Sarabanda za 17. regiment (film in predavanje), OŠ Šentrupert

19.11.2019 | 18:00

 SARABANDA ZA 17. REGIMENT // predstavitev filma in predavanje dr. Mihe Šimaca

Zavod Dežela kozolcev Šentrupert in Dolenjski muzej Novo mesto vas v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS vabita na predstavitev dokumentarnega filma.

Sarabanda za 17. regiment, 1976 (Viba film Ljubljana; scenarist Živojin Šulović; režiser Jože Pogačnik; direktor fotografije Ubald Trnkoczy) in predavanje dr. Mihe Šimaca Med bojnim gromom, Šentrupert med prvo vojno.

V torek, 19. novembra 2019, ob 18. uri v predavalnico OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert.

Dokumentarni film je bil posnet novembra 1975 na območju Mirnske doline, tudi na Veseli gori in v njeni okolici. V njem nastopajo domačini, nekdanji avstro-ogrski vojaki (tudi Šentruperčani), ki pripovedujejo o svojih doživetjih z bojišč prve svetovne vojne.

O filmu in predavateljih.

Marjeta Bregar, kustosinja zgodovinarka za novejšo zgodovino v Dolenjskem muzeju Novo mesto se ukvarja z raziskovanjem novejše zgodovine Dolenjske, zadnjih nekaj let še posebej s prvo svetovno vojno. V lanskem letu je pripravila pregledno razstavo na to temo – 1918, ali nam prineseš MIR? Dolenjska in Dolenjci med prvo vojno, v okviru katere je bil na ogled tudi dokumentarni film Sarabanda za 17. regiment.

Dr. Miha Šimac, asistent pri Katedri za zgodovino Cerkve in patrologijo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. Ukvarja se z raziskovanjem zgodovine Cerkve, vpetostjo le-te v družbo habsburške monarhije, zlasti pa z obdobjem prve svetovne vojne in vojaške duhovščine. Je tudi avtor v lanskem letu izdane knjige Pod cesarskim orlom, Šentrupert na Dolenjskem v času prve svetovne vojne 1914 – 1918.

Dokumentarni film Sarabanda za 17. regiment:

Dokumentarni film Sarabanda za 17. regiment režiserja Jožeta Pogačnika iz leta 1976 je bil posnet na območju Mirnske doline, tudi na Veseli gori in v njeni okolici, med 17. in 19. novembrom 1975. leta. Hrani ga Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije. Nastal je pod okriljem Vibe filma Ljubljana, pri njegovem nastanku pa so poleg režiserja sodelovali scenarist Žika Šulović, direktor fotografije Ubald Trnkoczy, izbor glasbe in šumov pa je delo Antona Natka.

V nekaj več kot 13-minutnem filmu domačini, nekdanji avstro-ogrski vojaki, pripadniki 17. regimenta, tudi Šentruperčani, opisujejo svoja doživetja z bojišč vojne. Med njihovo pripovedjo in zaigranim prizorom pogreba vojaškega tovariša, se prepletajo tudi dokumentarni posnetki s front in dogajanje na dunajskem dvoru. Verjetno gre za edini dokumentarni film na temo prve svetovne vojne, posnet na slovenskem območju v obdobju nekdanje Jugoslavije, ki vključuje pričevanja Slovencev, nekdanjih avstro-ogrskih vojakov.

Namen predstavitve dokumentarnega filma je ne le obeležitev obletnice snemanja filma, ampak še posebej obujanje spomina na fante in može, ki so se bojevali v prvi vojni, morda na bojiščih padli ali umrli ter tudi prepoznati nastopajoče v filmu, saj se v arhivski dokumentaciji tovrstni podatek ni ohranil.

Predavanje Med bojnim gromom, Šentrupert med prvo vojno:

Filmsko zgodbo bo dopolnilo še predavanje, posvečeno predstavitvi Šentruperta v času vojne vihre. Stisko in tegobe vojne so namreč dodobra občutili tudi ljudje v zaledjih in v notranjosti monarhije, še toliko bolj pa vsi tisti, ki so se znašli na bojnih poljanah. Šentrupertski možje in fantje so se znašli na različnih bojiščih, pri čemer pa niso tudi vsi služili v cesarski armadi. O takšnih zanimivostih nam bo spregovoril nocojšnji predavatelj, ki bo ob tem poskusil na kratko odstreti tudi samo raziskovanje arhivskega in drugega ohranjenega gradiva, na podlagi katerega je tudi spisana monografija o Šentrupertu.