Jubilejna 15. košnja z ročnimi kosami na Makutah

9.10.2019 | 13:40

Jubilejna 15. košnja z ročnimi kosami na Makutah
Jubilejna 15. košnja z ročnimi kosami na Makutah

Tradicija se in se bo nadaljevala tudi v prihodnje ... Tudi letos so se pri Rauhovem kozolcu na Makutah zbrali krajani vasi Uršna sela in okoliških vasi na že 15. tradicionalni košnji z ročnimi kosami.

Košnje, ki jo je tudi letos uspešno organiziral neumorni Lado Rauh s krajani vasi Uršna sela, je pokazala, da lahko združeni nadaljujejo tradicijo vsakoletne košnje in podobnih dogodkov. Košnje se je udeležilo več kot 70 prijateljev, ki so pokosili hrib nad lično izdelanim kozolcem. Kosilo je 20 koscev, po košnji pa prav toliko grabljic pograbilo krmo, fantje pa so jo s hlevskimi vilami naložili na vozove in jo odpeljali v hlev živini. Tudi tokrat je imel Matija Blatnik med vsemi najbolj nabrušeno koso.

Lado Rauh je ob tem dejal, da je namen takega dogodka predvsem druženje in obenem ohranjanje tradicije, kot tudi to, da se mlajšim generacijam pokaže, kako so se ta opravila odvijala v preteklosti. Kot se za težko delo spodobi, je po košnji sledil likof z zakusko in glasbo, ob slovesu pa so zbrani obljubili, da se bodo srečali tudi ob leto osorej.

Kristijan Hrastar
Fotografija: Silvester Kulovec

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava