Gimnazija NM obrača drugi list Rastoče knjige

10.10.2019 | 11:50

Eva Novak v pogovoru s povezovalcema prireditve

Eva Novak v pogovoru s povezovalcema prireditve

Eva Novak z ravnateljico in idejnim vodjo Rastoče knjige

Eva Novak z ravnateljico in idejnim vodjo Rastoče knjige

Mlada pesnica Eva Novak

Mlada pesnica Eva Novak

V ponedeljek, 7. oktobra, je v atriju šole potekala prireditev z naslovom Ljubezen večno vidim krog in krog, Rastoča knjiga Gimnazije Novo mesto, z začetkom ob 12.30. Ob tej priložnosti je ravnateljica Mojca Lukšič skupaj z idejnim vodjo tega vseslovenskega in mednarodnega projekta dr. Janezom Gabrijelčičem obrnila drugi list Gimnazijke z Rastočo knjigo. Na njem so zapisane že omenjene naslovne besede, ki so jih gimnazijci izbrali v skladu z vrednotami abecede odličnosti, mojstrstva in etike, kot sta Ljubezen in Lepota. Gre za verz velikana slovenske moderne in nekdanjega novomeškega gimnazijca, pesnika ljubezni – Dragotina Ketteja iz njegovega sonetnega cikla Adrija. Spomnimo naj, da prav letos mineva tudi 120 let od Kettejeve prezgodnje smrti.

Potem ko je Gimnazija Novo mesto lansko leto kot prva med slovenskimi gimnazijami vstopila v projekt, je nedavno iz njega zrasla prava, živa rastoča knjiga. Letošnja maturantka Eva Novak je namreč v mesecu septembru pri Kulturnem društvu Severina Šalija izdala pesniški prvenec z naslovom Preden odrastem, ki je že doživel pozitiven kritiški odmev na straneh revije Rast in v Dolenjskega lista.

Pogovor z mlado pesnico o njenem ustvarjanju in pogledih na življenje, mladost, odraščanje, lepoto in ljubezen je bil tako osrednja tema prireditve, ki sta jo povezovala četrtošolca Anita Koprivc in Lovro Bukovec, za glasbeno spremljavo pa so poskrbeli člani gimnazijskega godalnega kvarteta (Ema Starešinič, Nika Molan, Tjaša Remec in Vid Dović) ter kantavtor Gašper Turk z lastno skladbo Reka in v duetu z odlično pevko Majo Tomić.

Pesmi Eve Novak so poleg avtorice in obeh njenih sogovornikov interpretirale še Nina Plankar Hodžič, Julija Jakljič, Tiana Zrakić, Amika Zoja Jelič in že omenjena Maja Tomić.

Tomaž Koncilija
Avtor fotografij: Franci Koncilija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava