Ko Trškogorske lipe spregovorijo

12.10.2019 | 08:50

Tako je bilo pred dvema letoma na veseloigri ...

Tako je bilo pred dvema letoma na veseloigri ...

Ko Trškogorske lipe spregovorijo

Turistično kulturno društvo Trškogorsko srce sedaj že tradicionalno vsako leto v oktobru pripravi prireditev na Trški gori. Zadnji dve leti smo jo poimenovali »Ko trškogorske lipe spregovorijo«. Tako bo tudi letos 12.10.2019, ko bo na Trški gori zopet veselo, oziroma bo poskrbljeno za vse čute.

To bo luštna prireditev pod lipami, kjer nas bodo razveselili s svojim kulturnim prispevkom: Ljudske pevke Čebelice, Ljudske pevke Rezince, Moški pevski zbor vinogradnikov Čatež, virtuozi glasbene šole Lipičnik, duo diatoničnih harmonik Kristjan in Marko ter Neža z recitacijo Slakovih pesmi. V goste prihaja tudi Folklorna skupina Grmada, ki ohranja folklorno in kulturno dediščino Ribnice. Na prireditvi se bo predstavili aktualna 21. Cvičkova princesa Simona Petretič.

Seveda bo prireditev spremljala bogata kulinarika in dobra trškogorska kapljica.

TKD Trškogorsko srce si intenzivno prizadeva, da bi ponovno obudilo nekoč znano romarsko in turistično središče, Trško goro. Trška gora je v življenju tako njenih prebivalcev kot samega Novega mesta igrala pomembno vlogo, ki v zadnjih letih močno usiha. TKD Trškogorsko srce deluje že sedmo leto. Kljub temu je uspelo v širšem prostoru biti prisotno na veliko pomembnih turističnih in etnoloških dogodkih in postati organizator nekaterih izmed dogodkov. Prepoznaven dogodek je Pesem na Trški gori, katerega organiziramo vsako leto po zahvalni maši v mesecu oktobru za dobro letino v cerkvi in povabimo skupine ljudskih pevcev in pevk iz našega okolja. Obudili smo tradicijo štantov na Trški gori za žegnanje in štante napolnili z izdelki domače obrti z našega okolja.

Leta 2017 pa smo v sodelovanju z lokalnimi kulturniki ponovno uprizorili ljudsko igro s petjem z naslovom Na Trški gori. Igro sta leta 1936 spesnila Metka in Danilo Bučar, premierno je bila uprizorjena 28. 3. 1936 v Šentjakobskem gledališču v Ljubljani. Po letu 1945 je gradivo obležalo v predalu, igra ni bila nikoli v celoti ponovno predvajana.

Jožica Verček

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava