Jesensko dogajanje na OŠ Mirna

16.10.2019 | 09:20

Jesensko dogajanje na OŠ Mirna
Jesensko dogajanje na OŠ Mirna
Jesensko dogajanje na OŠ Mirna

Za mirnske osnovnošolce je bil uvod v jesen kar pester. Sedmošolci, osmošolci in devetošolci smo se v preteklih dneh odpravili na veliko zanimivih ekskurzij.

Sedmošolci so v sklopu projekta Rastem s knjigo obiskali Knjižnico Pavla Golie Trebnje. Tam so spoznali bogat domoznanski oddelek, pokukali v program Cobiss in enciklopedijo Britannico. Najbolj pa so jih navdušila bralna priporočila "fejst bukve", tako da so se po prihodu na Mirno hitro pognali v opravljanje bralne značke.

Osmošolci in devetošolci smo se najprej odpravili na zgodovinsko in geografsko ekskurzijo. V šoli smo že veliko izvedeli o soški fronti in 1. sv. vojni, zato smo z zanimanjem obiskali Kobariški muzej, ki ohranja spomin na vojno in življenje v tistem času. Lahko smo celo občutili zavetje v kaverni med obstreljevanjem. Iz muzeja nas je vodič popeljal do italijanske kostnice, ki stoji pri cerkvi svetega Antona. V njej je pokopanih 5266 znanih in 1748 neznanih italijanskih vojakov, padlih med 1. sv. vojno na soški fronti.

Privoščili smo si še krajši sprehod do slapu Kozjak. V skalnem amfiteatru smo z navdušenjem opazili zeleni tolmun s 15-metrskim slapom. Prečkali smo tudi posebno brv čez Sočo, na kateri smo občudovali posebno barvo reke.

Od hoje smo bili kar malo utrujeni, zato smo si malce odpočili zopet na avtobusu, ki nas je odpeljal do partizanske bolnice Franje. Ob potoku smo se z vodičko sprehodili do soteske Pasice, ki je med 2. sv. vojno nudila zatočišče ranjenim. Bolnico je vodila zdravnica Franja Bojc Bidovec, po kateri so bolnišnico poimenovali že med vojno. Po vodičkini predstavitvi smo imeli možnost samostojnega raziskovanja bolnišničnih barak.

Ker bomo že kmalu pred pomembno odločitvijo, kam se bomo vpisali v srednjo šolo, smo obiskali Srednjo šolo za gostinstvo in turizem. Dijaki in dijakinje so nam predstavili šole in različne programe, ki jih nudijo. Na različnih delavnicah pa smo se nato preizkusili v mešanju koktejlov, pripravljanju pogrinjkov, na koncu pa smo se odpravili še na voden ogled Novega mesta.

Imeli smo tudi priložnost obiskati Muzej premogovništva Slovenije oz. Premogovnik Velenje. V rudniku nas je vodič najprej izzval, naj stopimo v čevlje rudarja. Oblekli smo rudarsko haljo, si nadeli čelado in vzeli rudarsko malico. Tako pripravljeni smo se po starem rudniškem jarku iz leta 1888 spustili 160 m v globino. Tam smo prišli na muzejsko pot, ki je bila nekoč aktiven rov. V uri in pol smo se sprehodili mimo lutk, ki so prikazovale rudarje in njihove zgodbe. Spoznali smo zgodovino rudnika in celo občutili rudniški potres. Nekateri so bili malo prestrašeni. Med rudarsko malico smo si ogledali film o izkopavanjih v rudniku. Imeli smo tudi možnost, da smo se peljali z rudniškim vlakcem, ki je zelo škripal. Po predstavitvi rudnika smo se opravili na sprehod okoli jezer, da smo zopet začutili tla pod nogami. Rudarski pozdrav SREČNO še danes odmeva med nami!

Naravoslovni dan pa smo preživeli v Mozirskem gaju, kjer smo spoznali, kakšen je pomen prsti za življenje na Zemlji, kako je prst sestavljena, plasti v prsti in razlike med njimi, vrste prsti glede na zračnost, zrnavost in barvo. Zanimivo pa nam je bilo tudi, da smo izvedeli, kako prst nastaja in pomen razkrojevalcev. Z veseljem odhajamo na teren, saj imamo radi praktično delo.

Šolske novinarke: Tara, Živa in Lejla
Fotografa: Jaka in Jakob

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava