V Jelševniku nova skulptura črne človeške ribice 

22.11.2019 | 13:00

V Jelševniku nova skulptura črne človeške ribice 

V sklopu projekta Predstavitev in varstvo človeške ribice, na primeru črne človeške ribice v Beli krajini, sta župan Andrej Kavšek in akademski kipar Boštjan Kavčič v torek, 19. novembra, odkrila novo skulpturo črne človeške ribice. Ta je postavljena na vhodu na območje Izletniške kmetije Zupančič. Prisotne sta nagovorila tako župan kot izdelovalec skulpture ter vse skupaj opozorila na izjemno pomembnost črnega močerila.

Območje pri Izletniški kmetiji Zupančič je tudi edini kraj, kjer je črno človeško ribico mogoče opazovati v naravi. Za nemoten način opazovanja jamske dvoživke je bila lani v okviru projekta urejena dostopna pot in prenovljen opazovalni šotor, kjer je omogočeno opazovanje s pomočjo IR tehnologije.

V drugi fazi projekta se zaključujejo vsebine interpretacij in animacij, ki bodo nameščene v na novo urejeni informativni sobi in bodo namenjene predstavitvi črne človeške ribice in podzemskega življenjskega prostora.

V okviru projekta bodo organizirani še dogodki izobraževanja in osveščanja javnosti, ki bodo usmerjeni na naslednje ciljne skupine: učenci osnovnih in srednjih šol (v sklopu naravoslovnih dni), lokalno prebivalstvo v zaledju izvira Jelševnik, strokovna javnost (vodarji, kmetijci, gozdarji, ribiči), nevladne organizacije, mnenjski voditelji in deležniki lokalne politike, občine s podobno problematiko. S temi dogodki in z izvedbo naravoslovnih dni bomo pripomogli k postopnim spremembam v odnosu do varstva kraške podtalnice in enkratnega jamskega življa.

Nova skulptura primerno sovpada z lokacijo in je pridobitev, ki prispeva k cilju projekta, kar pa je informirati javnost o fenomenu črne človeške ribice iz Bele krajine ter s tem tudi posredno zmanjšati njeno lokalno ogroženost. Sama skulptura je bila narejena po pogodbi v vrednosti 6.600 EUR od tega je 1.320 EUR iz občinskega proračuna, ostalo pa je sofinancirano s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP). V projekt so poleg nosilca, lastnika lokacije, vključeni še štirje partnerji, in sicer Občina Črnomelj, Zavod RS za varstvo narave, RIC Bela krajina in Društvo Proteus, okoljsko gibanje Bele krajina.

Kabinet župana
Občina Črnomelj

Zvočni zapisi

Akademski kipar Boštjan Kavčič o skulpturi črne človeške ribice

Župan Andrej Kavšek o varovanju življenjskega okolja črne človeške ribice

Galerija

_zzzzzzzjel (1)
_zzzzzzzjel (2)
_zzzzzzzjel (3)
_zzzzzzzjel (4)
_zzzzzzzjel (5)
_zzzzzzzjel (6)
_zzzzzzzjel (7)
_zzzzzzzjel (8)
_zzzzzzzjel (9)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

23.11.2019Oceni vl 

Skulptura nam je v opomin na varovanje narave. Na srečo je črna ribica še kako vzdržljiva, kar pa ne pomeni, da ne rabimo urediti cevi za odplake. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava