DL: Plastika Bevc - Čim več bio razgradljive plastike

2.12.2019 | 14:45

Plastika Bevc se bo v treh letih preselila v nove prostore v novo šentjernejsko obrtno cono.

Plastika Bevc se bo v treh letih preselila v nove prostore v novo šentjernejsko obrtno cono.

Direktor podjetja Plastika Bevc Matjaž Bevc, ki mu v računovodstvu in prodaji pomaga žena Mateja.

Direktor podjetja Plastika Bevc Matjaž Bevc, ki mu v računovodstvu in prodaji pomaga žena Mateja.

Široka ponudba najrazličnejših čepov

Široka ponudba najrazličnejših čepov

Plastika Bevc, d. o. o., bo prihodnje leto slavila štiri desetletja delovanja – Ustanovil jo je oče Jože, nadaljuje sin Matjaž – 14 zaposlenih – Standardni elementi za kovinskopredelovalno industrijo in delo po naročilu – V nekaj letih selitev v novo cono – Stalni kupci, tudi izvoz – Stabilna rast zdrava rast

Prihodnje leto bo minilo že štirideset let, odkar se je Jože Bevc iz Mihovice oz. orodjar iz Šentjerneja opogumil in odšel na samostojno podjetniško pot. Kot številni je odprl obrt najprej kar v domači garaži in začel orodjarstvo in brizganje plastike.

V Plastiki Bevc premorejo najsodobnejšo opremo za brizganje plastike. Trenutno imajo deset strojev, ki jih je treba redno obnavljati, da so sodobni, varčni z energijo ipd.

Dejavnost se je postopno širila, proizvodnja plastičnih produktov in storitev je rastla, in tako kmalu ni bil več dovolj le en zaposlen, pa tudi prostorske širitve so bile potrebne. Jože je na domačem dvorišču dograjeval nove delavnice, v podjetju mu je kot računovodkinja na pomoč priskočila žena Cvetka in ustvarila sta uspešno družinsko podjetje, ki ga je pred tremi leti, ko se je upokojil, prevzel sin Matjaž, univ. dipl. inženir strojništva.

Plastika Bevc, ki ima danes že 14 zaposlenih, se dobro razvija tudi pod novim vodstvom, saj prisegajo na kakovost, stranka pa je vedno na prvem mestu. Kot ISO 9001:2015 certificirano podjetje sledijo svetovnim zahtevam in smernicam za dosledno proizvodnjo materialov, izdelkov, procesov in storitev, ki izpolnjujejo najvišje standarde kakovosti.

Plastika Bevc je družinsko podjetje – očetu Jožetu je pomagala žena Cvetka, sinu Matjažu pa žena Mateja.

TEMELJ STANDARDNI PROGRAM

So srednjeveliko podjetje, ki predeluje plastične mase. Kar dvajset odstotkov prometa ustvarijo s standardnim programom, to so standardni elementi za kovinskopredelovalno industrijo, kjer prednjačijo regulirane nogice in plastični čepi. Matjaž Bevc poudari, da ne gre za pvc-plastiko, ampak izdelke iz polietena, ki se jih da reciklirati, torej še uporabiti. Tudi pri materialu, ki ga pretežno uvažajo, se trudijo, da gre za čim več regeneratov, torej materiala, ki je nekoč že bil izdelek, pa je z ločevanjem odpadkov in recikliranjem to lahko spet.

»Res se trudimo, da aktivno uporabljamo bio razgradljivo plastiko, po takih izdelkih je na trgu tudi vse več povpraševanja. Tako smo npr. s podjetjem Nelipot z našim znanjem iz bio razgradljivih snovi izdelali ohišje za uspešen artikel, dezodorant v stiku, za katerega smo na sejmu MOS v Celju dobili sejemsko priznanje Obrtno-podjetniške zbornice Slovenija,« pove Matjaž in kot zadnji inovativen izdelek, ki je bil na trgu dobro sprejet, omeni še drsnik za zaščito parketa. V njihovi standardni ponudbi izdelkov je več kot dva tisoč različnih standardnih produktov za lesno, kovinsko in pohištveno industrijo. Vse standardne izdelke je mogoče kupiti v njihovi spletni trgovini https://shop.plastika-bevc.com/

PRETEŽNO ZA ZNANEGA KUPCA

Preostalih 80 odstotkov prometa predstavlja delo za znanega kupca. Že leta dobro sodelujejo z nekaterimi podjetji, kot so Roletarstvo Medle, tovarna zdravil Krka, podjetje Cerjak idr., pa tudi z mnogimi drugimi srednjevelikimi podjetji. So dobavitelj standardnih elementov v Merkurju in številnih tehničnih trgovinah. Veliko izdelkov izvozijo, imajo svojo pisarno na Hrvaškem.

V Plastiki Bevc se zavedajo, da se je treba kar naprej truditi tudi za nove stranke, zato pridno hodijo na celjske sejme obrti in podjetništva, predstavljajo pa se tudi v tujini. Tako so se npr. spomladi udeležili sejma za dobavitelje plastičnih standardnih elementov za pohištvo in kovinskopredelovalno industrijo. »To je delo na dolgi rok. Prisegamo na postopno rast podjetja, ki je edina zdrava rast. Stabilnost na daljši rok skušamo ohranjati z novimi inovativnimi produkti in novimi materiali, težimo k svojim rešitvam za stranke, ki jim pomagamo, se jim prilagajamo,« poudari Matjaž Bevc, ki pove, da se k sreči s plačilno nedisciplino ne srečujejo.

Ker je njihovo podjetje na domačem pragu že bolj prostorsko utesnjeno – delujejo na 600 kvadratnih metrih – in se ne more več širiti, so se Bevčevi odločili za selitev v novo šentjernejsko obrtno cono. Tam so kupili komunalno opremljeno parcelo, veliko okrog sedem tisoč kvadratnih metrov, kjer bodo postavili nov, več kot dva tisoč kvadratnih metrov velik poslovni objekt. »Smo v fazi projektiranja, selitev pa načrtujemo v treh letih,« pove Matjaž Bevc.

Članek je bil objavljen v 39. številki Dolenjskega lista 26. septembra 2019

Besedilo in fotografije: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava