Karirerni sejem: Zmagovalci bodo tisti, ki se bodo prilagodili spremembam

13.11.2019 | 11:15

Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij je na kariernem sejmu vabila v svoje vrste.

Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij je na kariernem sejmu vabila v svoje vrste.

Trenerka uspešnosti in komunikacijska svetovalka Saša Einsiedler je predavala o tem, kako pustiti dober vtis.

Trenerka uspešnosti in komunikacijska svetovalka Saša Einsiedler je predavala o tem, kako pustiti dober vtis.

Karirerni sejem: Zmagovalci bodo tisti, ki se bodo prilagodili spremembam
Karirerni sejem: Zmagovalci bodo tisti, ki se bodo prilagodili spremembam
Karirerni sejem: Zmagovalci bodo tisti, ki se bodo prilagodili spremembam
Karirerni sejem: Zmagovalci bodo tisti, ki se bodo prilagodili spremembam

Na največjem kariernem sejmu pri nas, ki ga organizira zaposlitveni portal MojeDelo.com, se je v Cankarjevem domu 7.11. predstavilo osemdeset priznanih domačih in tujih delodajalcev. Okvirno 6000 obiskovalcev je imelo priložnost opraviti razgovore s potencialnimi zaposlovalci, se posvetovati s kariernimi svetovalci in prisluhniti predavanjem priznanih kariernih strokovnjakov.

Letos je bil karierni sejem še posebej vsebinsko bogat in raznolik. Med osrednjimi govorniki so bili psihologinja in psihoterapevtka dr. Andreja Pšeničny, socialni pedagog Marko Juhant, trenerka uspešnosti Saša Einsiedler, transakcijski analitik Sašo Kronegger in nekdanja ministrica dr. Anja Kopač. Poseben poudarek so organizatorji namenili tudi izobraževanju na področju zagona start-up podjetij in iskanja prve zaposlitve tistih, ki šele vstopajo na trg dela.

Karierni sejem MojeDelo.com je med 10. in 19. uro gostil osemdeset priznanih slovenskih in tujih delodajalcev, med njimi so bili Petrol, NLB, Big Bang, Krka, Generali, GEN-I, Gorenje, Akrapovič, Lidl, Spar Slovenija, Pošta Slovenije, Merkur, Mercator, Atlantic Grupa, Goodyear, Vzajemna, Adria Mobil, Iskraemeco, Park Škocjanske jame, Kolektor, Plastika Skaza, Philip Morris, Mahle Slovenija in številni drugi. Na kariernem sejmu so se jim lahko vsi zainteresirani predstavili, spoznali njihov način dela in iz prve roke pridobili konkretne informacije o kariernih priložnostih.

Pomembno je pridobivanje novih znanj in izkušenj

Na vhodu v Cankarjev dom so obiskovalce pričakali slovenski vojaki z oklepnimi vozili, pravosodni policisti pa so prikazali delček usposabljanja. V dopoldanskem času so mladi na delavnicah MojePrvoDelo spoznavali, katera znanja in veščine so potrebni za uspešen samostojen vstop na trg dela, dodatna znanja so pridobili tudi na delavnici o uporabi programa Excel. Za tiste, ki jih zanima delo v Avstriji in Nemčiji, so svetovalci iz Euresa poskrbeli, da so prejeli vse informacije o možnostih zaposlitve. Obiskovalci so imeli priložnost spoznati tudi uporabnost Europass življenjepisa in se naučiti trikov za izboljšanje svoje predstavitve delodajalcem.

Hobi lahko postane poslovna priložnost

Na kariernem sejmu MojeDelo.com je bil poseben poudarek tudi na start-up podjetjih, ki so v zadnjih letih v Sloveniji dobila velik zagon. Eden izmed razlogov, zakaj je čedalje več inovativnih podjetij iz »domače hiše«, je želja mlajše generacije, da najde sanjsko službo. Neža Mlakar, ki v okviru svojega podjetja La Popsi izdeluje naravne sladoledne lučke, je med tistimi srečneži, ki je iz hobija skupaj s solastnico podjetja Karmen Meze ustvarila dobičkonosno podjetje. »Nič se ne zgodi samo od sebe, treba je vložiti svoj čas, trud, denar in verjeti vase, ne glede na vse,« je na kariernem sejmu MojeDelo.com povedala mlada podjetnica. Start-up kotiček na kariernem sejmu sta dopolnila še Dean Habuš s predavanjem o vitkih metodah podjetništva, mladim je svetoval, naj se pred večjimi investicijami najprej prepričajo, ali ima njihova ideja potencial, ter Žiga Berce, ki je na konkretnih primerih pojasnil, kaj loči uspešne Kickstarter projekte od neuspešnih.

Dr. Andreja Pšeničny: 30 odstotkov Slovencev je izčrpanih

Popoldanski čas je bil namenjen predavanjem strokovnjakov s področja psihologije, pedagogike in zaposlovanja. Obiskovalci so lahko prisluhnili vodilni psihoterapevtki za zdravljenje sindroma izgorelosti v Sloveniji, dr. Andreji Pšeničny. Poudarila je, da delovna izčrpanost še ne pomeni izgorelosti in da imajo deloholiki ter perfekcionisti večje možnosti, da zbolijo za to motnjo. Pravzaprav je po raziskavi kar 30 odstotkov Slovencev izčrpanih, 20 odstotkov se jih počuti ujete, 8 odstotkov pa jih doživi izgorelost. Vsem, ki stopajo ali so že aktivni na trgu dela, svetuje: »Začnite iskati delodajalca, ki vas ne bo videl le kot sredstvo.«

Marko Juhant: Za uspeh nikakor ni dovolj talent, treba je biti delaven in predan

Vedno zanimiv in udaren specialni pedagog Marko Juhant je poudaril, da moramo sami poskrbeti, da bo naša služba postala sanjska. Svetuje, da poiščemo tisto, kar nam je v veselje: »Ko uživaš v delu, več ne delaš.« Pomemben korak k sanjski službi predstavlja tudi odločitev, da naredimo nekaj, kar nas bo pripeljalo bližje cilju. »Kako postanete pisatelj pravljic? Začnite pisati pravljice, ne pa gledati na Youtubu, kako drugi pišejo. Po 150 intervjujih, ki si jih boste ogledali, bo vaš papir še vedno prazen,« pravi Juhart. Povedal je še, da za uspeh ni dovolj, da smo talentirani. »Samo poglejte, koliko talentov odkrijemo. Kje so? Ni jih, ker so poniknili. Prvič zato, ker niso dovolj delali. Drugič zato, ker niso bili dovolj predani. Predanost je tisto, kar nas žene, ko drugi odnehajo. Uspejo tisti, ki so v idejo pripravljeni vlagati več in na druge načine kot drugi.«

Saša Einsiedler: Strah pred neuspehom se nam globoko zasidra že v otroštvu

Licencirana trenerka uspešnosti in direktorica podjetja Heliopolis, d. o. o., Saša Einsiedler, je izpostavila, da sta ključni vprašanji, ki si ju moramo zastaviti na poti do uspeha, kaj delajo ljudje, ki so uspešni, in kaj delam, da jaz nisem. Strah se nam globoko zasidra že v otroštvu, ko od staršev dobimo občutek, da karkoli naredimo, nismo dovolj dobri. Ta občutek nosimo ves čas s sabo tudi v odrasli dobi in drugi ljudje to začutijo. Zaradi tega lahko pustimo slab prvi vtis in si ne upamo narediti koraka, ki bi lahko vodil do uspeha. »Zgolj trem odstotkom ljudi uspe priti do tega, kar želijo, ker so pripravljeni nekaj narediti,« poudarja Einsiedlerjeva, ki je sicer večji del predavanja posvetila prepoznavanju različnih tipov osebnosti na delovnem mestu ter znanju, kako z njimi komunicirati.

Dr. Anja Kopač: Zmagovalci bodo tisti, ki se bodo znali prilagajati

Dr. Anja Kopač, nekdanja ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je spregovorila o spremembah na trgu dela. Ocene kažejo, da bo med 40 in 60 odstotkov današnjih del ogroženih zaradi procesov avtomatizacije, digitalizacije in robotizacije. Mladi se že prilagajajo tako, da si sami kreirajo delovna mesta in ustvarjajo svoje sanjske službe. Poudarila je, da je treba graditi svojo kariero skozi celo življenje, se učiti in prilagajati: »Prihodnost je negotova – zmagovalci bodo tisti, ki se bodo znali prilagajati.«

Naslednji karierni sejem MojeDelo.com bo 28. novembra v Kopru.

S. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava