DL: Obnova lokalnih cest - Veliko prispevajo tudi občani

15.10.2019 | 11:30

Tako so asfaltirali odsek ceste v ulici Pod Gradom. (Foto: R. N.)

Tako so asfaltirali odsek ceste v ulici Pod Gradom. (Foto: R. N.)

Župan Anton Maver pred odsekom v Bogneči vasi, ki ga bodo letos vendarle uredili. (Foto: R. N.)

Župan Anton Maver pred odsekom v Bogneči vasi, ki ga bodo letos vendarle uredili. (Foto: R. N.)

Občina se je lotila urejanja nekaterih odsekov lokalnih cest – Letos za investicije v cestno infrastrukturo namenjajo 130.000 evrov – V Dolenjem Zabukovju do občana gradijo novo cesto – Kar so prihranili na račun mile zime, so odnesla poletna neurja

V občini Mokronog - Trebelno, ki se razprostira na 74 kvadratnih kilometrih površine, imajo kar 155 kilometrov občinskih cest in več kot 60 kilometrov gozdnih poti. Vzdrževanje in njihova obnova sta precejšen zalogaj za občinski proračun, zato so se ponekod investicij lotili skupaj z občani.

»Kjer je interes in pripravljenost občanov, da nekaj prispevajo tudi sami, tam sta prioriteta in še večji posluh občine. Na ta način naredimo kar nekaj sto metrov več, kot bi sicer, če bi se čakalo samo na proračunski denar,« pravi župan Anton Maver. Pred dnevi so se lotili nekaterih odsekov v skupni dolžini nekaj več kot 600 m. Delavce novomeškega CGP smo pretekli teden ujeli pri asfaltiranju ceste v ulici Pod Gradom. Kot je dejal župan, so tamkajšnji občani z ureditvijo nekaterih zemeljskih del veliko prispevali sami. Kjer se je pokazala potreba, je občina zagotovila denar za zamenjavo vodovodnih in kanalizacijskih cevi, uredili pa so tudi odvodnjavanje. Kot so nam povedali občani, so zelo zadovoljni, da so obnovili dotrajan odsek.

Zaradi velikih investicij v šolstvu v preteklosti občina letos znova manj denarja namenja za investicijsko vzdrževanje lokalnih cest kot v preteklosti. V proračunu je predvidenih 130.000 evrov, od tega bodo največ denarja namenili za ureditev odseka Florjanske ceste, dela pa bodo po Mavrovih besedah začeli še ta mesec. »Odseka Pod Gradom in Florjanska cesta sta bila pred leti že asfaltirana, a vozna površina je precej dotrajana, prav tako je neurejeno odvodnjavanje, zato je bila obnova nujna,« dodaja župan.

Dela potekajo tudi na Svetem Vrhu v zaselku Brezovec in v Dolenjem Zabukovju v zaselku Suho Brezje. V tem del ceste gradijo na novo. »Pred časom je bila huda afera, češ da do občana, ki tam živi, ni nobene poti. Če sta rešilec ali patronažna sestra želela priti do kmetije, sta morala čez sosedovo dvorišče,« pojasnjuje Maver. Zato bodo na novo uredili cesto, po kateri se bo brez težav lahko prišlo do hiše. V letošnjem načrtu je tudi asfaltiranje kratkega odseka ceste v Bogneči vasi, kjer so si občani že pred leti uredili tampon. »Že dve leti čakajo, da ga asfaltiramo. To je pravzaprav dokaz, da se tam, kjer so ljudje pripravljeni nekaj postoriti sami, lahko marsikaj naredi,« poudarja župan.

Seznam lokalnih cest, ki so potrebne obnove, je še kar dolg. Na občini ocenjujejo, da bi zanje potrebovali skoraj dva milijona evrov. Zato bo nujno, da se določijo prioritete. »Verjamem, da bomo znali slediti potrebam,« je prepričan Maver, ki se zaveda, da bo morala občina v prihodnje bistveno več denarja nameniti za investicijsko vzdrževanje cest.

Letos so predvidevali, da bodo nekaj denarja privarčevali na postavki tekočega vzdrževanja lokalnih cest, kjer je predvidenih 180.000 evrov, kajti zima ni bila tako huda. »A neurja so pokazala zobe in z upravljavcem smo morali skleniti aneks za dodatna sredstva,« dodaja župan. Če jim je mila zima nekoliko prizanesla, so jim ogromno škode naredila poletna neurja.

Članek je bil objavljen v 30. številki Dolenjskega lista 25. julija 2019

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava