DL: Čudežni deklici se je na Gori prikazala Marija

13.10.2019 | 15:00

Romarji iz Bele krajine (Foto: M. G.)

Romarji iz Bele krajine (Foto: M. G.)

Ljubljanski nadškof vodil mašo pred množico romarjev – Ob koncu leta naj bi se začel postopek beatifikacije mistikinje Magdalene Gornik

Za župnijo Gora nad Sodražico, eno najmanjših v Sloveniji, je bil pretekli petek poseben dan. Ob rojstnem dnevu mistikinje Magdalene Gornik se je v cerkvi Marije Snežne zbrala množica romarjev, ki so pred najsvetejšim opravili molitveno uro, nato je sledila maša, ki jo je somaševanju daroval nadškof msgr. Stanislav Zore.

Magdalena Gornik se je rodila 19. julija 1835 kot tretji od sedmih otrok preproste kmečke družine v zaselku Janeži in bila še isti dan krščena v domači cerkvi. Do svojega dvanajstega leta je bila povsem običajna deklica, nato pa se je 1847 zgodil prvi poseg božje previdnosti v njeno življenje. Bolni deklici se je prikazala Marija, že naslednje leto pa je ob drugem prikazanju čudežno ozdravela. Ta dejanja in poznejša pričevanja ter številna romanja so bili razlog, da so cerkvene oblasti že opravile predpostopek njene razglasitve za svetnico. »Kmalu bomo dokumente poslali v Rim, kjer naj bi pristojni ugotovili, da ne nasprotujejo, če tako lahko rečem, našim ugotovitvam. Potem se bo začel uradni škofijski postopek beatifikacije, računam, pred koncem tega leta,« se nadeja nadškof Zore.

Grob Magdalene Gornik iz leta v leto obiskuje vedno več ljudi. To je prošnja, da bi od ljudi »pozabljena« čudežna deklica dosegla tudi uradno priznanje svetništva, ki ga je, sodeč po verovanju romarjev, pri Bogu že dosegla.

»V tej veri organizirano, z avtobusom, prihajamo tudi mi iz Bele krajine oziroma Semiča. Veliko naših znancev je bilo tod že pred nami. Zagotovo bomo še prišli k svetnici Magdaleni,« je v imenu skupine dejala Francka Plut.

Članek je bil objavljen v 30. številki Dolenjskega lista 25. julija 2019

M. Glavonjić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

13.10.2019Oceni Jožko 

Postopek gre po redu drugače. Sicer pa je živela 47 let brez "zemeljske" hrane. Ima zanimiv življenjepis. Na vrsto bi končno lahko prišel tudi Jurij Humar "čudodelnik s Primskovega". Njegov življenjepis pa je še posebej fascinanten.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava