Vseslovensko posvetovanje o družinskem branju

9.11.2019 | 10:45

Vseslovensko posvetovanje o družinskem branju
Vseslovensko posvetovanje o družinskem branju

Knjižnica Pavla Golie Trebnje je pripravila šesto strokovno posvetovanje Poti do knjige, ki je tokrat namenjeno družinski pismenosti. Posvetovanja se je udeležilo 90 knjižničark in knjižničarjev splošnih in šolskih knjižnic ter drugih strokovnjakov s področja spodbujanja družinskega branja s cele Slovenije.

Poti do knjige je strokovno posvetovanje, ki je udeležencem ponudilo priložnost za izmenjavo mnenj in izkušenj o načinih približevanja branja mladim in še posebej najmlajšim bralcem. Branje otrokom je že od najzgodnejšega obdobja najboljša oblika poučevanja. Med branjem otrok posluša jezik, v katerem pripovedujemo, s tem mu pomagamo, da svoje misli spremeni v besede in se hkrati uči osnovnih pravil uporabe jezika. Z različnimi projekti za otroke knjižnice spodbujamo družinsko branje in tako otrokom približamo knjigo že v njihovem predbralnem obdobju, kasneje pa jih spodbujamo na začetku njihove bralne poti. Predvsem pa je pomembna povezovalna vloga, ki jo knjižnica lahko odigra v sodelovanju z vrtci, šolami, zdravstvenimi in drugimi ustanovami, ki izvajajo programe družinskega branja.

Pogosto je namreč zaznati strah, da utegne zanimanje za knjige postopoma izginiti, če ne bomo k branju spodbujali že najmlajših. Dogodek je potekal kot predstavitev dobrih praks, ki se izvajajo v različnih splošnih knjižnicah po Sloveniji.

Srečanje je s svojim prispevkom obogatila tudi dr. Dragica Haramija s Pedagoške fakultete in filozofske fakultete Univerze v Mariboru, ki je opredelila predvsem pomen družinske pismenosti za otrokov celostni razvoj.

Udeleženci so se strinjali, da je kljub današnji visoko razviti informacijski tehnologiji branje še vedno zelo pomemben del otrokovega razvoja, saj s pomočjo knjige spoznava svet in ljudi okoli sebe. Pri tem imajo še posebej veliko vlogo starši, ki lahko s skupnim branjem otroku približajo knjigo, mu privzgojijo ljubezen do branja in hkrati skupaj preživijo kakovostne in dragocene trenutke.

Posveta, ki je potekal v Galaksiji Trebnje, se je udeležil tudi župan občine Trebnje Alojzij Kastelic. Zbrane je nagovorila še direktorica Knjižnice Pavla Golie Trebnje Tanja Cuder, ki je izpostavila pomembnost dogodka za trebanjsko knjižnico.

Za čudovit uvod so poskrbeli učenci Osnovne šole Trebnje z mentoricama Mojco Bahun in Stanko Zaletelj, ob spremljavi Francija Kravcarja.

Irena Palčar
Knjižnica Pavla Golie Trebnje

Galerija

_zzzzzztrebnje (1)
_zzzzzztrebnje (2)
_zzzzzztrebnje (3)
_zzzzzztrebnje (4)
_zzzzzztrebnje (5)
_zzzzzztrebnje (6)
_zzzzzztrebnje (7)
_zzzzzztrebnje (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava