DL: Naša kulturna dediščina - Velnica iz delavnice Agnič

17.11.2019 | 12:00

Pločevinasta lopatica za žito ali moko, izdelek delavnice Agnič (Foto: Borut Križ)

Pločevinasta lopatica za žito ali moko, izdelek delavnice Agnič (Foto: Borut Križ)

Mojster Andrej Agnič (Agnitsch) st., rojen leta 1857 v Koprivniku na Kočevskem, je v Novo mesto prišel v 80. letih 19. stoletja in tu odprl svojo stavbno in galanterijsko kleparsko delavnico. Kupil je hišo na današnji Hladnikovi 1, včasih Kapiteljski ulici 1, in jo okoli leta 1904 pozidal na novo. Na fasado je dal upodobiti v reliefni obliki orodja svoje obrti pod okni v prvem nadstropju, ki jih lahko vidimo še danes. Delavnica je izvajala vsa stavbna krovska in kleparska dela, izdelovala pa je tudi pločevinaste izdelke iz različnih vrst pločevine za hišno rabo in gospodarstvo, npr. kopalne kadi, vedra, različne modele in pekače za peko in sladice, kotličke za vodo, posode za shranjevanje masti, petroleja, kangle za mleko, kangle za zalivanje, lijake, sklede, lonce, zajemalke, velnice, pasje znamke, trtne škropilnice in žveplalnike za čebelarje in vinogradnike, ter vrsto drugih izdelkov. Izvajali so tudi vsa popravila teh izdelkov. V svoji trgovini so prodajali tudi pločevinaste izdelke drugih delavnic, npr. kotle za žganjekuho.

Po smrti Andreja Agniča st. je leta 1926 vodenje delavnice prevzel njegov sin Andrej, ki jo je tudi posodobil. Po poroki se je Andrej Agnič ml. skupaj z ženo Angelo bolj posvetil vodenju gospodarstva na veleposestvu dvorca v Srebrničah. Vodenje njegove kleparske delavnice je leta 1935 s pogodbo prepustil mojstru Rudolfu Bevcu, ki je že vrsto let delal v njihovi delavnici.

Predstavljamo večjo lopatico oziroma velnico za žito ali moko iz železne pločevine, ki je le eden od številnih izdelkov iz Agničeve delavnice.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista 5. septembra 2019

Ivica Križ, Dolenjski muzej

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava