DL: Javna stranišča - Šele postajajo del mestne opreme

2.11.2019 | 19:30

Za enkraten obisk javnih sanitarij v Novem mestu boste odšteli 30 centov. (Foto: M. M.)

Za enkraten obisk javnih sanitarij v Novem mestu boste odšteli 30 centov. (Foto: M. M.)

Preverjali smo, kako je naše območje oskrbljeno z javnimi sanitarijami ... V nizu vsega, s čimer večji in manjši kraji na obisk vabijo turiste, je vse od starodavnih kulturnih spomenikov do najnovejših arhitekturnih dosežkov. Nekako sramežljivo se ob bok takim izjemnim primerkom človekove ustvarjalnosti postavljajo javna stranišča. Toda vse velike zgodbe človekovega nastopanja imajo tudi to poglavje: stranišče. Tokrat smo med Sotlo in Kolpo pogledali za javnimi toaletnimi prostori.

Novo mesto ima že vrsto let javno stranišče v uličici med tržnico in Glavnim trgom. »Natančnega datuma ne vemo, ocenjujemo pa, da je javno stranišče na Glavnem trgu dobrih 30 let,« so pojasnili z rotovža. Stranišča so odprta med delovniki od 7. do 14. ure, ob sobotah pa med 7. in 12. uro, ob nedeljah in praznikih ne obratujejo. Ker je večina večjih javnih prireditev ravno v pozno popoldanskih in večernih urah, nas je zanimalo, zakaj javne sanitarije ne obratujejo tudi tedaj. »V času prireditev jih organizatorji lahko najamejo tudi zunaj obratovalnega časa,« se je glasil odgovor z MO Novo mesto, ki za obratovanje javnega stranišča odšteje 18 tisoč evrov na leto. Statistike obiskov nimajo, so pa javne sanitarije v Novem mestu dostopne in prilagojene tudi invalidnim osebam, a le če se do tja pripeljejo iz smeri tržnice. Ko smo govorili z mimoidočimi, se je izkazalo, da javno stranišče poznajo in občasno tudi uporabljajo, je pa po njihovem mnenju manj znano oz. slabo označeno za ostale obiskovalce in tujce. Uporaba javnih sanitarij vas bo sicer stala 0,30 evra.

V Kostanjevici na Krki ni na voljo javnih sanitarij. Kot so pojasnili na občini, jih za zdaj ne načrtujejo. V Brežicah na tržnici so javne sanitarije, ki so za uporabnike brezplačne, odprte so med obratovanjem tržnice. Za vzdrževanje sanitarij skrbi upravljavec tržnice, javno podjetje Komunala Brežice. V mestu so pred časom uredili postajališče za avtodome na Prešernovi cesti. Tam je poleg štirih parkirnih mest tudi t. i. infrastrukturni otok s priključki za elektriko, vodo in odvajanje odpadnih voda, so pojasnili na občinskem oddelku za komunalno infrastrukturo in gospodarske javne službe.

V Krškem imajo javno stranišče na tržnici na Vidmu. Uredili so ga v sklopu obnove tržnice in ga odprli lani.

V Sevnici so prepričani, da k dobremu počutju prebivalcev in obiskovalcev kraja pomembno prispevajo najrazličnejše podrobnosti, ki dajejo videz prijaznosti in urejenosti okolja. Med drugim so to tudi javno dostopne in urejene sanitarije. Zato je bila ureditev novih, modernih javnih sanitarij ob tržnici smiselno nadaljevanje urejanja prostora na tem območju novega dela mesta Sevnica. Sanitarije so na voljo za uporabo brezplačno vsak dan od 6. do 21. ure. Območje sevniške tržnice z obstoječimi sestavinami in novimi pridobitvami tako vedno bolj dobiva podobo sodobnega mestnega središča za druženje, katerega namen je tudi promocija lokalnih izdelkov domačih pridelovalcev in predelovalcev gastronomskih dobrot, so sporočili z občine Sevnica v zvezi z našo današnjo temo in tako spomnili, da so javne sanitarije pomemben del opremljanja obljudenega prostora in organizacije življenja zunaj zasebnega kroga.

V občini Šentrupert se trenutno ukvarjajo z mnogimi problemi in prednostnimi nalogami, med katerimi pa niso javna stranišča. Javna stranišča imajo sicer urejena na Veseli Gori, v Deželi kozolcev pa so stranišča za obiskovalce v stavbi, kjer je info točka. Postavitev in s tem število javnih stranišč je odvisno tudi od števila turistov v občini, so pojasnili v občinski upravi.

Na Mirni imajo tri javna stranišča za uporabnike športnih in igralnih površin. Stranišča niso ves čas odklenjena, uporabniki pa načelno vedo, kje dobiti ključe. Za zdaj o večjem številu ne razmišljajo.

V Mirni Peči lahko obiskovalci med obratovanjem info točke uporabljajo stranišče v pritličju kulturnega doma, stranke, ki obiščejo občino, v prostorih občinske uprave v času, ko je ta odprta, vse dni v tednu razen ponedeljka, tudi v nedeljo in med prazniki, pa v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. Ta je od torka do petka odprt od 9. do 16. ure, v soboto in nedeljo pa ob 10. do 16. ure. Za praznike je zaprt le 1. januarja, 1. novembra in 25. decembra. Uporaba stranišč je brezplačna. Glede na število obiskov niso razmišljali o stalno odprtih vecejih. Morda bodo tak urnik uvedli kdaj v prihodnje, so pojasnili na občini.

ZAVAROVANO

Žužemberk je brez javnih toaletnih prostorov. Kot so povedali na občini, trenutno ne načrtujejo javnih stranišč. V sklopu žužemberškega gradu želijo urediti stalni toaletni prostor, vendar se pri tem spopadajo z zahtevami v zvezi z varovanjem kulturne dediščine, ker bi morali prebiti zid in fekalno kanalizacijo navezati na javno kanalizacijsko omrežje. Poleg tega je prepovedano kakorkoli trajno posegati v grad, npr. z betoniranjem, polaganjem ploščic in vgradnjo opeke. Do zdaj so tako posegali le v sklopu statične sanacije gradu, za ostalo so uporabljali les oziroma montažno konstrukcijo, ki jo je mogoče kadarkoli odstraniti. Omenjeni toaletni prostori bi bili namenjeni obiskovalcem gradu, zato bi omejili dostop. Ko grad zaprejo, ti prostori ne bi bili dostopni, zato tudi ne bi imeli statusa javnega stranišča. Zdaj na nekaterih krajih v Žužemberku postavljajo prenosna kemična stranišča, za javne prireditve pa zagotavljajo toaletne prostore posebej.

V Dolenjskih Toplicah nimajo javnih stranišč. Za zdaj, kot ocenjujejo, jih obiskovalci niti ne pogrešajo, zato občina tovrstnih toaletnih prostorov ne načrtuje. Na občini menijo, da ni »povpraševanja« predvsem zato, ker je v jedru Dolenjskih Toplic veliko gostinskih lokalov, ki dovolijo obiskovalcem uporabo vecejev, tudi če ničesar ne kupijo.

Iz kabineta črnomaljskega župana so sporočili, da v njihovi občini nimajo javnih stranišč. A potreba po njih je, tudi pobude ljudi so že prišle. Preverili so že lokacije, kjer bi lahko uredili javno stranišče, in zagotovili so, da bodo delo nadaljevali.

Na območju občine Metlika ni javnega stranišča, so povedali v občinski upravi. Ob organiziranih dogodkih v starem mestnem jedru se organizatorji praviloma dogovorijo za uporabo stranišča med prireditvijo v gradu. Dodali so še, da iščejo primerne rešitve za ureditev javnega stranišča v Metliki.

Iz semiške občinske uprave pa so sporočili, da imajo v Kulturnem centru Semič zunanja in notranja stranišča, ki so odprta za obiskovalce v poslovnem času Kulturnega centra in ob vseh dogodkih. V Muzejski hiši, ki jo bodo odprli letošnjo jesen, bodo stranišča dostopna v odpiralnem času Tica in ob dogodkih,  organiziranih ogledih muzejskih zbirk ipd. Ljudje pa lahko med poslovnim časom občinske uprave uporabljajo sanitarije tudi v občinski stavbi.

Članek je bil objavljen v 35. številki Dolenjskega lista 29. avgusta 2019

M. Luzar in sodelavci

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava