DL: 16. Pasuljada - V pasulju mora biti veliko fižola

16.10.2019 | 14:40

Veteranka Dragica Piškurič in debitant Toni Kapušin sta zvarila najboljši pasulj.

Veteranka Dragica Piškurič in debitant Toni Kapušin sta zvarila najboljši pasulj.

Ana Zupan in Drago Retelj sta bila lani na gribeljski pasuljadi tretja, letos pa druga.

Ana Zupan in Drago Retelj sta bila lani na gribeljski pasuljadi tretja, letos pa druga.

Anka Lokar in Marjan Koščak sta osvojila tretje mesto.

Anka Lokar in Marjan Koščak sta osvojila tretje mesto.

Tone Fornezzi - Tof in Matjaž Cotič sta skupaj z Andrejo Drakulič Veselič ocenila 12 pasuljev.

Tone Fornezzi - Tof in Matjaž Cotič sta skupaj z Andrejo Drakulič Veselič ocenila 12 pasuljev.

Kuharji so se najprej dodobra založili s fižolom in mesom.

Kuharji so se najprej dodobra založili s fižolom in mesom.

Ob čakanju, da bo pasulj skuhan, je bilo dovolj časa tudi za druženje.

Ob čakanju, da bo pasulj skuhan, je bilo dovolj časa tudi za druženje.

Da se je družabno tekmovanje v kuhanju pasulja na gribeljskem kopališču dobro prijelo, dokazuje podatek, da so ga preteklo soboto organizirali že šestnajstič. Letošnje tekmovanje, ki so ga pripravili Turistično društvo Griblje, Društvo kmečkih žena Griblje in Kopališče Griblje ob reki Kolpi, je bilo celo mednarodno, saj sta se ga udeležili tudi dve ekipi z drugega, torej hrvaškega brega Kolpe.

V vsaki ekipi – letos jih je bilo 12 – sta bila po dva kuharja, kuhali pa so poltretjo uro. Ekipe so se same odločile, v čem bodo kuhale: bodisi v večjih posodah ali kotličkih, na ognju, ki so ga zakurile z drvmi, ali na plinu. Organizatorji pa so zagotovili namočen fižol, slanino in meso, medtem ko so vse kuharske pripomočke, zelenjavo, začimbe in dišavnice tekmovalci prinesli s seboj.

Niso pa smeli s seboj pripeljati pomagačev. Čeprav so se obiskovalci prireditve lahko sprehodili med kotli in lonci, v katerih se je kuhal pasulj, med kuhanjem niso smeli pomagati kuharjem. Po končanem kuhanju je jedi ocenila strokovna komisija, ki ji je predsedoval kuharski mojster Matjaž Cotič – ta je bil nekoč celo član slovenske kuharske reprezentance. Prejel je številna priznanja doma in v tujini, postal je celo svetovni podprvak v pripravi testenin. Pri ocenjevanju sta mu pomagala znani humorist Tone Fornezzi - Tof in Andreja Drakulič Veselič iz Gostišča Veselič iz Podzemlja.

Komisija je morala oceniti, kako sta skuhana fižol in suho meso, gostoto in barvo jedi, okus in vonj ter celoten videz pasulja. Najbolje se je odrezala ekipa, ki si je nadela ime Pi-ka legende, v njej pa sta kuhala domačinka Dragica Piškurič in Toni Kapušin iz sosednjega Krasinca, ki ga mnogi poznajo tudi kot pevca skupine Obvezna smer. Dragica ima gotovo najdaljši staž na gribeljski pasuljadi, saj je sodelovala na njej že več kot desetkrat, medtem ko je bil Toni letos debitant. Dragica je zmagala tudi lani, ko je prav tako varila pasulj s Krasinčanom, takrat z Jožetom Pezdircem. Kot je povedala članica ocenjevalne komisije Andreja Drakulič Veselič, je bilo v njunem pasulju zelo veliko fižola, sicer pa je dobil najvišje ocene v vseh postavkah, ki so jih morali pri ocenjevanju upoštevati v komisiji.

Zanimivo je, da so prišle v Griblje kar tri ekipe iz vasice Poljane pri Mirni Peči, ki ima le 50 prebivalcev, zastopale pa so Športno-turistično društvo Poljane. Ekipe iz Poljan prihajajo na gribeljsko pasuljado že nekaj let in lani sta dve od njih zasedli drugo in tretje mesto. Letos sta bila druga Ana Zupan in Drago Retelj, ki sta bila lani tretja. Svojo ekipo sta poimenovala ŠTD Poljane. V tretji najboljši ekipi, imenovani Suha grla, pa sta kuhala Anka Lokar in Marjan Koščak iz Domžal, ki sta bila tokrat na pasuljadi četrtič. Vseh ostalih devet ekip je enakovredno zasedlo četrto mesto.

V Beli krajini so se v soboto zares lahko najedli pasulja. Poleg tistega, ki so ga skuhali tekmovalci, je predsednik ocenjevalne komisije Matjaž Cotič skuhal še približno 160 porcij odličnega pasulja, ki so ga lahko obiskovalci jedli ves čas tekmovanja. O tem, da bi kakšna porcija pasulja ostala, iz Gribelj niso poročali.

Članek je bil objavljen v 32. številki Dolenjskega lista 8. avgusta 2019

Besedilo in fotografije: M. Bezek Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

16.10.2019Oceni Tihomir Kos 

Bi damo,ki je napisala prispevek,če ona vari ,,pasulj" Očitno,da dama kuha po pivsko,tam varijo!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava