Cirilu Metodu Pungartniku v slovo

16.10.2019 | 11:20

Ciril Metod Pungartnik je častni občan Trebnjega postal 2012. Ko je tistega leta nato praznoval rojstni dan, so ga obiskali predstavniki občine in mu čestitali ... (foto: arhiv lokalno.si)

Ciril Metod Pungartnik je častni občan Trebnjega postal 2012. Ko je tistega leta nato praznoval rojstni dan, so ga obiskali predstavniki občine in mu čestitali ... (foto: arhiv lokalno.si)

V četrtek, 10. oktobra 2019, je ob 16. uri potekala žalna seja v spomin pokojnemu Cirilu Metodu Pungartniku, nekdanjemu županu, članu Občinskega sveta, državnemu poslancu in spoštovanemu častnemu občanu Občine Trebnje.

Metod Ciril Pungartnik je bil rojen 24. junija 1936 v Trebnjem, umrl pa je 27. 9. 2019. S svojim delom je pustil izjemen pečat v lokalni skupnosti in širše. Njegova prva zaposlitev je bila v industriji, nekaj časa je bil učitelj tehničnega pouka, v poznih 60. letih pa je prevzel položaj načelnika za gospodarstvo v občinski upravi. V času demokratičnih sprememb v Sloveniji v začetku 90. let je bil izvoljen za predsednika takratne tri domne občinske skupščine. Po preoblikovanju lokalne zakonodaje leta 1994 je bil izvoljen za prvega trebanjskega župana. V letih od 1997 do 2002 je bil poslanec in župan, v letu 2004 na nadomestnih volitvah pa ponovno izvoljen za župana. Od leta 2006 do leta 2011 je bil občinski svetnik. Leta 2012 je postal častni občan Občine Trebnje.

Njegovo osnovno vodilo v delovanju je bilo, da mora do slehernega gospodinjstva biti pripeljana dobra cesta in vodovod. S tem se je zapisal v srca ljudi, ki ga ohranjajo v lepem spominu. Uprl se je tudi nameri LDS-a, vlade in ministrstev, da se nova avtocesta spelje po dolini.

Kako prav je imel, lahko presodite sami. Zavzemal se je, da se ulice in trgi poimenujejo po znanih trebanjskih rojakih. V tistem času so med drugim poimenovali trg po Frideriku Baragi in Goliev trg.

Dolga leta je uspešno vodil podjetje Akripol in vztrajal, da je ostal samostojen gospodarski subjekt. S tem se je Akripol izognil propadu in usodi kot jo je doživela matična družba Novoles. V tem času se je nepoklicno udejstvoval tudi pri delu v takratnih samoupravnih interesnih skupnostih.

Ciril Metod Pungartnik je bil izjemen poznavalec lokalne zgodovine, sicer pa zelo skromen, kar pričajo tudi zelo skromni zapisi o njegovem delu in življenju. Njegova dela govorijo sama zase, kolektivni spomin pa priča o izjemnosti Cirila Metoda Pungartnika.

V nadaljevanju je prisotne nagovorila ga. Vida Šušterčič, dolgoletna sodelavka v občinski upravi, ki je od blizu spremljala delo in življenje Cirila Metoda Pungartnika.

Občina Trebnje

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava