Regijsko srečanje revmatikov v Kočevju

12.11.2019 | 14:00

Regijsko srečanje revmatikov v Kočevju
Regijsko srečanje revmatikov v Kočevju
Regijsko srečanje revmatikov v Kočevju

Društvo revmatikov Slovenije, podružnica Kočevje je v soboto, 26. oktobra 2019, pripravila regijsko srečanje treh podružnic v Kočevju. Udeležilo se ga je več kot 100 članov iz podružnic: Dolenjska in Bela krajina, Posavje ter Kočevje. Zbrali smo se pred gostilno Briški, kjer so nam domači člani podružnice pripravili dobrodošlico. Udeležence regijskega srečanja je pozdravila vodja podružnice Kočevje Jožica Verderber.

Za letošnje regijsko srečanje, ki so ga pripravili člani kočevske podružnice revmatikov, so za temo predavanja izbrali Kočevski gozdni med. Temo je predstavil čebelar Viktor Pešelj. Spregovoril je o območju pridelave zaščitenega medu, o zajamčeni kvaliteti, o vrstah medu, o medu, ki je naravno živilo in tudi »zdravilo«, o označevanju z nalepko in prelepko. Poudaril je, kako pomembna je čistoča. Prodaja med in propolis, ne dela pa medenega žganja. Seznanil je prisotne s točenjem medu, spregovoril je o kristalizaciji in segrevanju. Odgovoril je na številna vprašanja, tudi to, kako se pridela propolis in za kaj se uporablja. Priporočal je, naj med kupujemo pri čebelarju, ki ga poznamo, najbolje v domačem okolju. Tudi predavatelj je dejal, da največ medu proda prav v domačem kraju. Sledila je degustacija medu.

Po predavanju smo odšli v kočevsko župnijsko cerkev, ki nam jo je zanimivo predstavil tamkajšnji župnik Damjan Štih. Cerkev je zgrajena iz kamna, v neoromanskem slogu in sodi med največje sakralne objekte v Sloveniji. Je zelo velika, dolga 50 metrov, široka 25 metrov in visoka 15 metrov. Posebnosti sta baldahinski in ciborijski veliki oltar, lep križev pot z zanimivimi okvirji in ornamenti, vojvodska klop, orgle, ki so prve večje delo mojstra Franca Jenka iz Šentvida pri Ljubljani. Opozoril nas je na dve znamenitosti, in sicer na baldahin nad tabernakljem ter povišano obhajilno mizo. Kip sv. Jerneja je ob 600-letnici župnije leta 1993 naredil akademski slikar in domačin Stane Jarm. V cerkvi smo skupaj z gospodom župnikom zapeli Marijino pesem Veš, o Marija. Sprehodili smo se po Kočevju, si ogledali zanimivosti kraja ob reki Rinži, stavbe in dva mostova. Sprehod je bil zanimiv, vreme je bilo čudovito, jesensko obarvano.

Po opravljenih aktivnostih je sledilo odlično kosilo in druženje v gostilni Briški. Za prijetno razpoloženje je poskrbel harmonikar Marjan Opalk, član podružnice Posavje. Nekateri so ob zvokih harmonike tudi zaplesali.

Marsikaj novega smo izvedeli o čebelicah, medu in zdravilnosti na regijskem srečanju v Kočevju, si izmenjali izkušnje in se prijetno družili. Na srečanje nas bo spominjala tudi skupinska fotografija.

H. M.

Galerija

_zzrevmatiki (01)
_zzrevmatiki (02)
_zzrevmatiki (03)
_zzrevmatiki (04)
_zzrevmatiki (05)
_zzrevmatiki (06)
_zzrevmatiki (07)
_zzrevmatiki (08)
_zzrevmatiki (09)
_zzrevmatiki (10)
_zzrevmatiki (11)
_zzrevmatiki (12)
_zzrevmatiki (13)
_zzrevmatiki (14)
_zzrevmatiki (15)
_zzrevmatiki (16)
_zzrevmatiki (17)
_zzrevmatiki (18)
_zzrevmatiki (19)
_zzrevmatiki (20)
_zzrevmatiki (21)
_zzrevmatiki (22)
_zzrevmatiki (23)
_zzrevmatiki (24)
_zzrevmatiki (25)
_zzrevmatiki (26)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava