DL: Rudniški stolp z repetitorji; brez vednosti lastnika in brez dovoljenj

12.10.2019 | 18:30

Na stolpu je nameščenih šest repetitorjev. (Foto: M. B. J.)

Na stolpu je nameščenih šest repetitorjev. (Foto: M. B. J.)

Rudniški izvozni stolp je potreben temeljite obnove. (Foto: M. B. J.)

Rudniški izvozni stolp je potreben temeljite obnove. (Foto: M. B. J.)

Na rudniškem izvoznem stolpu v Kanižarici je, čeprav gre za profano stavbno dediščino, šest repetitorjev – Marsikaj se je dogajalo brez vednosti črnomaljske občine, lastnice stolpa, ki bo letos zagotovila denar za njegovo vzdrževanje

Črnomaljski občinski svetnik Jaka Birkelbach je na seji občinskega sveta postavil vprašanje o nekdanjem rudniškem izvoznem stolpu v TRIS Kanižarica, ki je v lasti občine Črnomelj. Na njem je šest repetitorjev, oviran pa je tudi prehod v rov. Zanimalo ga je, kdo je upravljavec, kdo prejema najemnino, kdo je izdal soglasje za postavitev repetitorjev in kakšna je pri vsem skupaj vloga občine.

Z občinske uprave so mu pojasnili, da je črnomaljska občina z Rudnikom Kanižarica v zapiranju Črnomelj – v likvidaciji 21. septembra 2017 sklenila pogodbo o stavbni pravici za rudniški stolp, na podlagi katere je občina neodplačno postala lastnica izvoznega stolpa oz. imetnica stavbne pravice na rudniškem izvoznem stolpu s pripadajočim funkcionalnim zemljiščem, ki bo, ko bo odmerjeno, postalo občinska last. Na podlagi pogodbe je občina zavezana, da z lastnim denarjem poskrbi za rekonstrukcijo izvoznega stolpa.

BREZ VEDNOSTI IN DOVOLJENJA

Hkrati so z občine pojasnili še, da za postavitev mobilnih repetitorjev na rudniški izvozni stolp občina ni izdala dovoljenja oz. soglasja, prav tako pa niso seznanjeni, ali je investitor za postavitev repetitorjev pridobil soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Za odgovor so z občinske uprave zaprosili Rudnik Kanižarica v zapiranju. Likvidacijski upravitelj je zapisal, da Rudnik Kanižarica v zapiranju Črnomelj – v likvidaciji v industrijski coni podjetjem omogoča razvoj čim boljše infrastrukture, ki je nujna za njihovo delovanje. »V ta namen izvajalcem izdajamo, kjer lahko, soglasje ali služnost. Tako smo dali na zemljišču, kjer stoji stolp, služnost družbam A 1, Elektro in Telemach, ki so poleg občinske stavbne pravice vpisane v zemljiško knjigo. Za posamezne posege in tudi za začetek zadnjega posega nismo posebej obveščeni, smo pa veseli, da se je delo začelo, saj je bil že skrajni čas, da podjetja v coni dobijo primeren dostop do telekomunikacij. Smo pa zainteresirani, da se razmerje med občino in Rudnikom Kanižarica o prenosu stolpa s pripadajočim funkcionalnim zemljiščem dokončno uredi. Urediti je treba dokončno določitev in odmero funkcionalnega zemljišča okrog stolpa, sanirati oz. prebarvati stolp in občino Črnomelj kot lastnico zemljišča vnesti v zemljiško knjigo. Takrat bodo na občino prenesene tudi vse pravice do najemnin, prav tako obveznosti do vzdrževanja stolpa in zemljišča,« so napisali z Rudnika Kanižarica.

Z občinske uprave so zagotovili, da bo občina kot lastnica izvoznega stolpa še letos naročila geodetsko odmero zemljišča, na katerem stoji stolp s pripadajočim zemljiščem, in začela postopke za sanacijo izvoznega stolpa in ureditev premoženjskih razmerij. Ob tem se zavedajo, da bo pri rekonstrukciji stolpa, ki je objekt profane stavbne dediščine, treba upoštevati kulturno-varstvene pogoje novomeške Območne enote Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine. Ti med drugim določajo, da bo treba z objekta odstraniti vse nepotrebne dodatke, ki so bili nanj pritrjeni v preteklosti in z delovanjem stolpa nimajo povezave.

DRAGA OBNOVA STOLPA

A Birkelbach z odgovorom likvidacijskega upravitelja glede repetitorjev ni bil zadovoljen. Menil je, da bi Rudnik Kanižarica z najemnino za šest repetitorjev lahko že obnovil izvozni stolp. Z občinske uprave so dodatno pojasnili, da sta bili že pred na začetku tega zapisa omenjeno pogodbo, ki sta jo občina in Rudnik sklenila 21. septembra 2017, na zemljišču, na katerem stoji stolp, vknjiženi nepravi stvarni služnosti. In sicer so bile 13. maja 2010 v korist Si.mobila vknjižene služnostna pravica za gradnjo in obratovanje bazne postaje ter služnost hoje in vožnje z vsemi vozili ter služnostna pravica položitve in vzdrževanj elektroenergetskih, ozemljitvenih vodov do konca leta 2024. V korist Elektra Ljubljana je bila 15. marca 2010 vknjižena služnostna pravica za gradnjo, vzdrževanje, popravila in rekonstrukcijo elektro energetskega priključka do bazne postaje, z ustreznimi dovozi in dohodi ter neovirano uporabo.

Naknadno pa so na občini ugotovili, da sta bila brez njihove vednosti in soglasja sklenjena dva pravna posla. 26. junija lani je bila med Rudnikom in Telemachom za 15 let z možnostjo podaljšanja sklenjena pogodba o ustanovitvi stvarne služnosti za gradnjo radijske bazne postaje mobilnega javnega radijskega omrežja. 14. septembra 2018 pa je bila sklenjena pogodba o ustanovitvi služnosti za gradnjo, obratovanje, vzdrževanje, popravilo in rekonstrukcijo elektroenergetskega infrastrukturnega objekta med Rudnikom, Telemachom in Elektrom Ljubljana v korist in na ime slednjega. Ker občina kot lastnica stolpa, ki velja za profano stavbno dediščino, ni dala soglasja, so z občine junija letos na Elektro Ljubljana in Telemach naslovili poziv, da čim prej odstranijo mobilno radijsko bazno postajo, elektroenergetski priključek, opremo, vode in naprave ter na lastne stroške vzpostavijo prvotno stanje. Svojo infrastrukturo pa bo moral s stolpa odstraniti tudi A 1 kot pravni naslednik Si.mobila.

Z občine so sporočili še, da bo septembra minilo šele dve leti, odkar je stolp v občinski lasti in upravljanju, zato z denarnim nadomestilom za infrastrukturo na stolpu ne bi mogli obnoviti kovinske konstrukcije stolpa in prostora pod njim, saj so stroški izjemno visoki. Ko so lani opravili evidenčni postopek za obnovo stolpa, so prejeli dve ponudbi za dobrih 50.000 in 45.600 evrov z DDV. Ker sta ponudbi presegali sredstva, ki so jih imeli zagotovljena, in tudi mejno vrednost, od katere je treba javno naročilo objaviti na portalu javnih naročil, so obe ponudbi zavrnili. Po sprejetju rebalansa občinskega proračuna julija 2018 so upoštevali novo ocenjeno vrednost projektantskega popisa in v proračunu zagotovili 50.000 evrov. A ko so ponovili javno naročilo, so dobili tri ponudbe za dobrih 74.000, skoraj 80.000 in skoraj 81.000 evrov z DDV. Ponudbe so bile spet višje od zagotovljenega denarja, zato so v letošnjem občinskem proračunu zagotovili denar za nujna vzdrževalna dela. V načrtu razvojnih programov od 2019 do 2022 pa so za leto 2020 planirali sredstva za obnovo stolpa.

Članek je bil objavljen v 31. številki Dolenjskega lista 1. avgusta 2019

M. B. J.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava