Gasilci rešili vse učence iz dobrniške šole

23.10.2019 | 10:15

 Gasilci rešili vse učence iz dobrniške šole
 Gasilci rešili vse učence iz dobrniške šole
 Gasilci rešili vse učence iz dobrniške šole
 Gasilci rešili vse učence iz dobrniške šole
 Gasilci rešili vse učence iz dobrniške šole

Ob mesecu požarne varnosti je na Podružnični šoli Dobrnič potekala požarna vaja – Organiziralo jo je Občinsko gasilsko poveljstvo Trebnje, udeležilo pa se je je 54 gasilcev iz 7 društev – Na šoli je »zagorelo« v dopoldanskem času, ko je bila stavba polna učencev in zaposlenih – Gasilci so potrdili svojo pripravljenost, zaposleni in učenci pa znanje o uspešni evakuaciji

V okviru meseca požarne varnosti je bila na Podružnični šoli Dobrnič organizirana vaja na temo Požar na PŠ Dobrnič. GPO Trebnje je z vajo želelo seznaniti gasilske enote z omenjenim objektom, preveriti sistem vodenja intervencij ter kako delujeta gasilska tehnika in sistem obveščanja ter alarmiranja. Vajo je organiziral GPO Trebnje pod poveljstvom poveljnika Damjana Smoliča, namestnika Lovra Hrena in vodij posameznih sektorjev. Udeležili so se je prostovoljni gasilci društev Dobrnič, Vrhtrebnje, Vrhe, Trebnje, Ponikve, Občine in Log. Sodeloval je tudi Regijski center za obveščanje Novo mesto (ReCO), o dogodku sta bila obveščena še PP Trebnje in Občina.


Ob 10.00 dim sproži požarni alarm

Vaja je predvidela, da je zagorelo zaradi napake na strojni opremi na strehi, kjer je nameščena fotovoltaična elektrarna. Požar se je razširil na ostrešje južnega dela objekta, dim pa je zajel celotno stavbo. Valil se je po stopnišču, in ob 10.03 sprožil požarni alarm. Sledil je klic vodje šole na številko 112. Aktivirane so bile gasilske enote, kot nam je pojasnil Lovro Hren, namestnik poveljnika OGP Trebnje, »54 gasilcev z 11 vozili iz 7 društev. Odzvale so se vse gasilske enote  predvidene z elaboratom z ustreznim številom gasilcev in razpoložljivo tehniko, kar je za dopoldanski čas med delavnikom zelo pohvalno.« Po klicu na 112 je večina učencev v spremstvu učiteljev zapustila šolsko poslopje, kar je bilo zaradi gostega dima, ki se je tudi v resnici valil po stopnišču, precej adrenalinsko.

Ujeti učenci čakajo na pomoč

Učenci in zaposleni, ki so se evakuirali po stopnišču, so bili hitro na varnem pred šolo, kjer so se gasilci v polni opremi pripravljali, da vstopijo v stavbo. V mansardi je bilo namreč ujetih 8 učencev skupaj z učiteljico. Čakali so na trebanjske gasilce, da jih evakuirajo s pomočjo lestve. In minute v zaprtem razredu, kjer je pod vrati že uhajal dim, so se kar vlekle …

Ko so prišli trebanjski gasilci z lestvijo, se je začelo pravo reševanje. Ujeti učenci so se ob glasnem spodbujanju ostalih šolarjev pogumno spustili v globino. Del ekip je medtem v notranjosti objekta izvajal suho vajo, zunanje enote pa so poškropile sosednji travnik.

Vožnja v gasilski košari in zaključek vaje

Ko so gasilci rešili vse ujete in pregledali celotni objekt ter ga pogasili, se je vaja zaključila. Sledil je postroj gasilcev pred dobrniškim gasilskim domom, kjer so vodje podale kratko analizo. Kot je pojasnil Hren, je vaja »potekala skladno z elaboratom in načrtom evakuacije in je bila ocenjena kot uspešno opravljena«. Dodal je še, da so »manjše pomanjkljivosti pri izvedbi evakuacije in določenih operativnih postopkih izziv za izboljšanje našega delovanja v prihodnje, kar namen takih vaj tudi je - pripravljenost na morebitne dogodke in izboljšanje naše usposobljenosti«.

Da so prav vsi gasilci z odliko opravili svoje delo in poskrbeli za učence in tudi učitelje ter s tem pokazali pripravljenost na tovrstne dogodke, so se strinjali prav vsi udeleženci dogodka, ki so bili še posebno navdušeni nad sklepnim delom, ko so se lahko v gasilski košari dvignili v zrak in z višine kar 13 metrov opazovali Dobrnič.

Avtorica fotografij: Karmen Koželj
Avtorica članka: Miloja Bukovec

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

23.10.2019Oceni Jože Šuštaršič 

Lep in zanimiv prispevek, le pri višini je avtorica verjetno zamenjala vrstni red številk - 13 oz. 31m.

23.10.2019Oceni Miloja Bukovec 

Pozdravljeni, g. Šuštaršič ima prav, da se gasilska lestev oz. košara dvigne do višine 31 metrov, vendar so gasilci učence dvignili do višine 13 m, ker je bilo že to zanje dovolj visoko in vznemirljivo. LP

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava