V Črnomlju predavanje in odprtje razstave "Okupirana Ljubljana, obmejno mesto"

24.10.2019 | 09:20

V Črnomlju predavanje in odprtje razstave "Okupirana Ljubljana, obmejno mesto"

V četrtek, 24. oktobra 2019, ob 19. uri, vabljeni na brezplačno predavanje in otvoritev razstave "Okupirana Ljubljana, obmejno mesto". Dogodek bo potekal v prostorih Mestne muzejske zbirke Črnomelj (Ul. Mirana Jarca 3). Gosta večera bosta dr. Bojan Balkovec in dr. Božidar Flajšman, z oddelka za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani.

Slovensko ozemlje so leta 1941 razdelili štirje okupatorji: Nemci, Italijani, Madžari in Hrvati. Delitev osrednjega dela slovenskega ozemlja med Italijo in Nemčijo je imela za posledico tudi, da je Ljubljana, glavno mesto Slovencev, postala obmejno mesto, meja pa je ločila tesno povezano mestno središče od svojega zaledja.

Razstava, ki bo sicer na voljo za ogled do vključno 3. decembra 2019, odgovarja na vprašanja, kakšna je bila ta meja, kje je potekala, kako so z njo živeli prebivalci in zakaj se je spomin na Ljubljano kot obmejno mesto izgubil iz kolektivnega spomina. Vljudno vabljeni!

RIC Bela krajina

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

25.10.2019Oceni vl 

Bilo je zanimivo, pa še hura!, dva zgodovinarja (Belokranjca) ,Flajšman in Berkopec sta temeljito raziskala okolico Ljubljane, ki je trpela med vojno ob okupatorski žici. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava