Grajsko vino s pridihom umetnosti

16.10.2019 | 08:15

Z letošnje grajske trgatve (foto: arhiv)

Z letošnje grajske trgatve (foto: arhiv)

Grajsko vino s pridihom umetnosti

Končno smo dočakali ponovno posebno polnitev barikirane modre frankinje - Grajska kri. Na južnem pobočju Gradu Sevnica že od leta 2007 uspeva avtohtona trta modre frankinje, iz katerih vsako leto pridelajo grajsko vino. Od vsega začetka je KŠTM Sevnica koordinator projekta za razvoj modre frankinje in organizator Festivala modre frankinje, kjer je cilj promovirati in pridelovati čim bolj kakovostno vino modre frankinje ter povezovati različne skupnosti s pomočjo vina.

Tako sta KŠTM Sevnica in Zavod QRA zaznala pomembnost povezovanja vina z umetnostjo in končno smo tudi v praksi dočakali povezovanje le-teh, preko umetniških etiket za barikirano Grajsko kri. Posebnost te omejene količine steklenic ni le v vsebini, ampak tudi v dodani umetniški vrednosti. Na vsaki steklenici bo predstavljeno eno umetniško delo, izbor 12-ih umetnikov, udeležencev mednarodnega srečanja ArtEko Šentjanž in Kozjansko. Letos boste imeli ekskluzivno priložnosti kupiti vino že na dogodku, 17.10.2019.

Obenem tako Festival modre frankinje kot projekt Zavoda QRA - ArtEko, drugo leto zaključujeta prvo desetletje aktivnega delovanja. ArtEko, ki si zadnja leta predvsem prizadeva postati shajališče za umetnike, ki jim ni vseeno za usodo našega planeta in nas samih. Duh ustvarjalnosti se velikokrat prepleta z opojno kapljico, ki marsikoga popelje v svet čutenja in razumevanja življenja, umetnosti. Tako se je začelo sodelovanje na grajskem pobočju vinograda z najlepšim razgledom in vsebino! Ohraniti kulturno in naravno dediščino je naše načelo in ravno tak projekt je lahko najboljši pokazatelj.

Napovedujemo in vabimo vas na prvi skupni dogodek projekta, Bienalno razstavo ArtEko 2018/2019, ki bo 17. oktobra, ob 19. uri na Gradu Sevnica. Na dogodku bo poleg razstave in kulturnega programa še premierna predstavitev umetniških etiket za vino posebne polnitve. Ob tej priložnosti bo mogoč tudi nakup vina z avtorjevim podpisom. Vabljeni!

KŠTM Sevnica in Zavod QRA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava