DL: Nepotizem ali sposobnosti? Kje so zaposleni otroci politikov?

19.10.2019 | 20:00

Karl Erjavec

Karl Erjavec

Eva Erjavec

Eva Erjavec

Milan Zver

Milan Zver

Matjaž Han

Matjaž Han

Pred kratkim se je razvedelo, da je hčerka politika Karla Erjavca dobila službo na ljubljanski ekonomski fakulteti, na katedri za ekonomijo, kjer je kot magistrica ekonomije postala mlada raziskovalka.

Mediji poročajo, da je za delo kandidirala prek javnega razpisa, na katerem sta bili dve prijavljeni, poleg Erjavčeve menda še neka tujka, ki naj ne bi izpolnjevala razpisnih pogojev.

NOVA SLUŽBA, MANJ GOLE KOŽE

Ker je Eva Erjavec na družbenih omrežjih precej prisotna: objavlja fotografije, na katerih pozira zelo urejena – v oblekah in z modnimi dodatki priznanih znamk, včasih tudi bolj pomanjkljivo oblečena, je bila menda zahteva njenega delodajalca, torej omenjene fakultete, da prilagodi objave svojemu položaju in da delikatnejših slik ne objavlja več.

Ob njene fotografije so se v preteklosti spotaknili številni, sploh ob tiste, na katerih je mična mladenka pokazala precej gole kože. Njen oče, Karl Erjavec, je ob njenih slikah javnosti dal vedeti, da se ne spušča v to, kaj hči objavlja, in da je Eva lepo dekle, ki se zaveda svojih atributov in jih občasno tudi pokaže. Dodal je še, da je po njegovem mnenju njeno početje nekaj povsem običajnega v današnjem svetu mladih.

OD MISICE DO PRODEKANJE

Še ena lepotica si je začrtala resno kariero, po kateri uspešno koraka. Govorimo o hčerki nekdanjega ministra in evropskega poslanca Milana Zvera, Manci Zver Matičič, nekoč manekenki oziroma fotomodelu, celo mis hawaiian tropic. Mamica dveh osnovnošolskih otrok, ki je po izobrazbi magistra dizajna, je zdaj zaposlena na taščini Fakulteti za dizajn, pridruženi članici Univerze na Primorskem, kjer je prodekanja za mednarodno dejavnost. Fakulteta izvaja triletni visokošolski strokovni študijski program prve stopnje dizajn in dvoletni magistrski študijski program druge stopnje dizajn.

Vodja poslancev SD Matjaž Han ima hčerko Špelo, ta se je pred kratkim priključila ekipi evropske poslanke Tanje Fajon. Mnoge je dejstvo, da je poslanka zaposlila Hanovo, presenetilo, saj je bila Fajonova pred nekaj leti ostro proti nekaterim zaposlitvam otrok politikov. Sploh leta 2015, ko je Žan Janša, sin Janeza Janše, postal pomočnik oziroma asistent evropskih poslancev Milana Zvera, Romane Tomc in Patricije Šulin, se to Fajonovi ni zdelo prav.

NEKOČ PROTI, DANES ZA

Medijem je aktualna evropska poslanka zdaj, ko ima tudi sama zaposleno politikovo hčerko, dejala, da je včasih res imela dvome o otrocih politikov in njihovih zaposlitvah, a da meni, da morajo biti tudi potomcem politikov vrata enako odprta kot ostalim, če imajo ustrezno znanje in izkušnje.

Omenjeni Žan Janša je bil torej leta 2015 tarča obtožb, da je prek sorodstvenih vezi »plezal« na delovna mesta, za katera ni izučen in ne izkušen. Mediji so poročali, da je s srednješolsko izobrazbo in potem ko je delal na bencinski črpalki, nenadoma dobil službo v Evropskem parlamentu pri evropskih poslancih.

PREK ZVEZ

Še ena potomka prvaka stranke SDS, Janeza Janše, in sicer Nika Janša, je imela težave zaradi zaposlitve v državnem podjetju Plinovodi. Tja so na delo vzeli še enega otroka vidnega političnega obraza, sina SDS-ovega Jožeta Tanka, Tadeja Tanka. Takrat sta delovna inšpekcija in protikorupcijska komisija ugotovili, da sta Janševa hčerka in Tankov sin dobila službi v državnem podjetju, čeprav pogojev nista izpolnjevala. Direktor podjetja je priznal, da so glede odločitev o tem, da ju zaposli, vplivali »od zunaj«, a o konkretnih imenih ni govoril.

Članek je bil objavljen v 33. številki Dolenjskega lista 16. avgusta 2019

P. K., foto: Facebook, STA, arhiv Media24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava