DL: Ceste v mirnopeški občini - Dela bo veliko, pripravili bodo seznam

14.10.2019 | 11:15

Simbolna slika (foto: arhiv)

Simbolna slika (foto: arhiv)

V občini Mirna Peč področje cest zaradi ostalih velikih naložb do zdaj podhranjeno – Do 2022 naj bi bil prenovljen nekdanji H1, podobno tudi regionalna cesta do Novega mesta – Za občinske ceste bodo postavili prioritete

Na mirnopeški občini so dejali, da se bodo po končanju projekta suhokranjskega vodovoda posvetili cestnemu področju. To je bilo zaradi velikih naložb, ki so jih v preteklih letih imeli v občini in ki so krojila občinske proračune, kar zapostavljeno. Torej, suhokranjski vodovod se končuje, kaj pa se bo dogajalo na cestah?

Za prenovo nekdanjega H1 bo poskrbela Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI). Kot je povedala direktorica občinske uprave Sonja Klemenc Križan, je iz Trebnjega do Karteljevega v fazi projektiranja, zemljišča so že pridobljena oz. so v pridobivanju. »Na vseh vpadnicah v naselja v občini – Poljane, Šentjurij, Hmeljčič in Zagorica – se bo našla ustrezna prometna ureditev, večinoma bi šlo za krožišča, uredili bodo avtobusna postajališča ter parkirišča za osebna vozila in avtodome. Hkrati se projektira tudi kolesarska steza, ki bo potekala ob tej cesti. Terminski plan izvedbe je do konca leta 2022, saj smo vezani na denar za razvoj regij, sočasno v projekt gradnje kolesarske steze namreč vstopajo občine Trebnje, Mirna Peč in Mestna občina Novo mesto kot nosilka projekta ter DRSI,« je orisala in dodala, da se bosta skozi projekt kolesarske povezave uredila kolesarska steza in pločnik pri novi osnovni šoli.

Regionalna cesta od Mirne Peči do Novega mesta bo v prihodnjih letih doživela rekonstrukcijo. V skladu z dogovorom med občino in DRSI so Mirnopečani že poskrbeli za izdelavo projektne naloge, ki jo je DRSI že potrdil. »Smo v postopku razpisa naročila PZI. Ko bo ta izdelan, ga mora predhodno potrditi DRSI, ki bo pozneje tudi peljal postopek izbire izvajalca rekonstrukcije ceste. Hkrati se bosta uredili večnamenska površina za kolesarje in pešce in javna razsvetljava. Želja je, da bi bila investicija končana do konca leta 2022. Občina mora, preden bo DRSI objavil razpis za izvajalca, pridobiti še zemljišča za večnamenske površine,« je pojasnila Klemenc Križanova.

Kar zadeva občinske ceste in javne poti, za katere skrbi občina, bodo po besedah direktorice občinske uprave morali glede na slabo stanje cest izdelati program sanacij cest. Na podlagi kriterijev bodo ceste rangirali in ovrednotili ter po narejenem vrstnem redu vključili v proračune občine in načrt razvojnih programov. »Imenovali bomo posebno komisijo, ki bo strokovno bedela nad izvajanjem zadanih prioritet in morebitnih odstopanj zaradi višjih sil,« je pristavila. Imajo pa že pripravljeno dokumentacijo za pripravo javnega razpisa za izbor izvajalca za gradnjo pločnika in javnih površin s parkirišči na odseku Mirna Peč–Ivanja vas. Projekt so razdelili na faze, predvidevajo, da bodo razpis objavili konec letošnjega leta. Javno naročilo za izvajalca del morajo izpeljati tudi še za pločnik Mirna Peč–Malenska vas, PZI je izdelan, pridobljena so tudi zemljišča.

Članek je bil objavljen v 30. številki Dolenjskega lista 25. julija 2019

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava