DL: Cvetličarna Miklavčič - Ob cesti zdaj veliko dostopnejši

19.11.2019 | 12:40

Ana Bregar

Ana Bregar

Cvetličarna Miklavčič ob regionalni cesti proti Šentjerneju vabi na novi lokaciji.

Cvetličarna Miklavčič ob regionalni cesti proti Šentjerneju vabi na novi lokaciji.

Oče Janez in hči Ana (na sliki) se skupaj z mamo Jožico in bratom  Matejem ter drugimi člani družine veselijo nove pridobitve. So pridni in  držijo skupaj, zato tudi uspeh ne izostane.

Oče Janez in hči Ana (na sliki) se skupaj z mamo Jožico in bratom Matejem ter drugimi člani družine veselijo nove pridobitve. So pridni in držijo skupaj, zato tudi uspeh ne izostane.

DL: Cvetličarna Miklavčič - Ob cesti zdaj veliko dostopnejši

Vrtnarstvo in cvetličarna Miklavčič delujeta že 26 let. S trdim delom in z vztrajnostjo se je družinsko podjetje, zasnovala sta ga oče Janez in mama Jožica, ko sta oba na enkrat ostala brez službe, danes pa v njem delata tudi oba otroka, sin Matej in hči Ana, dobro razvijalo in širilo.

Te dni se veselijo pomembne pridobitve, nove Cvetličarne Miklavčič, ki so jo ob regionalni cesti proti Šentjerneju pred kratkim slovesno odprli v okviru Jernejevega. Trak so prerezali prav vsi družinski člani, ki so se razveselili dobrega obiska, med drugim tudi šentjernejskega župana Radka Luzarja, ki je družinskemu podjetju čestital za dobro delo.

Novo cvetličarno vodi hčerka Ana Bregar, ki si je to želela, že odkar je leta 2008 uspešno končala srednjo šolo in se izučila za cvetličarko in vrtnarko ter se zaposlila doma.

Na domačiji, na kateri so Miklavčičevi začeli zelenjadarstvo in vrtnarstvo, so kmalu na mestu nekdanjih silosov uredili manjšo cvetličarno, »a to ni bilo to. Zdaj, ko imamo tu ob cesti res lepo urejene prostore, v katerih je strankam, ki imajo na voljo tudi parkirišča, naša ponudba res pregledno razstavljena, res vidim, da je bilo to nujno,« pove direktorica Cvetličarne Miklavčič Ana Bregar. Pri tem omeni dobro sodelovanje z arhitektom Markom Gomiškom, ki je bil tudi nadzornik del.

KMALU ŠOTOR

Najprej so kupili parcelo, lani avgusta postavili temelje, nato pa je začela nastajati stavba, velika 25 krat 8 metrov. Kot pove oče Janez Miklavčič, jim je šla mila zima na roke. Gre za skeletno gradnjo, z veliko lesa in stekla, kar daje prostoru toplino. Cvetličarna, ki se nahaja v spodnjih prostorih – zgoraj je stanovanje – ponuja pestro ponudbo rezanega cvetja, lončnic, cvetličnih loncev, darilnega programa, žalnega programa, čestitk itn.

Že zdaj se da pri njih dobiti tudi razne sadike cvetja in zelenjave, a ta ponudba bo večja in boljša, ko bodo za cvetličarno postavili pokrit šotor. To načrtujejo še letos do 1. novembra, sicer pa gotovo do spomladi. Kot pove oče Janez, bodo tako lahko stranke na enem mestu dobile sadike cvetja in zelenjave, zemljo, korita, gnojila itn. Na domačiji bo ostala le še pridelava, torej gojenje in proizvodnja.

PESTRA PONUDBA

Kot pravi Ana, ki se želi še naprej izboljševati na raznih sejmih in izobraževanjih s področja cvetličarstva in aranžerstva, v njihovi cvetličarni zavijajo darila, tudi če jih stranke kupijo drugje. V cvetličarni, ki je prinesla novo delovno mesto – poleg Ane tu dela še Barbara Strnad –, je strankam na voljo tudi program Hiše daril z boni, kar je veliko ljudem zelo všeč, ko se znajdejo v zadregi pri izbiri darila. Sicer izdelajo šopke in aranžmaje za poroke in druge slovesnosti pa žalne vence, ikebane idr. Že zdaj imajo v ponudbi darila, ki so povezana s šentjernejsko dolino, npr. Štembergerjevo penino, v načrtu pa jih je še več, npr. lončeni petelini bližnje lončarke, saj so petelini simbol Šentjerneja, pa Plečnikov čaj itn.

Ko bodo v bližnji prihodnosti uredili še manjšo trgovino z zelenjavo, bodo k sodelovanju povabili okoliške lokalne kmete, ki npr. pridelujejo določeno zelenjavo, domače sokove, jogurte in druge mlečne izdelke itn. »Vidim, da ljudje čedalje bolj hočejo in cenijo domačo hrano, in da ne bodo hodili k vsakemu pridelovalcu posebej, bodo to pri nas dobili na enem mestu,« o načrtih govori Ana.

DOMA VZGOJENE SADIKE

Pri Miklavčičevih prisegajo na doma vzgojene sadike – pri zelenjavi in cvetju. Kot pove oče Janez Miklavčič, je 90 odstotkov njihove tovrstne ponudbe takšne. To seveda zahteva veliko dela vse družine. Prva sajenja se začnejo že februarja in nato potekajo čez vse leto, setev pa traja do poznega poletja. Pri njih se da dobiti najmanj petdeset vrst rož in trideset vrst zelenjave pa tudi dišavnice in zelišča. Trije veliki rastlinjaki za zdaj zadostujejo.

Kot pove oče Janez, pri njih sadike vzgajajo brez kakih hormonov in zaviralcev, kot to počnejo npr. v Italiji, od koder k nam v prodajo prihajajo zato na videz lepše in obetavnejše sadike, »a vprašanje je, kaj to pomeni za naše zdravje.« Sami prav gotovo ne bodo šli po tej poti.

V 26 letih so pridobili ogromno stalnih strank, ki se k njim vračajo zaradi kakovosti pa tudi prijaznosti in ustrežljivosti. Nemalokrat pridejo le po nasvet glede gojenja rož ali zelenjave, kako z gnojenjem, zalivanjem itn. »Vedno radi pomagamo,« pove oče Janez. Večino sadik prodajo sami, nekaj pa tudi manjšim vrtnarjem in cvetličarjem.

Miklavčičevi verjamejo, da je bila nova cvetličarna pametna naložba, se pa bodo seveda trudili za dobro ponudbo, da bodo stranke zadovoljne in da se bodo vračale. »Prepričan sem, da je družinsko podjetje najboljše podjetje; tako govorijo izkušnje, saj je kar nekaj velikih vrtnarij propadlo, če niso bile družinske,« pravi oče Janez, ki mu ni žal, da je z ženo pred več kot četrt stoletja stopil na samostojno podjetniško pot. V gojenju sadik cvetja in sadja preprosto uživa, »delam z dušo in s srcem, čeprav je to trdo delo, ki od vseh nas v družini zahteva tudi veliko odrekanja. Če danes ne boš zalil rožic, ti jih jutri mogoče ne bo treba več,« obrazloži.

Cvetličarna Miklavčič je med ponedeljkom in petkom odprta med 8. uro in 19. uro, ob sobotah med 8. in 16. uro, ob nedeljah in praznikih pa je zaprta.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista 5. septembra 2019

Besedilo in fotografije: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava