Po 50 letih spet v šoli; ko je bil carinik na Kolpi šala in smo šli 'za domovino s Titom naprej'

2.12.2019 | 14:10

Po 50 letih  spet v šoli; ko je bil carinik na Kolpi šala in smo šli 'za domovino s Titom naprej'
Po 50 letih  spet v šoli; ko je bil carinik na Kolpi šala in smo šli 'za domovino s Titom naprej'
Po 50 letih  spet v šoli; ko je bil carinik na Kolpi šala in smo šli 'za domovino s Titom naprej'

Učilna zidana, nekdaj osnovna šola Otočec še stoji, v njej je pa že tri desetletja ne zvoni več zvonec. Učenci, ki smo iz te šole odšli vsak svojo pot pred 50 leti, smo se zbrali v eni izmed učilnic stare šole. Poleg 23 učencev so se nam pridružile tudi tri učiteljice, Liljana Plevnik Zajc, Marija Jaklič in Anica Žmavc. Srečanje pa smo organizirale Milena Prešeren, Zdenka Židanik, Mira Vraničar in Marija Kramar (uporabljam dekliške priimke).

Druženje v učilnici smo pričeli s pozdravom ene izmed organizatoric Marije Kramar, nadaljevali z vstopom »učiteljice« Zdenke Židanik, ki je vstopila s pozdravom : »za domovino«, vsi učenci pa smo vstali in ji odvrnili »s Titom naprej«. Pripravila je pregled dogajanj skozi vseh osem let. Sošolka Olga Miklič je prinesla »prvo berilo« in računski učbenik kakršne smo uporabljali v prvem razredu. Še posebej nas je navdušila naša predsednica Marija Blažič - Mimica, tako s spomini na šolska leta kot s svojimi življenjskimi izkušnjami. Buren medsebojni klepet smo popestrili s prigrizkom in kozarčkom, ki so ga pripravile sošolke. Tudi takšni spomini, ko je eden od sošolcev želel sliko od druge sošolke in se je druga žrtvovala in sliko izrezala iz slike od prvega obhajila, danes je slika brez te še danes lepe sošolke. Kako je ta »zaljubljenec« drugi sošolki v verzih pel, kako bo on pater ona pa nuna. Na srečanju mu je dejala, da ni nuna, ker tudi on ni izpolnil svoje obljube. Spet eden je na vprašanje učitelja, v kakšen poklic se bo podal po osnovni šoli dejal, da bo carinik na Kolpi – v tistih časih so zaradi večnega šaljivega sošolca imeli težave tudi njegovi starši. Takšnih spominov je bilo še in še. V klepet so se vključile tudi navdušene »tovarišice«. Lepi, smešni, pa tudi manj lepi spomini v novi preobleki so kar vreli v razredu, ki je bil tak, kakršnega smo zapustili. Prijateljstva, kakršna smo stkali na pešpoteh v šolo, nekateri tudi po več kot uro, na šolskem dvorišču in veroučnih ter cerkvenih druženjih.

Pot smo nadaljevali skozi vas Otočec do cerkve, kjer smo prižgali sveče na grob pokojnim sošolcem in pod križem farne cerkve še vsem ostalim 11 pokojnim sošolcem in učiteljicam ter se jih spomnili v skupni molitvi.

Naši spomini, morda pa predvsem vrednote, ki so nam jih vsadili naši dobri učitelji, so se s posebnim čarom vzbudile, ko smo obiskali našo učiteljico Francko Murgelj, ker se nam ni mogla pridružiti. Iz balkona svoje hiše na Otočcu nas je v presenečenem veselju pozdravila, Mira Vraničar je zapela pesem iz šolskih dni »ko zapustil bom svojo dolino«, Mimica Blažič je deklamirala pesem Simona Jenka, dali smo ji šopek, sošolec Zlatko Vidic pa ji je podaril svoj med, s katerim je kasneje obdaril vse prisotne. Srečanje z učiteljico, ki je simbol starševske učiteljice, saj tudi po upokojitvi živi z nami, je bilo prisrčno in nepozabno.

Druženje smo nadaljevali s kosilom in klepetom v bližnji gostilni. Reka življenjskih usod in priložnosti nas je odpeljala na vse strani, nam namenila dobro in nas preizkušala v težavah. Srečanje po pol stoletja pa je na naših poteh gotovo nepozaben svetel trenutek, ki bo ostal zapisan v naših srcih. Razšli smo se z obljubo po ponovnem srečanju, saj je na rešetu naših odnosov ostalo samo čisto prijateljstvo. Kot smo zapisali že v vabilu, prijateljstvo je kot reka - vedno najde pot, zato verjamemo, da se bomo še kdaj srečali. S to mislijo smo zaključili srečanje tudi s torto, ki nam jo je pripravila sošolka Berta Bevc.

Marija Jurekič

Galerija

_zzzzzotocec (1)
_zzzzzotocec (2)
_zzzzzotocec (3)
_zzzzzotocec (4)
_zzzzzotocec (5)
_zzzzzotocec (6)
_zzzzzotocec (7)
_zzzzzotocec (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava