Na tekmovanju iz logike letos več kot 31.000 tekmovalcev; med zmagovalci tudi Dolenjec

20.11.2019 | 09:30

Na tekmovanju iz logike letos več kot 31.000 tekmovalcev; med zmagovalci tudi Dolenjec
Na tekmovanju iz logike letos več kot 31.000 tekmovalcev; med zmagovalci tudi Dolenjec

Zaključilo se je že 34. državno tekmovanje iz logike za osnovnošolce ter dijake in študente, ki je potekalo v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Tekmovanje, ki poteka na šolski in državni ravni, je eno od najbolj množičnih tekmovanj iz znanja v Sloveniji. Kljub temu, da logika nima svojega predmeta v izobraževalnem procesu, se tekmovanja vsako leto udeleži veliko število osnovno- in srednješolcev ter študentov. Letos je število tekmovalcev preseglo številko 31.000, kar dokazuje visoko zavedanje, da je logično razmišljanje ena od najpomembnejših veščin sodobnega človeka.

»Najboljši način za urjenje logičnega mišljenja je reševanje logičnih nalog, zato nas v ZOTKS zelo veseli, da se tako veliko število otrok in mladih loteva področja, ki sploh nima svojega predmeta v izobraževalnem procesu,« je dejala Mija Kordež, vodja projektov tekmovanja iz znanja in modelarstva pri ZOTKS. »Vse več je področij, kjer je uporaba logike še posebej pomembna, zato otroke in mladino vzpodbujamo in navajamo na logično razmišljanje, ki je eno od najbolj pomembnih veščin sodobnega človeka.«

V tem šolskem letu se je septembra šolskega tekmovanja udeležilo 26.310 učenk in učencev iz 383 osnovnih šol. Udeleženci šolskega tekmovanja so osvojili 10.398 bronastih priznanj. Državnega tekmovanja, ki je potekalo novembra na 22 osnovnih šolah, pa se je udeležilo 1464 tekmovalcev, ki so prejeli 256 srebrnih in 123 zlatih priznanj.

Absolutni zmagovalci med osnovnošolci so:

7. razred

Eva Šifrer

Osnovna šola Preska

8. razred

Mirjam Jurša

Osnovna šola Ludvika Pliberška

9. razred

Miha Kosanc

Osnovna šola Franceta Bevka Ljubljana

Letošnjega dijaškega šolskega tekmovanja se je udeležilo 5008 dijakov s 93 srednjih šol, prag za sodelovanje na državnem tekmovanju, ki je potekalo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, pa je doseglo 559 tekmovalcev. Udeleženci šolskega tekmovanja so osvojili 1790 bronastih priznanj, medtem ko je bilo na državnem tekmovanju podeljenih 186 srebrnih in 97 zlatih priznanj.

Absolutni zmagovalci med dijaki so:

1. letnik

Katarina Grilj

Srednja šola Slovenska Bistrica

2. letnik

Luka Ponikvar

Srednja šola za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo

3. letnik

Lev Podbregar

Šolski center Celje, Gimnazija Lava

4. letnik

Gašper Struna

Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica

Obenem je tekmovanje v logiki eno redkih tekmovanj, ki je namenjeno tudi študentom. Letošnjega državnega tekmovanja se je udeležilo 79 študentov. Prejeli so 14 srebrnih in 7 zlatih priznanj. Zmagovalec med študenti je postal  Nejc Zajc s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Rezultati tekmovanja v logiki so vam na voljo tukaj.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava