Predstavitev knjige - Davor Kovačić: Hrvatski nogomet u doba cara, kralja, poglavnika i maršala, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

27.11.2019 | 18:00

Nogomet nikoli ni samo nogomet, vedno je »politiziran« in skozi njega se zrcalijo družbeni odnosi. Je »rentgen« vsega tistega, kar se v družbi dogaja in zato svojevrstni družbeni fenomen. Na hrvaškem in na splošno južnoslovanskem prostoru je bil nogomet od samega začetka najbolj priljubljen šport in izzval veliko zanimanje javnosti. V novejšem času vse bolj postaja predmet raziskovanja sociologov, politologov in zgodovinarjev. O nogometu se lahko že govori kot o ločeni temi hrvaške zgodovine.

Namen monografije, ki je nastala z večletnim raziskovanjem arhivskega gradiva, tiska, intervjujev z osebami, ki so leta delale v nogometu, je raziskati in prikazati razvoj hrvaškega nogometa. Od običajne plebejske igre za razbremenitev delavskega razreda do »najpomembnejše postranske stvari na svetu«. Knjiga prikazuje in analizira vse pomembnejše nogometne dogodke v režimih, v katerih se je Hrvaška nahajala.

Knjigo bodo predstavili avtor Davor Kovačić, recenzent Mario Jereb in direktor založniške hiše AGM Stjepan Bekavac.

Sreda, 27. november 2019, ob 18. uri, Prireditveni atrij