Koliko stane pogreb: najdražji diamant, raztros pepela najcenejši

1.11.2019 | 16:30

Za Slovence je še vedno najbolj tipičen pokop s krsto. Vse bolj pa se uveljavlja žarni pokop ali raztros pepela. (foto: STA)

Za Slovence je še vedno najbolj tipičen pokop s krsto. Vse bolj pa se uveljavlja žarni pokop ali raztros pepela. (foto: STA)

Dodaten strošek so tudi vsi cvetni aranžmaji, na primer venci, ki stanejo okoli 100 evrov.

Dodaten strošek so tudi vsi cvetni aranžmaji, na primer venci, ki stanejo okoli 100 evrov.

Preverjali smo, koliko stane pogreb in kako smo sploh lahko pokopani. Cene različnih oblik pokopa se gibljejo od okoli 400 evrov do vrtoglavih 10 tisoč evrov. Najcenejši je raztros pepela.

V Sloveniji je pogrebna dejavnost vse bolj tudi v domeni zasebnih podjetij. Teh je pri nas že okoli 70. 

Pravzaprav je treba pri tem ločiti dva pojma, in sicer pokopališko dejavnost, pod katero sodijo urejanje in upravljanje pokopališč in storitve grobarjev; ta je v pristojnosti občin in njihovih javnih gospodarskih služb – komunalnih podjetij. Oni skrbijo za vzdrževanje pokopališč, zagotavljanje novih grobov, oddajanje v najem ... Izvajajo pa tudi pogrebno dejavnost, kar je drugi pojem, ki ga je treba razumeti. Vključuje mrliške prevoze, pripravo pokojnika, groba ter spremljanje pokojnika do kraja poslednjega počitka.

Pevci, govorniki

Pogrebno dejavnost, če smo natančnejši, predstavlja 24-urna dežurna služba, ki poskrbi za prevoz pokojnika, njegovo pripravo, upepelitev, pokop, pripravo in izvedbo pogreba. To poleg javnih komunalnih podjetij lahko izvajajo tudi zasebna podjetja. Vse bolj uveljavljeno, če govorimo o zasebnikih, je, da ponujajo celovite aranžmaje, v okviru katerih poleg vsega prej naštetega naročniku storitve zagotovijo tudi osmrtnico, žalne aranžmaje, glasbenike, pevce ali govorce, naročijo lahko mašo, uredijo mrliško vežico ali prostor, v katerem bo pokojnik ležal do pogreba.

V zakonu o pogrebni in pokopališki dejavnosti je navedeno, kakšne vrste pokopov obstajajo pri nas. To so pokop s krsto, kjer se pokojnika položi v krsto in se ga pokoplje v grob, pokop z žaro, kjer se upepeljeni ostanki pokojnika shranijo v žaro in pokopljejo v grob, naslednja vrsta pokopa je raztros pepela, ki se opravi na posebej določenem prostoru na pokopališču ali zunaj njega, poznamo še pokop, ki se opravi po predpisih, ki urejajo vojna grobišča ali prikrita vojna grobišča.

Pokop s krsto

Preverili smo cenik javnega podjetja Žale, d. o. o. Ta za osnovni pogreb s krsto zaračuna najmanj 647 evrov. Cena vključuje pripravo in delo s pokojnikom (49,94 evra), pogrebni obred (180,70 evra), izkop in zasip krste (241,34 evra), uporabo mrliške vežice (50 evrov). Vse to skupaj nanese okoli 500 evrov. K temu pa je treba prišteti še krsto za standardni pokop (81,38 evra), vlogo za standardni pokop (10,85 evra), tančico za standardni pokop (10,85 evra), nagrobno obeležje – križ (22,12 evra), kar skupno znese malo več kot 125 evrov. Vse skupaj torej stane 647 evrov.

Če govorimo o osnovnih pogrebih in njihovih cenah, je treba poudariti, da zagotavljajo minimalne standarde in normative, kar pomeni, da se cena zviša že, če samo izberemo krsto malo višjega standarda. V ceni osnovnega pogreba tudi večinoma niso vključene storitve prevozov pokojnika.

Osnovnih pogrebov, tako se izkaže v praksi, prav iz razlogov, ker želijo svojci preminulim zagotoviti dostojnejši obred, ni zelo veliko, zato je treba osnovne cene razumeti samo kot izhodišče. Ko ljudje sledijo lokalnim običajem in navadam, lahko skupni stroški narastejo tudi na od 1000 do 1500 evrov ali celo več za pokop s krsto.

Dodatni stroški

Osnovno ceno pogreba zvišajo tudi venci in drugi cvetlični aranžmaji, kar lahko stane okoli 100 do 200 evrov, najem pevcev (štirje pevci za nastop s tremi žalostinkami računajo okoli 150 evrov), priprava poslovilnega govora in njegovo branje, kar znaša okoli 100 evrov, pa tudi objava osmrtnice, ki lahko stane od nekaj deset do 200 evrov.

Poglejmo, koliko bi znašal pogreb, ki bi ga organiziralo neko zasebno podjetje in je nekoliko višjega standarda. Neko podjetje iz Velenja bo poleg vsega osnovnega za okoli 800 evrov poskrbela tudi za dokumentacijo, organiziranje in vodenje pogreba, ureditev part in groba po pogrebu. V to ceno so všteti tudi prevozi in najem delavcev. Ponujajo še bolj razširjen aranžma, v katerem zagotovijo šest nosačev krste, ozvočenje in krsto višjega standarda. Če bi se odločili za to, bi plačali malo več kot 1100 evrov.

Žara in raztros

Žarni pogreb je ena najcenejših oblik pogreba, ki povprečno stane okoli 400 evrov (to je znova najosnovnejši paket). K tej ceni je, tako je razvidno s cenikov različnih pogrebnih podjetij, večinoma treba prišteti vsaj še od 150 do okoli 300 evrov za kremacijo.

Če pa govorimo o raztrosu, gre za obliko pokopa, ki se pri nas vse bolj uveljavlja in je tudi ena izmed  cenovno najugodnejših – osnovna cena znaša okoli 400 evrov. Pokojnikov pepel raztrosijo na za to predvidenem mestu v okviru pokopališč. Veliko ljudi si želi tudi raztros pepela na krajih, ki imajo zanje posebno emocionalno vrednost; v domačem okolju, parkih, v gorah ali na morju. Vse to omogoča zakon, vendar je za to treba pridobiti dovoljenje upravne enote kraja, kjer naj bi se tak obred izvedel.

Morski pogreb in diamant

Vse bolj priljubljen je tudi raztros pepela v morje. Pri nas je to mogoče izvesti samo na točki slovenskega morja, ki se imenuje morsko pokopališče. Leži blizu Debelega rtiča. Raztros pepela v morje omogočajo koprsko, izolsko in piransko komunalno podjetje. Pogrebni obred se začne na pomolu v Valdoltri, od koder nas ladjica odpelje do točke raztrosa. V vodo ne bomo smeli polagati cvetja ali svečk, omogočijo pa nam na gladino vreči potopni žarni venček. Takšen poslovilni obred stane okoli 800 evrov.

V tujini pa se bolj kot pri nas, najverjetneje zaradi cene, uveljavlja tudi način, ko pepel osebe, ki smo jo izgubili, transformirajo v spominski diamant, kar imenujejo diamantni pogreb. Drag kamen s pokojnikom za od tri do deset tisoč evrov ponuja švicarsko podjetje Algordanza s predstavništvom tudi v Sloveniji.

Svet24

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

2.11.2019+4     + (4)     – (0)     Oceni delec 

Narodi, ki smo manj napredni, zmečemo veliko preveč denarja na "življenje'' po smrti.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava