Pohod na Frato: Spomin na novomeško četo še živi

1.11.2019 | 18:00

Pred gradom Luknja v Prečni pred začetkom pohoda

Pred gradom Luknja v Prečni pred začetkom pohoda

95-letna partizanka iz Straže Erna Kavšček

95-letna partizanka iz Straže Erna Kavšček

Pohod na Frato: Spomin na novomeško četo še živi

Ob spominskem dnevu mestne občine Novo mesto je v torek, 29. 10. 2019, bil izveden tradicionalni nočni pohod na Frato iz Luknje pri Prečni in Žužemberka. Pohoda se je udeležilo preko 40 pohodnikov. Slednjim se je pridružilo še enako število udeležencev slovesnosti v domu na Frati. Pot je pohodnike vodila iz Luknje do Brezove Rebri, kjer je bila ustanovljena novomeška četa. Od tu so krenili do Frate, od koder so krenili na Bučko, kjer so izvedli eden prvih napadov na nemškega okupatorja.

Kljub slabemu vremenu je bilo razpoloženje dobro.

Udeležence slovesnosti iz Novega mesta, Straže, Mirne Peči in Žužemberka je pozdravil župan občine Žužemberk gospod Jože Papež. Slavnostni govornik je bil podžupan mestne občine Novo mesto gospod Boštjan Grobler. Pri izvedbi slovesnosti so sodelovali člani društva Novomeška četa in z deklamacijami Silva Kužnik, Breda Kupelnik Videnič in Franc Umek ter harmonikar Mitja Bukovec.

S tem dogodkom smo se udeleženci spomnili pomena, ki ga ima delovanje partizanskih enot v okviru slovenske vojaške zgodovine. Slednjega ne more izbrisati nihče, saj so bili Slovenci eden od redkih narodov, ki so se organizirano uprli že v letu 1941. Vojaški zgodovinski spomin je potrebno ohranjati, zato bodo organizatorji iz Območnega združenja slovenskih častnikov Novo mesto, Zveze borcev za vrednote NOB Novo mesto, Policijsko veteranskega društva Sever Dolenjske in Bele krajine, Planinskega društva Krka in Socialnih demokratov Novo mesto ob pomoči občin Novo mesto, Mirna Peč, Straža in Žužemberk še naprej obujali spomin na ta dogodek.

Besedilo: Vasilije Maraš
Fotografije: Marko Klinc

Galerija

_zzzzzzpohod (6)
_zzzzzzzpohod (0)
_zzzzzzzpohod (1)
_zzzzzzzpohod (2)
_zzzzzzzpohod (4)
_zzzzzzzpohod (5)
_zzzzzzzpohod (7)
_zzzzzzzpohod (8)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (9)

2.11.2019+3     + (10)     – (7)     Oceni vl 

Prav je, da so dogodki v spomin na drugo vojno in borbo proti okupatroju objavljeni na spletu. Nujno moramo reagirati na vse dogodke, le tako bomo obdržali spomin na hreojske fante in dekleta. Vse bolj oživljajoča domobranska stran je zelo napadalna, a jim ne bomo dovolili blatenja partizanov. (vika lozar)

2.11.2019–3     + (12)     – (15)     Oceni Lojzekov stric 

Vika kje ti vidiš herojstvo pri partizanih ko so pri izven sodnih pobojih ljudi slekli zvezali z bodečo žico zmetali v jame in zminirali

3.11.2019+5     + (11)     – (6)     Oceni winetou 

Lojzek, lepo je Vika napisala , da ste vedno bolj napadalni. Kdaj ti bo postalo jasno, da so se ti dogodki takoj po vojni zgodili kot posledica medvojnih zverstev, ki so jih počenjali tvoji okupatorjevi hlapci naqd lastnimi brati pa naj bodo to belčki, ustaši, četmiki in ostala tujcem prodana bagra.

4.11.2019+2     + (8)     – (6)     Oceni Lojzekov stric 

Indijance ti pokvarjen zelo,tud nestrpen. A ni res, da so partizani to počeli,partizani so bii skrivati in revolucionarni saj so pobili tudi veliko partizanov. Moj stari Ate je bil partizan mi je povedal kak je blo.

4.11.2019+1     + (6)     – (5)     Oceni Lojzekov stric 

Idijanc Nacisti, fašisti in komunisti za Slovence isti

4.11.2019+2     + (4)     – (2)     Oceni dajdam 

Lojzekov stric ...tebi pa ni pomoči..

7.11.2019—     + (6)     – (6)     Oceni vl 

Winetou, hvala za pomoč, verejetno pri ljudeh, ki znajo samo pljuvati, ni mogoče dočakati vsaj kako pozitivno besedo. Samo mimogrede, takim ljudem predlagam v branje zapise pametnih Evropejcev o dogajanjih v vsej Evropi po vojni, ko so se dogajale umazanosti zmagovalcev nad popraženci. Cela Evropa je posejana z neznanimi grobovi, a države ne dovolijo prekopavanja in častitve poginulih, saj se vse skupaj potem sprevrže v revanšistični sovražni govor, pietete pa ni. Naša spoštovana Slovenska cerkev pa nima hrabrosti, da bi umirila strasti iz prižnice. Tudi sv. Urh si prizadeva izbrisati iz spomina. Tako je to! (vika lozar)

7.11.2019+2     + (4)     – (2)     Oceni Lojzekov stric 

Vika ne razumeš, da so nacisti, fašisti in komunisti za Slovence isti

8.11.2019+1     + (1)     – (0)     Oceni primoz 

Pieteta in izraz "poginuli" za pokojne ne sodita skupaj. Po sskj (slovar slovenskega knjižnega jezika) se "poginul" uporablja samo za živali.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava