DL: PGD Šentrupert - Največja želja nov dom

16.10.2019 | 11:00

Šentrupertski gasilci z županom Andrejem Martinom Kostelcem pred gasilskim domom. (Foto: Alenka Stražišar Lamovšek)

Šentrupertski gasilci z županom Andrejem Martinom Kostelcem pred gasilskim domom. (Foto: Alenka Stražišar Lamovšek)

V Šentrupertu praznovali 120 let tamkajšnjega gasilskega društva – Letos obnovili dom, a načrtujejo gradnjo novega, ki bi bil sodobnejši

Prostovoljno gasilsko društvo Šentrupert je pred dnevi proslavilo jubilej – 120 let delovanja. Ob tej priložnosti so pripravili slovesno akademijo, na kateri so podelili društvena priznanja in zahvale, naslednji dan pa so na trgu v Šentrupertu sledili še gasilska povorka in blagoslov obnovljenega doma ter podelitev priznanj in odlikovanj Gasilske zveze Slovenije. Slavnostni govornik je bil podpredsednik Gasilske zveze Slovenije Jože Derlink.

V Šentrupertu so lahko upravičeno ponosni na svoje gasilsko društvo, katerega osnovno poslanstvo je gašenje požarov in pomoč ljudem v stiski. Začetki segajo v leto 1899, ko so se vrli šentruperški možje zbrali in ustanovili društvo. »Začetki so bili skromni, saj niso imeli brizgalne, vozov pa tudi znanja je bilo zelo malo. Postopoma so nabavili orodje, vozove za prevoz ter tudi ročno gasilsko črpalko. Pridobili so prostor za shranjevanje orodja in vozov, tako imenovano Jakijevo klet, ki so jo dozidali, večkrat tudi obnovili in je v uporabi še danes,« pravi Peter Pavlin, predsednik šentrupertskih gasilcev. Glede na finančne zmožnosti so z leti postopoma nabavljali sodobnejšo opremo in vozila. »Trenutno imamo precej dober vozni park, a bo potrebna pomladitev. Gasilska cisterna 24/60 je stara dvajset let, vozilo GVM 1 trinajst let, druga cisterna GVC 16/25 pa osem let,« pojasnjuje Pavlin. V društvu je danes 120 članov, od tega je 27 operativcev. Veseli so, da imajo v svojih vrstah kar precej mladih, ki jim posvečajo posebno pozornost, zato se za obstoj društva v prihodnje ni bati.

Veseli jih, da v zadnjem obdobju ni bilo večjega požara, vseeno pa so večkrat posredovali pri odpravi posledic močnih neurij. V prihodnje bo treba zamenjati in kupiti dodatne intervencijske obleke, saj jih ni dovolj za vse operativne gasilce, poudarja Pavlin in v isti sapi dodaja, da je največja želja gradnja novega gasilskega doma, kajti ta ne zadostuje več potrebam današnjega časa. Letos so ga sicer obnovili, prekrili so streho, prebarvali opaže, fasado, okna, vrata, balkonske ograje ter nekoliko uredili pločnik okoli doma. Pri tem so jim pomagali tudi krajani.

Predvideno je bilo, da bi gasilci skupaj z občino nov dom zgradili ob načrtovani obvoznici v bližini kulturnega doma. A kot pravi Pavlin, so se z zamenjavo vodstva na občini »spremenili pogledi in načrti za razvoj Šentruperta«. Konec junija je bil sklican izredni občni zbor društva, na katerem so izglasovali predlog, da se ob zdajšnjem domu odkupi zemljišče, na katerem bi nato postavili novega. »Ker sami gasilci nimamo dovolj denarja za odkup zemljišča, smo se po pomoč obrnili na donatorja Marijana Bartolja. Zagotovil je, da bo pomagal pri odkupu in gradnji. S tem nam je znova vlil nov žarek upanja, da nam uspe priti do novega gasilskega doma,« še dodaja predsednik šentrupertskih gasilcev.

Članek je bil objavljen v 30. številki Dolenjskega lista 25. julija 2019

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava