''Make Sevnica great again''*: Kids Euro Festival v Washingtonu

8.11.2019 | 11:20

 ''Make Sevnica great again''*: Kids Euro Festival v Washingtonu
 ''Make Sevnica great again''*: Kids Euro Festival v Washingtonu
 ''Make Sevnica great again''*: Kids Euro Festival v Washingtonu

V poznih nočnih urah smo se po napornem dnevu in nekaj urah vožnje pripeljali iz Pittsburgha v prestolnico ZDA – Washington in v en glas rekli: »GPS, ti si naš najboljši prijatel! «. Nekajkrat, ko je »štrajkal«, smo kmalu zavili v neznano. Zagotovo je bil najpomembnejši član naše ekipe, ko nas je varno pripeljal do slovenske ambasade, kjer nas je čakalo stanovanje, ki nam ga je gostoljubno razkazal veleposlanik RS, g. Stanislav Vidovič.

Veleposlaništvo nam je dogovorilo in organiziralo tudi vse nastope v sklopu dvotedenskega KIDS EURO FESTIVALA, na katerem se vsaka država Evropske unije predstavi otrokom ZDA s kulturnim dogodkom na več prizoriščih v prestolnici.

Glavni organizator in koordinator naših nastopov, večtedenskih usklajevanj in dogovarjanj z organizatorji festivala je bil svetovalec veleposlaništva g. Borut Žunič, ki smo mu za njegov velik trud zelo hvaležni. Spremljal nas je tudi na vseh prizoriščih in sodeloval pri postavitvah predstav in promociji Slovenije. Kljub birokratsko dodelanemu ameriškemu protokolu dogodkov nas je pred presenečenji reševala predvsem naša iznajdljivost in teamsko delo.

V ponedeljek, 28. oktobra, nas je čakal najpomembnejši nastop naše turneje v prestižnem » Kennedy Cultural Center« na Millennium stage-u, kjer je vseh 365 dni v letu vsak dan ob 18. uri brezplačna predstava ali kulturni dogodek odprtega tipa za vse, čeprav so kriteriji precej visoki. Zelo nam je bilo všeč, da so tudi vsi muzeji in galerije v prestolnici brez vstopnine, da je kultura in znanost za vse, ne glede na materialne zmožnosti. Tako bi moralo biti povsod, saj so sicer socialno šibkejši zelo diskriminirani in prikrajšani za lepote in izobrazbo, ki bi morala biti dostopna vsem, predvsem pa otrokom in mladini.

V KCC smo morali biti že ob 12. uri , da smo postavili sceno, naravnali luči, imeli tonsko vajo za glasbo in mikrofone. Čeprav smo bili v tehnični kabini prisotni med predstavo, smo morali razložili njihovim tehnikom naše zvočno svetlobne zahteve in imeli skupno generalno vajo. Ob 15h je bila obvezna enourna pavza, nato še uskladitev detaljev in umik naše scene, ker so prišli na vajo Slovaki s svojo lutkovno – igrano predstavo in imeli isti protokol kot mi. Ob 17h smo zopet postavili našo sceno na oder in vse pripravili za nastop, saj so ob 17.30 že prihajali gledalci.

Prišel je tudi naš veleposlanik g. Stanislav Vidovič s sodelavci iz ambasade, sprejemal povabljene goste in pozdravil občinstvo. Gledalce je pozdravljala tudi velika zelena zastava »I feel Slovenia«, da nas ne bi slučajno zamenjali za Slovaško. Ob skoraj polni dvorani smo ob 18h pričeli z Andersenovo večno aktualno pravljico o drugačnosti, netoleranci večinskega okolja in veri v zelo težko lastno pot k svoji družbeni in osebni identiteti.

Predstava, ki smo jo igrali v angleščini, je prevzela večino gledalcev predvsem z dobro igro in animacijo lutk, skoraj čarobno atmosfero glasbe, barvne svetlobe, snežnega viharja, melodije govora … Otroke je popeljala v pravljični svet dobrega, zla, dvomov, strahu in srečnega konca.

Za nami so se predstavili še slovaški lutkarji, zato smo morali zamenjati sceni kar hitro, ker se je bilo treba držati napovedanih terminov. Na koncu smo odšli z lutkami med radovedne otroke, da so jih potipali, poskusili animirati in se z njimi slikali za spomin na Grdega račka in Slovenijo.

»Kennedy Cultural Center« stoji ob reki Potomac v Washingtonu in je fascinanten, mogočen, zelo lep največji hram kulture v Ameriki, ki so ga izgradili l. 1971. Je stvaritev znanega arhitekta Edwarda Durrela Stonea in je edinstven »živeč« spomenik, ki nosi ime legendarnega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, ki so ga 1963 umorili v Dallasu. Letno ima več kot tri milijone obiskovalcev in več kot dva milijona gledalcev, ki si lahko ogledajo in obiščejo vsaj dva tisoč kulturnih produkcij in dogodkov in razstav od gledališča, opere, baleta, klasične in moderne glasbe, plesa, likovne in multimedijske vsebine itd… Gosti umetnike iz celega sveta in domovine, saj za kulturo ni meja.

Nastop našega lutkovnega gledališča v tako uglednem svetovno znanem kulturnem centru je vsekakor naš največji uspeh in priznanje našemu 10-letnemu delovanju in delu z otroki in mladino.

Gledalcem iz prestolnice ZDA smo se predstavili tudi v znanem Shakespeare theater, v elitni British International Highschool in zaključili našo turnejo z dvema nastopoma v zelo zanimivem Atlas theater, kot udeleženci Kids Euro festivala 2019 in kot kulturno darilo Republike Slovenije.

Na naši tri tedenski turneji po ZDA od Chicaga do Washingtona smo odigrali kar osem predstav, izvedli lutkovno delavnico in postavili lutkovno-slikarsko razstavo »Lutkart«.

Snemali smo tudi dokumentaren film o kulturnem utripu med našimi rojaki in njihovimi kulturnimi vezmi s Slovenijo, kakor tudi o naši lutkovni poti od Sevnice do Washingtona v sodelovanju z »AVI FILM« iz Ljubljane.

Predstavili smo naše delovanje in lutkovno kulturo Slovenije vsaj tisoč ljudem, navezali nove stike, spoznali kulturno in izobraževalno delovanje naših rojakov in spoznali nove prijatelje, s katerimi bomo zagotovo sodelovali tudi v bodoče, saj za kulturo in prijateljstvo ni meja.

Seveda nam ta kulturni podvig zagotovo ne bi uspel brez pomoči slovenskega veleposlaništva v Washingtonu, Urada za Slovence po svetu, Občine Sevnica, sponzorjev, donatorjev in prijateljev, ki so verjeli v naše »Grajsko lutkovno gledališče« in nam pomagali, da je lahko »Grdi raček odletel na kulturno potovanje čez lužo«.

*Naredite Sevnico spet veliko

Bernard Pungerčič
Zavod GLG - Sevnica

Galerija

_zzzzzzlutke (1)
_zzzzzzlutke (10)
_zzzzzzlutke (11)
_zzzzzzlutke (12)
_zzzzzzlutke (13)
_zzzzzzlutke (14)
_zzzzzzlutke (15)
_zzzzzzlutke (2)
_zzzzzzlutke (4)
_zzzzzzlutke (5)
_zzzzzzlutke (6)
_zzzzzzlutke (7)
_zzzzzzlutke (8)
_zzzzzzlutke (9)
 ''Make Sevnica great again''*: Kids Euro Festival v Washingtonu

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava