DL: Občani razočarani - Občutek imajo, da so nanje pozabili

19.11.2019 | 11:20

Vaščani Jezera si želijo obnove dotrajane ceste skozi vas. (Foto: R. N.)

Vaščani Jezera si želijo obnove dotrajane ceste skozi vas. (Foto: R. N.)

Vaščani Jezera predvidevali, da bo občina že letos uredila dotrajano cesto skozi vas – Pravijo, da občina že 30 let ni vložila niti evra v njihovo vas – Problematičen tudi most čez nekdanjo hitro cesto – Cesto bodo obnovili sočasno z gradnjo kanalizacije v naslednjih letih

Vaščani Jezera že dolgo časa opozarjajo, da je cesta skozi vas v zelo slabem stanju. Ob sprejemanju letošnjega proračuna so glede na prehodne sestanke z županom predvidevali, da se bo občina lotila njene obnove, a so razočarani ugotovili, da tudi v letošnjem proračunu za investicijo ni denarja.

»Zadnjih 30 let opažamo, da Občina Trebnje v vas ni vložila niti evra, čeprav vsi pridno prispevamo sredstva v občinski proračun. Do zdaj smo mirno čakali, da bomo prišli na vrsto, toda vedno izpademo ali pa nas nekdo prehiti,« se začne njihov dopis, ki so ga v času javne obravnave podali kot pripombo k predlogu dvoletnega proračuna.

Kot v njem še navajajo, je cesta skozi vas v zelo slabem stanju, udarne jame so tako velike, da nastajajo celo okvare kmetijskih strojev. »Je res treba čakati, da se bo celo poškodoval vaščan, otrok ali kdo drug?« se sprašujejo. Večkrat slišijo oz. preberejo o naložbah v drugih krajih po občini, sami pa imajo občutek, kot da so obtičali v prejšnjem tisočletju. »Vaščani smo složni, da je čakanja dovolj, in zahtevamo ureditev ceste skozi vas, kot se je to uredilo v sosednjih vaseh ne glede na ostale projekte, ki jih na občini načrtujete. Menimo, da imamo tudi mi pravico, da se varno pripeljemo v službo in nazaj in da gredo naši otroci varno v šolo,« poudarjajo. Problematičen je tudi ozek most čez nekdanjo hitro cesto, po katerem se pride v vas. Na nekaterih mestih je že zelo dotrajan, zato se bojijo, da se bo enkrat samo zrušil.

V vasi so pred časom ustanovili tudi vaški odbor, ki se je zavzel, da bi se zadeve premaknile naprej. Po sestankih z županom Alojzijem Kastelicem jim je bilo predstavljeno, da se bo cesta urejala sočasno z gradnjo kanalizacije. »Pridobili smo več kot 80 odstotkov soglasij vaščanov, ki se strinjajo z gradnjo kanalizacijskega omrežja in skupne čistilne naprave. Privolili smo tudi v plačilo komunalnega prispevka. Vse je pripravljeno na začetek investicije. A po objavi predloga proračuna se nam je zdelo, kot da nas nekdo vleče za nos,« povedo v vaškem odboru. Dodaja še, da so se z vprašanji obrnili na občino, a odgovora niso prejeli.

Župan je za naš časopis pojasnil, da so pred leti prebivalcem Jezera predstavili načrt gradnje malega kanalizacijskega sistema s skupno čistilno napravo. A po njegovih besedah naložbe niso uvrstili v letošnji proračun, ker ima občina preveč ostalih projektov, ki so nujnejši. »Ta projekt bomo v prihodnjih letih izvedli. Poleg gradnje kanalizacije bomo obnovili tudi vodovodni sistem, v zemljo bomo speljali tudi elektriko, s tamkajšnjo krajevno skupnostjo pa smo se tudi pogovarjali, da bi tudi oni prispevali nekaj denarja za asfaltiranje,« poudarja Kastelic. Občina se bo v prihodnje lotila obnove kanalizacije in vodovoda v naseljih Gorenje in Dolenje Ponikve. »Temu projektu smo dali prednost, ker imajo tam neposreden iztok v Temenico, s čimer obremenjujejo okolje,« razloži župan. Glede nadvozov čez nekdanjo hitro cesto, ki po odprtju avtoceste še kar ostajajo neurejeni, odgovarja, da državo neprestano opominjajo na to, a se zadeve ne premaknejo. Tudi mi smo se z vprašanji o ureditvi oz. odstranitvi nadvozov obrnili na ministrstvo za infrastrukturo, a odgovora do zaključka uredništva nismo prejeli.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista 5. septembra 2019

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava