MePZ Pomlad organiziral 1. zborovski festival črnske duhovne glasbe ''Novo mesto Gospel''

17.10.2019 | 14:10

MePZ Pomlad organiziral 1. zborovski festival črnske duhovne glasbe ''Novo mesto Gospel''
MePZ Pomlad organiziral 1. zborovski festival črnske duhovne glasbe ''Novo mesto Gospel''
MePZ Pomlad organiziral 1. zborovski festival črnske duhovne glasbe ''Novo mesto Gospel''

V Novem mestu je zgodovina zborovskega petja pestra in bogata. V Mešanem pevskem zboru Pomlad pa so se odločili, da ga še bolj približajo mestnim in okoliškim prebivalcem. Tokrat so za rdečo nit ustvarjanja izbrali gospel, črnsko duhovno glasbo, ki simbolizira upanje, veselje do življenja, svobodo, spoštovanje raznolikosti in hvaležnost. S festivalom, ki so ga skupaj z gosti izvrstno izpeljali 11. in 12. oktobra 2019, so Novemu mestu pričarali dva čarobna jesenska večera gospel glasbe.

Petkov večer so zbrani nastopajoči izvedli v atraktivnem ambientu frančiškanske cerkve Sv. Lenarta. Koncert je otvoril domači Mešani pevski zbor Pomlad, ki ga je ta večer vodila Vanja Švajger, nato pa so se predstavili še Vokalna skupina Quatuor vocum, Kulturno prosvetno društvo Drouz, ki ga vodi Uršula Jašovec, in Vokalna skupina 4Given, ki je v cerkveni dvorani, polni navdušenih obiskovalcev, zaključila prvi festivalni večer.

Festival se je nadaljeval v soboto dopoldne, ko so se pevci treh zborov na skupinski delavnici pripravljali na zaključni večerni nastop s skupnimi pesmimi. Vsak dirigent je dirigiral drugo pesem, delil nasvete in znanje, med pevci pa se je širila vesela in pozitivna energija povezanosti, navdušenja in ponosa.

Sobotni večerni koncert so sodelujoči pred množico več kot 500 gostov izvedli na čudovitem novomeškem Glavnem trgu. Nastopili so MePZ Pomlad z Alenko Podpečan, Kulturno prosvetno društvo Drouz z Uršulo Jašovec in zbor Bee Geesus, ki ga vodi Matej Virtič. Slednji so svoj nastop popestrili še z atraktivnimi beatbox vložki.

Festivalski večer so zbori zaključili skupaj - s programom, ki so ga pripravili na dopoldanski delavnici. Predstavili so se s pesmimi I'm gonna sing (priredba: Andre Van Ryckeghem) in Uršulo Jašovec, Kum ba yah z Matejem Virtičem, ki je skladbo tudi priredil, in Praise His Holy Name! avtorja Keitha Hamptona z Alenko Podpečan. Na klavirju jih je spremljal Jernej Šuštaršič, z beatbox-om pa Matej Virtič. Program je povezovala Barbara Vidmajer, obiskovalce in zbore pa je pozdravil tudi podžupan Mestne občine Novo mesto Boštjan Grobler.

Navdušena publika je nagradila nastopajoče s stoječim aplavzom in tudi tako pozdravila idejo, da postane festival tradicionalen – vsaj na vsaki dve leti. Novomeški Pomladniki, ki že več kot četrt stoletja dobro vedo, da glasba povezuje, ustvarja prijateljstva in krepi medsebojno spoštovanje, pa pravijo, da želijo za petje navdušiti še več ljudi. V prihodnosti si želijo pripeljati v Novo mesto še več zborov, med drugim tudi iz tujine. Z zavzetostjo, ki jo izžarevajo, jim bo to nedvomno tudi uspelo.

Vincenc Radež, Sara Tratnik in Andreja Zidarič

Galerija

_zzzgospel (1)
_zzzgospel (10)
_zzzgospel (2)
_zzzgospel (3)
_zzzgospel (4)
_zzzgospel (5)
_zzzgospel (6)
_zzzgospel (7)
_zzzgospel (8)
_zzzgospel (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava