DL: Ugrabitelja priznala; storili tisto, pred čemer so sami bežali

5.11.2019 | 14:40

Oubi Boutrid (levo) in Abdkarim Kadfe (v sredini) sta očitana kazniva  dejanja priznala, sojenje Omarju Abidiju (desno) pa se bo nadaljevalo,  ko bo sodišče pridobilo podatke o njegovi resnični starosti. (Foto: B.  B.)

Oubi Boutrid (levo) in Abdkarim Kadfe (v sredini) sta očitana kazniva dejanja priznala, sojenje Omarju Abidiju (desno) pa se bo nadaljevalo, ko bo sodišče pridobilo podatke o njegovi resnični starosti. (Foto: B. B.)

Mirka Moravca je trojica zvezala, vrgla v njegov avto in se odpeljala proti Italiji. (Foto: B. B., arhiv DL)

Mirka Moravca je trojica zvezala, vrgla v njegov avto in se odpeljala proti Italiji. (Foto: B. B., arhiv DL)

Sodnica Betka Šimc (Foto: B. B.)

Sodnica Betka Šimc (Foto: B. B.)

Tožilec Srečko Hočevar (Foto: B. B.)

Tožilec Srečko Hočevar (Foto: B. B.)

Odvetniki ugrabiteljev: Marko Štamcar, Tatjana Medic in Vanja Panjan (Foto: B. B.)

Odvetniki ugrabiteljev: Marko Štamcar, Tatjana Medic in Vanja Panjan (Foto: B. B.)

Oubi Boutrid, 18-letnik iz Alžirije, in 25-letni Maročan Abdkarim Kadfe sta na okrožnem sodišču v Novem mestu priznala kazniva dejanja ropa, ugrabitve in odvzema motornega vozila, ki sta jih maja letos zagrešila ob ugrabitvi Mirka Moravca iz njegovega vinograda pri Malem Nerajcu v Beli krajini. Sodišče ju je v zameno za priznanje obsodilo na enotno kazen enega leta in 9 mesecev zapora in na stransko kazen izgona tujca iz države za obdobje 5 let.

Pred sodnico Betko Šimc je poleg omenjene dvojice sprva stopil še Omar Abidi (Alžirija), ki je med navajanjem osebnih podatkov povedal, da je rojen 14. septembra 2001, kar pomeni, da je še vedno mladoleten. Ker je v nekaterih drugih dokumentih navedeno, da je rojen 14. februarja oziroma 14. marca 2001, je do ugotovitve njegove resnične starosti sodnica postopek proti njemu prekinila. Abidi do nadaljnjega ostaja v priporu.

FILMSKA UGRABITEV

79-letnega Moravca je skupina migrantov 8. maja ugrabila med delom v vinogradu. Sprva so ga prosili za vodo, potem pa so mu zagrozili z nožem, ga zvezali, od njega zahtevali denar, prebrskali žepe in preiskali klet, mu zalepili usta, ga vrgli v prtljažnik njegovega ford c maxa in pokrili z odejo. Nato so se skupaj z njim odpeljali proti Italiji, saj niso hoteli, da bi Moravec o njihovem dejanju obvestil policijo. Po šestih urah vožnje je trojica avto zapustila pri vasi Prelože v občini Divača. Moravcu so prerezali vezi, tako da mu je pozneje uspelo poiskati pomoč, sami pa so peš nadaljevali proti Italiji, kjer so jih čez nekaj ur prijeli italijanski varnostni organi in jih še isto noč predali slovenskim policistom. Kot je pojasnil višji državni tožilec Srečko Hočevar, je v enotno kazen enega leta in devetih mesecev zapora vključenih 10 mesecev zapora za kaznivo dejanje ropa (Moravcu je trojica odvzela torbico, komplet preklopnih nožev in baterijsko svetilko), 7 mesecev za ugrabitev in 6 mesecev za odvzem motornega vozila.

PREZEBLI IN PRESTRAŠENI

»Opravičujem se oškodovancu in Republiki Sloveniji. Nikogar nismo nameravali poškodovati, le do varnega zavetišča smo želeli priti,« je vidno prizadet in solzami v očeh na sodišču pripovedoval 18-letni Boutrid, ki je Alžirijo v strahu pred političnimi razmerami, ki bi se lahko razplamtele v državljansko vojno, zapustil lani decembra, ko še ni imel 18 let. V domovini je končal srednjo šolo, v Evropi pa je želel delati in študirati. A pot do sem je bila dolga in naporna. Pred usodnim srečanjem z Moravcem so migranti nekaj noči preživeli v gozdu, bili so prezebli, lačni in prestrašeni. Med drugim so preiskovalcem omenili, da so naleteli celo na »gozdno zver«, najbrž medveda.

»Bili smo v zelo slabem psihičnem in fizičnem stanju. Tisočkrat se opravičujem vsem, naredil sem grdo napako,« je na sodišču pripovedoval 25-letni Kadfe, ki ima končane štiri razrede osnovne šole, Maroko pa je konec lanskega leta zapustil zaradi demonstracij, ki že več kot leto dni pretresajo to državo.

»Dejanje je bilo očitno storjeno iz nepremišljenosti mladega človeka, ki se je znašel v težkih okoliščinah. Nobenega namena kogarkoli oškodovati ni bilo, saj so Moravca skupaj z vozilom izpustili, ko so dosegli svoj cilj,« je v zaključnem govoru povedala Boutridova zagovornica Tatjana Medic, odvetnik Kadfeja Marko Štamcar pa je poudaril, da je bila med dejanjem uporabljena najmanjša mera sile, da ugrabitelji Moravca niso tepli ali kakorkoli obračunavali z njim, in da so mu vzeli le nekaj drobnih stvari.

MLADOST NI OPRAVIČILO

»Dobro ste se izpogajali glede kazni, saj kazenski zakonik za rop predvideva od enega do deset let zapora, za ugrabitev od šest mesecev do pet let, za odvzem motornega vozila pa do dve leti zapora,« je v obrazložitvi sodbe povedala sodnica Betka Šimc. »Vajina mladost je pri tem pomembna okoliščina, ki pa ne more opravičiti dejanja. Na pot proti Evropi sta odšla zaradi političnih razmer in v strahu za lastno življenje, hkrati pa sta nekoga drugega spravila v situacijo, v kateri se je on zbal za svoje življenje. Gospod Moravec je tistega dne nič hudega sluteč obdeloval vinograd. Dal vam je vodo in vam povedal, katere vode ne smete piti. Njegovo dobroto ste uporabili proti njemu. Zvezali ste ga, zahtevali denar, iskali vredne stvari in vzeli, kar ste potrebovali. Nič od tega ni bilo vaše, a to vam še ni bilo dovolj. Starega gospoda ste položili v prtljažnik njegovega avtomobila, zaprli vrata in se odpeljali. Verjamem, da ste vse to počeli, ker ste želeli priti v varno državo, a cilj ne opravičuje sredstev. Storili ste dejanje, pred katerim ste sami pobegnili. Niti pomisliti si ne upam, kaj bi se lahko zgodilo, če bi bil oškodovanec v slabšem zdravstvenem stanju. Upam, da ste v priporu razmišljali o vsem tem. Lepo, da ste oškodovanca na koncu osvobodili, a v Italijo na tak način ne bi smeli,« je poudarila sodnica, ki je Boutridu in Kadfeju naložila tudi povračilo 213 evrov materialne škode, ki so jo ugrabitelji povzročili Moravcu. Ta je namreč po divji vožnji po brezpotjih moral dati avto na popravilo, ki ga je sicer plačala zavarovalnica, je pa imel v tem času stroške z najemom nadomestnega vozila.

ZAHTEVA ODŠKODNINO

Glede povračila nematerialne škode pa je sodnica oškodovanca napotila na zasebno pravdo, Moravec je namreč že v sklopu kazenskega pregona vložil premoženjsko-pravni zahtevek v skupni višini 50.000 evrov. Kot je pojasnil njegov pooblaščenec, odvetnik Borut Škerlj, Moravec za bolečine in neugodnosti, ki jih je prestal med ugrabitvijo, zahteva 11.000 evrov, za duševne bolečine in strah za lastno življenje 3.500 evrov, za trajne posledice dogodka, ki se kažejo v poslabšanem zdravstvenem stanju in zmanjšani življenjski aktivnosti, pa 35.500 evrov. Ali se bo Moravec odločil za tožbo in tvegal dodatne sitnosti z izterjavo dosojene odškodnine, še ni jasno, je pa njegov odvetnik dejal, da pričakuje vsaj osebno opravičilo in predlog ugrabiteljev, kako bi Moravcu nastalo škodo lahko povrnili.

Članek je bil objavljen v 35. številki Dolenjskega lista 29. avgusta 2019

Boris Blaić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava