradbe, v katerih najdemo pametno načrtovanje, projektiranje, inštalacije …

Ob tem je na mestu vprašanje: od kod izvajalcem naziva »pameten« potrebna znanja? To vprašanje se je porajalo tudi nam, snovalcem evropsko podprtega projekta SHVET (Erasmus + KA3) in ugotovitev je bila, da bi bil izobraževalni program zelo potreben, še več, podjetja, ki se ukvarjajo s pametno tehnologijo, si znanja pridobivajo sama, bodisi preko proizvajalcev te tehnologije, bodisi preko drugih razpoložljivih podatkov. 

Projekt, ki je bil pri evropski komisiji prepoznan kot perspektiven projekt, s katerim razvijamo izobraževalni program HVET za visoko kvalificirano in mobilno delovno silo, smo sooblikovali slovenski partnerji, in sicer Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško, Center RS za poklicno izobraževanje in Šolski center Novo mesto, ki smo skupaj s partnerji iz Hrvaške in Italije na pol poti pri razvoju projekta, katerega glavni cilj je razvoj kurikuluma – programa pametnih zgradb.

Razvoj kurikuluma temelji na pridobljenih informacijah podjetij, ki se ukvarjajo s »pametnimi« dejavnostmi v zgradbah, ki so zbrani v analizah. Pomemben faktor pri izdelavi programa so ekspertne delovne skupine, ki potekajo v vseh treh državah in katere sestavljajo strokovnjaki tega področja (fakultete oz. izobraževalne ustanove in gospodarstveniki), potrebne informacije bomo pridobili tudi na okroglih mizah in skozi ostale aktivnosti.

Kot smo v naslovu zapisali, bo v Slovenijo prišel študijski program za izpopolnjevanje za pametne zgradbe, saj smo partnerji v projektu že oblikovali osnutek kurikuluma. Verjamemo, da nam v naslednjem šolskem letu 2020/2021 uspe izobraziti prve specialiste pametnih zgradb. Predvidoma bo pilotni študijski program za izpopolnjevanje za pametne zgradbe izveden v Novem mestu na Šolskem centru Novo mesto.

Študijski program za izpopolnjevanje bo narejen po meri gospodarstva, saj bo vseboval tudi področja organizacije, načrtovanja, marketinga, s poudarkom na praktičnem izobraževanjem.

Snovalci programa verjamemo, da bo naš program pripomogel k boljši kakovosti storitev, krepitvi konkurenčnosti gospodarstva, dvigu življenjskega standarda, kar so tudi smernice industrije 4.0.

V imenu slovenskih partnerjev:

Janja Starc, Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava