Tradicija je reka življenja; jubilej petih lovcev - že 40 let v LD NM

14.10.2019 | 13:50

Pozdrav lovini

Pozdrav lovini

Jubilanti

Jubilanti

Znano je, da ima v zgodovini človeštva tradicija pomembno vlogo tako za vsakega posameznika kot za celotno družbo. Za lovstvo je pomembno, da se lovke in lovci povezujemo že od pradavnin naprej. Usoda tradicije nas neovrgljivo povezuje z našo preteklostjo in našo vlogo sonaravnega upravljanja z divjadjo, ki jo bomo še nadaljevali.

Tradicija organiziranega lovstva na Slovenskem sega v 19. stoletje in je tesno povezana z narodnostnim prebujanjem. 16. oktobra leta 1907 je bil v Ljubljani ustanovljen Slovenski lovski klub, ki se je marca 1909 preiimenoval v Slovensko lovsko društvo (SLD). Kratica lovskega združenja SLD je še danes simbol slovenskih lovcev. Njegov prvi predsednik je postal ljubljanski župan dr. Ivan Hribar, odločilno vlogo pri ustanavljanju slovenske lovske organizacije pa je odigral dr. Ivan Lovrenčič, ki je prisegel, da lovci »ne smemo biti samo lovci, ampak tudi zaščitniki narave«. Leta 1910 je izšla prva številka glasila Lovec, časopisa za lovstvo in ribištvo. Lovska zveza Slovenije leta 1991 postala članica Mednarodnega sveta za lovstvo in ohranjanje divjadi (International Council for Game and Wildlife Conservations – CIC), leta 1993 pa članica Združenja zvez za lov in varstvo divjadi v EU(Federation of Associations for Hunting and Conservation of the EU – FACE).

Že leta 18831 je bila na Dolenjskem ustanovljena Lovska družba Novo mesto2 (Jagdgesellschaft Rudolfswert), ki je imela v zakupu več lovišč v okolici Novega mesta, vanjo pa so bili vključeni graščaki, veleposestniki in višji uradniki. V kasnejšem razvojnem obdobju so bili zakupniki lovišč znani novomeški zdravniki in advokati (dr. Furlan, dr. Bučar in drugi), ki so po drugi svetovni vojni kupili vilo na Seidlovi cesti 6, ki je še danes sedež Zveze lovskih družin Novo mesto in OZUL novomeške regije).

Lovska družina Novo mesto je leta 2016 proslavila 70 let uspešnega delovanja. Pred štiridesetimi leti so se v LD Novo mesto včlanili lovci Milan Vrščaj, Franc Gole, Ivan Jurak, Jože Cesar in Ivan Slapničar, ki so svojo pripadnost lovski družini in lovstvu obhajali 6. 10. 2019 na prvem skupnem lovu v družinski lovski koči. Solovce so počastili s pečenim odojkom in jagenčkom, ki ju je na roštilju zavrtel lovski tovariš Makarij. Krepka malica je lovcem, ko so se vrnili h koči z uspešnega lova, na katerem jih je boginja lova Diana nagradila z uplenjenima večletnim merjascem in teletom košute, teknila, obudili so stare dogodivščine in se razšli v veselem in sproščenem razpoloženju.

1 Vir: Lovski priročnik Divjad in lovstvo2012, stran 34

2 Njeno poslanstvo nadaljuje Lovska družina Novo mesto

Bojan Avbar

Galerija

_zzzld (1)
_zzzld (10)
_zzzld (11)
_zzzld (12)
_zzzld (2)
_zzzld (3)
_zzzld (4)
_zzzld (5)
_zzzld (6)
_zzzld (7)
_zzzld (8)
_zzzld (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava