V Posavju že lahko uporabimo okolju prijazno sožalnico

14.11.2019 | 12:00

Sožalnica ima vgrajen sef za zbiranje sožalnih voščilnic na pogrebih

Sožalnica ima vgrajen sef za zbiranje sožalnih voščilnic na pogrebih

V Posavju že lahko uporabimo okolju prijazno sožalnico

»Zelo smo veseli, da smo eno izmed prvih komunalnih podjetij v Sloveniji, ki je svojim uporabnikom omogočilo uporabo sožalnice,« je povedala direktorica Komunale Brežice mag. Jadranka Novoselc. Sožalnica, ki je nov proizvod žalskega podjetja Zagožen, je posebna skrinjica z vgrajenim sefom za zbiranje sožalnih voščilnic na pogrebih. Vsak posameznik lahko na pogrebu v skrinjico vloži žalno posvetilo in priloži denarni prispevek. Pri tem je zagotovljena popolna diskretnost, hkrati pa tudi varnost, da bodo morebitna sredstva res pristala v rokah žalujočih.

»Sožalnica je namenjena zbiranju žalnih voščilnic namesto prinašanja sveč in drugih žalnih aranžmajev in omogoča, da priložimo tudi denarni prispevek. Svojcem predstavlja strošek pogreba določen izdatek, zato vsakršna pomoč pride še kako prav,« je poudarila mag. Jadranka Novoselc.

V Komunali Brežice s številnimi projekti spodbujajo okolju prijazno ravnanje in zmanjševanje uporabe plastične embalaže, spodbujajo tudi manjšo uporabo nagrobnih sveč. V Sloveniji je zelo običajno, da se od pokojnika poslovimo s številnimi paketi nagrobnih sveč. Prav tako ob dnevu spomina na mrtve množično kupujemo nagrobne sveče, jih prižigamo, že čez nekaj dni pa jih odvržemo. Tako vsako leto odložimo več kot 4.500 ton odpadkov od sveč. S to količino bi lahko napolnili približno 60 olimpijskih bazenov. »Z uporabo sožalnice pa postopoma spreminjamo naše navade ob slovesu od pokojnika. Z zmanjševanjem količine odpadnih sveč seveda tudi pozitivno vplivamo na naše okolje,« je strnila direktorica Komunale Brežice.

Z uporabo sožalnice poskrbimo za zmanjšanje količine odpadkov, prihranimo prostor za skladiščenje in bistveno zmanjšamo količino nastale odpadne embalaže. Prispevek v sožalnici je enakovredno nadomestilo za žalno embalažo, žalno cvetje, karton, celofan in okrasne pentlje.

Javno podjetje Komunala Brežice je v zadnjih letih prejelo priznanje za Naj zaposlovalca leta in posebno priznanje za starejšim prijazno podjetje. Za svoje družbeno odgovorne aktivnosti je prejelo nagrado Horus 2017 – slovenska nagrada za družbeno odgovornost, za celostno upravljanje s človeškimi viri pa HRM projekt 2017. Upravlja sedem javnih vodovodnih sistemov, tri kanalizacijske sisteme (Brežice, Obrežje in Globoko), 182 ekoloških otokov za ločeno zbiranje odpadkov, pokopališče in tržnico v Brežicah, občinske in zasebne večstanovanjske objekte ter poslovne prostore. Glavno poslanstvo podjetja je trajnostno zagotavljanje visokokakovostnih storitev gospodarskih javnih služb vsem uporabnikom občine Brežice pod enakimi pogoji in poštenih cenah.

Javno podjetje Komunala Brežice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava