Predavanje o plemiški rodbini Attems

29.11.2019 | 09:30

Predavanje o plemiški rodbini Attems
Predavanje o plemiški rodbini Attems

Letošnjo jesen v Posavskem muzeju Brežice zaznamuje cikel sedmih dogodkov, ki smo jih poimenovali Jesenska druženja s Posavkami in Posavci ter gosti ob razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, od brežiškega oktobra do Ta veselega dne kulture ter ga posvetili 70-letnici delovanja muzeja v brežiškem gradu.

V četrtek, 21. novembra 2019, ob 18.00 je bil na programu peti večer iz cikla – predavanje Borisa Hajdinjaka z naslovom Ignac Marija I. Attems: predniki, življenje in potomci. Zgodovinar, geograf ter direktor Centra judovske kulturne dediščine, Sinagoga Maribor, se je prijazno odzval na naše povabilo k sooblikovanju razstave Štirje elementi: 3 – ZEMLJA oblikovano s 70 Posavkami in Posavci. Za razstavo je predstavil izbor iz življenja osmih oseb, najpomembnejša med njimi pa sta zagotovo člana plemiške rodbine Attems, grof Ignac Marija I. Attems in njegova prva žena Marija Regina Attems, roj. Wurmbrand. V našem petem jesenskem druženju nam je predstavil za Štajersko zgodovino pomembno plemiško rodbino Attems, ki se je v naše kraje preselila iz Furlanije. Grof Ignac Marija I. Attemsa (1652–1732) je s spretnim gospodarjenjem svoje posesti razširil na velik del južne Štajerske. V posesti je imel gradove Štatenberg, Podčetrtek, Hartenštajn in Pilštanj, Brežice, Slovensko Bistrico in Brestanico ter Gösting pri Gradcu.

Leta 1694 postal lastnik gradu Brežice in v naslednjih tridesetih letih pa je renesančno vojaško utrdbo spremenil v plemiško baročno bivališče z najlepšo poslikano dvorano na naših tleh. Zaradi svojih umetnostnih naročil v dvorcih in gradovih, ki jih je kupil v času svojega življenja in kažejo izjemno znanje in obzorje naročnika, sodi med najbolj znane štajerske plemiče.

Besedilo in fotografije: Posavski muzej Brežice

Galerija

_zzzzzzmuzej (1)
_zzzzzzmuzej (2)
_zzzzzzmuzej (3)
_zzzzzzmuzej (4)
_zzzzzzmuzej (5)
_zzzzzzmuzej (6)
_zzzzzzmuzej (7)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

29.11.2019—     + (2)     – (2)     Oceni vl 

Lepo je, da se spominjamo naših sopotnikov pred stoletji in med njimi so tudi Attemsi. O njih sem izvedela po sprejetju zakona o denacionalizaciji. Tudi ta družina je pobrala velik kos pogače naše dežele. Čeprav niso bili državljani, se je našla dobra duša v obliki politike, ki je to uredila. Zanamci bogatih grofov si lahko ližejo prste ob tem. Muzeji bodo morali kdaj predstaviti tudi to plat naše novejše zgodovine. Takih Attemsov je še kar nekaj. Brez zlobe, enostavno dejstvo je to. (vika lozar)

1.12.2019+1     + (2)     – (1)     Oceni winetou 

Nažalost so Slovencem v preteklosti vladali tujci in cerkva, mi pa smo bili tlačani. Danes je podobno. Obujamo spomine na tiste, ki so nas gazili, besede pa ni o npr. tolminskih puntarjih, o Matiji Gubcu in Gregoriču ter vseh drugih, ki so se borili za svoj narod.Prodajamo oziroma podarjamo tujcem zopet naše najboljše firme, banke in kmalu ne bo več zopet nič našega.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava