DL: Javna izposoja - Kolesa že na zmagovitem pohodu?

28.10.2019 | 14:45

V Novem mestu, od koder je posnetek s prenovljenega Glavnega trga, so kolesa priljubljena in sistem izposoje koles GoNM je kar zaživel. (Foto: M. M.)

V Novem mestu, od koder je posnetek s prenovljenega Glavnega trga, so kolesa priljubljena in sistem izposoje koles GoNM je kar zaživel. (Foto: M. M.)

Bržkolo v Brežicah tudi po predaji v uporabo še preizkušajo, zanimanje  za to izposojo pa je v prvih dneh spodbudno. (Foto: M. L.)

Bržkolo v Brežicah tudi po predaji v uporabo še preizkušajo, zanimanje za to izposojo pa je v prvih dneh spodbudno. (Foto: M. L.)

Kolesarjenje načrtovalci upoštevajo v prometnih ureditvah v mestih in med posameznimi kraji. Namesto z avtomobilom potujmo s kolesom, je vodilo takega urejanja. Tako zamisel spremljajo po občinah v življenje tudi z uvajanjem brezplačne javne izposoje koles. V uredništvu smo preverili, kako je s takim izposojanjem med Sotlo in Kolpo.

V novomeški občini je sistem izposoje koles, ki so ga po zamisli občanov poimenovali s kratico GoNM, zaživel jeseni 2017. Sprva so postajališča postavili na petih lokacijah: na Seidlovi cesti, Novem trgu, pri BTC, Šolskem centru Novo mesto in na Ulici Slavka Gruma, vanj pa vključili 25 koles. Nato so mrežo razširili še s štirimi postajami in z dvajsetimi kolesi, in sicer na Drski, Glavnem trgu, pri Osnovni šoli Bršljin in na Seidlovi cesti, kmalu je sledilo še pet novih postaj, in sicer v Kandiji, na Ragovski ulici, v Podbrezniku, pri osnovni šoli Šmihel in Portovalu. Navadnim kolesom so dodali še 45 električnih.

Po besedah podžupana MO Novo mesto Boštjana Groblerja so prav električna kolesa pripomogla k popularizaciji sistema avtomatske izposoje koles. »Opažamo, da so privabila številne nove uporabnike, ki možnosti vožnje z električnimi kolesi nimajo in še ne poznajo. Sistem aktivno uporablja približno 300 ljudi, predvidevamo pa, da bomo letos število podvojili,« je Grobler povedal ob junijski predstavitvi projekta.

Kot je nadaljeval, vsa mesta vlagajo v trajnostno mobilnost. Novo mesto se z ustrezno infrastrukturo ne more ravno pohvaliti, a je pri novih pristopih, kot so delitev uporabe mestnih koles, mestna kartica za plačilo tovrstnih storitev in podporne aplikacije za pametne telefone, napredno. V tej smeri želijo razviti tudi sistem skupne rabe oz. izposoje električnih vozil.

Po besedah Petra Geršiča z MO Novo mesto so postajališča za izposojo koles dobro pokrila osrednji del mesta; nekatera so si namenoma tudi blizu, saj to bistveno povečuje njihovo rabo. Nekaj postaj so postavili v sodelovanju s posameznimi gospodarskimi družbami, kot v Bršljinu z BTC in na Seidlovi s Krko, pričakujejo pa še več tovrstnih oblik sodelovanja.

Uporaba mestnih koles sicer stane 25 evrov letno ali pet mesečno, kot omenjeno, pa je uporabnikom sistema na voljo tudi aplikacija za pametne telefone. Za uporabo sistema GoNM se morajo občani registrirati v Turističnoinformacijskem centru na Glavnem trgu.

V Občini Brežice so leta 2017 izdelali celostno prometno strategijo, ki je opredelila kolesarjenje kot enega izmed petih glavnih področij celostnega urejanja prometa. V tem okviru so predvideli tudi vzpostavitev avtomatiziranega sistema izposoje koles. Isto leto je občina na razpisu ministrstva za infrastrukturo pridobila denar za javno izposojo koles s šestimi izposojevalnicami z nadstreški ter ureditev parkirišč za kolesa, vse to s skupno 32 kolesi. Sistem, ki so ga v Brežicah poimenovali Bržkolo, deluje od 14. avgusta letos, pred tem pa ga je približno mesec dni preizkušalo nekaj posameznikov. Uradno ga bodo predali v uporabo v evropskem tednu mobilnosti med 16. in 22. septembrom.

Občina Brežice je uredila šest izposojevalnic z nadstreški na teh lokacijah – železniška postaja, avtobusna postaja, gimnazija, Mladinski center, tržnica in Trnje – ter uredila parkirišča za kolesa, tj. šest nadkritih kolesarnic, tj. pri železniški postaji, avtobusni postaji, gimnaziji, Mladinskem centru, osnovni šoli Brežice, ETrŠ in postajo s kolesarskimi stojali na tržnici. Za izposojo je na voljo skupno 32 koles. V septembru bodo v Brežicah postavili še stojala za kolesa pri knjižnici, pokopališču, Vrtcu Mavrica in pri občini.

Izposojevalnice koles so na mestih, ki jih dnevno obišče veliko ljudi in do koder se občani lahko pripeljejo s kolesom ter od tam nadaljujejo pot z vlakom in avtobusom. Od 14. do 19. avgusta, ko je sistem Bržkolo že v javni uporabi, je pritegnil 20 novih uporabnikov, kar občina ocenjuje za dober odziv, saj gre za vsega pet dni. Občina bo glede na prihodnje odzive uporabnikov in razpoložljivi denar mogoče postopoma uvedla še dodatne izposojevalnice na novih lokacijah. Hkrati načrtuje nadgradnjo izposoje koles s postavitvijo izposojevalnic na nekaterih turističnih točkah v občini, ki bodo zanimive za obiskovalce ter dovolj blizu mestu Brežice, da jih bo mogoče povezati s sistemom, so pojasnili na občinskem oddelku za komunalno infrastrukturo in gospodarske javne službe.

Medmestno

V Občini Krško so avtomatiziran sistem brezplačne izposoje koles vzpostavili predlani jeseni, poimenovali pa so jo Krčan. Kolesa so občanom na voljo pri železniški postaji v Krškem, na parkirišču pri Občini Krško ter pri Šolskem centru Krško - Sevnica. Občina je letos za širitev tega sistema pridobila evropska sredstva in trenutno gradijo štiri nove postaje – v Zatonu pri garažni hiši, na parkirišču Zdravstvenega doma Krško, pri Sparu na Vidmu in parkirišču pri tovarni Vipap. V okviru evropskega projekta Povezani s Savo pa bo bodo postavili novo postajo v Brestanici na parkirišču pri gostilni Pečnik. Občani si lahko brezplačno izposojajo kolo za 14 ur vožnje tedensko, za izposojo pa se morajo najprej z osebnim dokumentom registrirati in pridobiti kartico v sprejemni pisarni Občine Krško, na sedežu Centra za podjetništvo in turizem Krško, v Mestnem muzeju Krško ali na infotočki Tržnice Videm. Od jeseni 2017 je bilo skupno registriranih 232 imetnikov pametnih kartic, ki si redno izposojajo kolesa. V Krškem je trenutno na voljo skupno 15 koles, z vzpostavitvijo novih postaj, tudi tiste v Brestanici, pa bo na voljo dodatnih 25 koles. Vzporedno s širitvijo sistema v Občini Krško pa potekajo tudi razgovori s sosednjo Občino Brežice o možnostih povezovanja obeh sistemov izposoje koles s ciljem, da bi si lahko uporabniki iz Krškega izposodili oziroma vrnili kolo tudi v Brežicah in nasprotno.

V sevniški občini brezplačne izposoje koles trenutno ni na voljo, so pojasnili na občini. Območje občine je obsežno, manjša naselja so razpršena in na širokem prostoru. Možnost brezplačne izposoje koles bi bila smiselna v strnjenih mestnih naseljih. Glede na vse prostorske značilnosti in potovalne navade občanov občina na nekatere druge načine, ne z izposojo koles, spodbuja t. i. trajnostno mobilnost. Med drugim je na voljo brezplačni avtobus med tednom na relaciji Sevnica–Boštanj, prav zdaj obnavljajo parkirišče na Kvedrovi, ki bo na voljo uporabnikom javnega prevoza (sistem P + R), na tem parkirišču sta predvideni tudi dve mesti s polnilnico za električna vozila, uredili so kolesarnice pri osnovnih šolah in pri Železniški postaji Sevnica. Brezplačne izposoje koles v Sevnici trenutno ne načrtujejo, je pa turistom na voljo komercialna izposoja koles.

V Občini Kostanjevica na Krki so se po besedah Stanislava Rostoharja, na občini zadolženega za gospodarstvo, prostor in okolje, pogovarjali o tem, ali vzpostaviti sistem za javno izposojo kolesa, a ga za zdaj še ne nameravajo uvesti. Mogoče bodo tako izposojo koles organizirali v prihodnje. Prostor za izposojevalnico, če ga bodo uredili, sicer že imajo na voljo na parkirišču ob mestni vpadnici, ki so ga zgradili pred časom.

V občini Šentjernej t. i. občinskih koles po besedah župana Radka Luzarja še nimajo, a o tej pridobitvi razmišljajo. »V načrtu imamo kolesarske steze in mogoče tudi občinska kolesa,« pravi.

Župan Občine Škocjan Jože Kapler je povedal, da občinskih koles nimajo in v tej smeri tudi ne razmišljajo, saj med občani niso zaznali takih pobud in potreb. »To je verjetno primernejše za mesta in kake bolj turistične kraje, pri nas ima vsak svoje kolo,« pravi Kapler.

Tudi v Trebnjem razmišljajo o javni izposoji koles, kot imajo to urejeno v nekaterih drugih občinah in kot bo to mogoče verjetno v vsakem mestu. »A preden bomo tudi v Trebnjem to uvedli, želimo prej urediti kolesarsko infrastrukturo, da se bodo ljudje lahko brezskrbno vozili. Na silo ne bomo rinili v projekt. Ponekod so razširjeni sistemi izposoje električnih koles. Spremljali bomo njihov razvoj in nato skušali dobre prakse prenesti tudi v Trebnje,« je dejal trebanjski župan Alojzij Kastelic.

Iz kabineta črnomaljskega župana so sporočili, da občina nima na voljo izposoje koles. Ob izdelavi Celostne prometne strategije so nameravali stopiti tudi v projekt izposoje koles, vendar so ugotovili, da najprej potrebujejo ustrezno infrastrukturo za kolesarje, kot so kolesarske steze in poti. Zato so se odločili, da z uresničevanjem ideje še nekoliko počakajo. Metliška občina ni kupila koles, ki bi bila na voljo za izposojo, a o tem niti ne razmišlja. S semiške občinske uprave pa so sporočili, da občina nima na voljo koles za izposojo, a razmišljajo o nabavi in izposoji električnih koles. Zdaj iščejo mogoče vire financiranja.

Ogrožena

V Kočevju so sistem javne izposoje koles vzpostavili aprila letos, in sicer s petimi postajami na najprometnejših točkah in z dvajsetimi kolesi za uporabo. Po dveh tednih obratovanja so nepridipravi poškodovali dve postaji in odtujil ter prav tako poškodovali več koles. Po odpravi škode, za kar je morala občina primakniti deset tisoč evrov, je sistem na novo zaživel sredi maja. Čeprav se vmes vrstijo manjše poškodbe, predvsem zaradi ruvanja koles iz stebričkov na postajah, je izposoja zaživela in je med občani dobro sprejeta. Septembra bodo v okviru projekta LAS v programu Trajnostna mobilnost in turizem na kolesih postavili še dve postaji (pred TIC na Jezeru in v Dolgi vasi) ter pridobili osem novih koles.

V okviru istega projekta bodo do javne izposoje koles prišli tudi v Ribnici. Tako bodo predvidoma septembra, kot so zapisali 31. julija v pogodbi med Občino Ribnica in podjetjem Vizija Sport, občanom ponudili poceni, dejavno in do okolja prijazno obliko prevoza v samem mestnem središču. Prvi dve postaji s štirimi kolesi bosta pred Zadružnim domom pri avtobusni postaji in zdravstvenim domom.

Članek je bil objavljen v 34. številki Dolenjskega lista 22. avgusta 2019

M. L. in sodelavci

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava