Bolniški listi - kakšne so spremembe?

15.11.2019 | 11:30

Bolniški listi - kakšne so spremembe?

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je skupaj z Ministrstvom za javno upravo pripravil spremembe na področju izdajanja in prevzemanja listin o upravičeni zadržanosti od dela. S tem želimo poenostaviti prenos dokumentov, ki predvsem ob zaključku delovnega obdobja povzročajo težave tako izbranim osebnim zdravnikom, kot tudi zavarovanim osebam in delodajalcem.

Pilotno preizkušanje prehoda na elektronski bolniški list (eBOL) je uspešno zaključeno, nacionalna uvedba že poteka. Postopno se v spremenjeni način izdajanja elektronskih bolniških listov že vključujejo izbrani osebni zdravniki, s 1. 2. 2020 pa bo postopek zaključen z možnostjo, na osnovi katere bodo delodajalci lahko avtomatsko prevzemali elektronske dokumente iz novega podatkovnega sistema.

Edina novost v prvi fazi uvedbe, ki bo trajala do konca januarja 2020 je, da je na bolniškem listu digitalni in ne lastnoročni podpis zdravnika, kar ne vpliva na uveljavljanje pravic zavarovanih oseb. Zavarovane osebe boste do konca januarja 2020 še vedno prejemale t.i. »zelene« bolniške liste na predpisanih obrazcih, katere boste predložile svojemu delodajalcu, kot je to veljalo do sedaj.

V drugi fazi, in sicer za začasno zadržanost od dela od 1. 2. 2020, bodo delodajalci vaše bolniške liste prevzemali elektronsko prek portala SPOT (prej eVEM) in jih od navedenega datuma dalje v ambulantah ne bodo več tiskali in izročali zavarovanim osebam, saj vam jih ne bo več potrebno dostavljati vašim delodajalcem (razen nekaterih redkih izjem). Prav tako si boste zavarovane osebe, z zagotovljenim digitalnim potrdilom, lahko omogočile dostop do svojih elektronskih bolniških listov na ZZZS portalu https://moj.zzzs.si. Predlagamo, da si zavarovane osebe, za možnost dostopa do svojih eBOL pridobite digitalno potrdilo pri enem od slovenskih izdajateljev digitalnih potrdil.

S spremembo želimo predvsem olajšati delo izbranim osebnim zdravnikom in poenostaviti prenos dokumenta od izbranega zdravnika do delodajalca, saj trenutno predvsem v obdobju pred obračuni dohodkov za delo, pridobivanje bolniških listov predstavlja veliko oviro za delodajalce. Za zavarovane osebe, pa bo sprememba prav tako koristna, saj v primerih, ko klinično stanje zavarovane osebe, po odsotnosti zaradi bolezni, ne bo zahtevalo obiska pri izbranem osebnem zdravniku, ta obisk ne bo potreben izključno zaradi pridobitve bolniškega lista.

Več informacij lahko najdete na spletni strani ZZZS.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije
Območna enota Novo mesto
Območna enota Krško

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava