DL: Na Štrekljevcu si že leta želijo avtobusno postajališče

29.9.2019 | 18:10

Na Štrekljevcu so lani dobili nov pločnik in razsvetljavo (foto: arhiv)

Na Štrekljevcu so lani dobili nov pločnik in razsvetljavo (foto: arhiv)

Poklical nas je bralec s Štrekljevca. V našem časopisu je namreč prebral, da bodo v občini Semič prihodnje leto poskrbeli, da bo semiško balinišče dobilo nadstrešek, kar ga je zbodlo, saj si v njegovi vasi že leta želijo, da bi dobili avtobusno postajališče, a se to ne premakne z mrtve točke. Tam je podružnična šola, dnevno pa se v vasi ustavi tudi okoli sedem avtobusov, zato bi ga nujno potrebovali, je menil in pristavil: »Ne vem, kje živijo naši svetniki.«

Semiška županja Polona Kambič je v obširnem odgovoru pojasnila, da si občina že dalj časa prizadeva, da bi na Štrekljevcu ob državni cesti uredila avtobusno postajališče. »Narejenih je bilo vrsto ogledov Direkcije RS za infrastrukturo in končno ugotovljeno, da je izvedba ob državni cesti zaradi premajhne preglednosti prenevarna in za njeno postavitev ne bodo izdali soglasja. Zato smo skupaj s krajani iskali variante, s katerimi bi se izognili državni cesti in bili še dovolj blizu mestom, ki so krajanom in avtobusnim prevoznikom primerna. Za edini prostor se je izkazala vrtača v zasebni lasti, lastnik je podal načelno soglasje, da bi jo bil pripravljen prodati. Naročili smo projektno dokumentacijo za gradnjo avtobusnega postajališča in obračališča, vendar je zaradi spremljevalnih del predhodnega zasutja vrtače njena vrednost narasla krepko prek 200.000 evrov, po trenutnih tržnih cenah gotovo še več. Tako smo pred dvema letoma za večjo varnost otrok nevozačev in pešcev dali prednost gradnji pločnika in javne razsvetljave v okolici podružnične osnovne šole Štrekljevec. Vse otroke vozače, ki obiskujejo to šolo, pripeljemo pred prag šole in jih od tam tudi odpeljemo domov. Vozači, ki najbolj pogrešajo nadstrešnico, so dijaki srednjih šol, ki se vozijo na šolanje v Novo mesto in jim avtobus ustavlja ob pločniku lokalne ceste pred stanovanjsko hišo. Z lastnikom zemljišča nismo dosegli dogovora za postavitev nadstrešnice, čeprav smo imeli v proračunu zanjo že zagotovljena sredstva, zato se do danes še ni izvedla. Tako imajo dijaki možnost počakati na avtobus sicer na varnem mestu na pločniku, nimajo pa nadstrešnice v primeru slabega vremena, in takrat morajo poskrbeti za dežnik. Osnovnošolski otroci pa imajo urejen varen in neposreden dostop do šole, tako vozači kot nevozači.« Tako so si ureditev avtobusnega postajališča Štrekljevec zastavili za naslednje obdobje, ker pa je vrednost naložbe visoka, prioritetnih potreb veliko, sredstev pa vedno premalo, ta trenutek ne morejo obljubiti časa njene izvedbe. »Vsakdo ima svoje mnenje o pomembnosti posameznih pridobitev in gotovo je, da je tista, ki je v posameznikovi bližini, najpomembnejša. Občina pa mora posamezne želje in potrebe uskladiti tudi z razpoložljivimi finančnimi viri. Upamo, da bomo v doglednem času zadovoljili obe strani,« je še dodala.

Članek je bil objavljen v 29. številki Dolenjskega lista 18. julija 2019 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (18)

30.9.2019+1     + (1)     – (0)     Oceni primoz 

Evropskih sredstev iz kohezivne politike namenjene za skladen regionalni razvoj ni. Slovenija je namreč pre-uspešna pri črpanju evrobskega denarja. Država tudi ne da nič, kar je razvidno iz dejstva, da od Ručetne vasi do Semiča ni niti enega avtobusnega postajališča, ki naj bi jih, kot sem seznanjen, 100% financirala država. Žalostno ... kaj sem že hotel reči ... otroci so naše največje bogastvo ...

2.10.2019+1     + (1)     – (0)     Oceni primoz 

Županja najprej izjavi: "Narejenih je bilo vrsto ogledov Direkcije RS za infrastrukturo in končno ugotovljeno, da je izvedba ob državni cesti zaradi premajhne preglednosti prenevarna in za njeno postavitev ne bodo izdali soglasja.", potem doda: "Vozači, ki najbolj pogrešajo nadstrešnico, so dijaki srednjih šol, ki se vozijo na šolanje v Novo mesto in jim avtobus ustavlja ob pločniku lokalne ceste pred stanovanjsko hišo.", da lahko odgovornost preloži na nesrečnega lastnika zemljišča: "Z lastnikom zemljišča nismo dosegli dogovora za postavitev nadstrešnice, čeprav smo imeli v proračunu zanjo že zagotovljena sredstva, zato se do danes še ni izvedla." Skratka Direkcija RS za infrastrukturo zavrne primernost (prenevarno) postavitve postajališča ob državni cesti, dovoli pa postavitev pločnika ob le-te. Pločnik je ob državni cesti. Tudi v primeru, če bi se lastnik zemljiča strinjal, obstaja zadržek Direkcije RS (vplivno območje), ki ne da soglasja (prenevarno). Kakšen je torej človek, ki si opere roke in svojo odgovornost porine drugemu, kateri pa nima niti najmanjših možnosti rešiti zadevo?

3.10.2019Oceni primoz 

Tale njena izjava: "Vozači, ki najbolj pogrešajo nadstrešnico, so dijaki srednjih šol, ki se vozijo na šolanje v Novo mesto in jim avtobus ustavlja ob pločniku lokalne ceste pred stanovanjsko hišo.", naprotuje promociji srednje šole v Črnomlju. V članku na lokalno.si iz dne 21.5.2018 (https://www.lokalno.si/2018/05/21/196374/aktualno/DL_Srednja_sola_Crnomelj___S_cim_bi_lahko_pritegnili_mlade/) namreč piše: "Tudi Polona Kambič je obljubila, da bo semiška občina zraven v prizadevanjih, da dobijo v Črnomlju nov program, tako za potrebe gospodarstva kot tudi za dekleta. Ob tem je spomnila, da imajo velike potrebe v domovih za starejše občane. Predvsem pa si nikakor ne predstavlja, da bi Črnomelj ostal brez srednje šole."

3.10.2019Oceni primoz 

Ali to pomeni, da je županja preveč resno vzela predloge volilnih okrajev (https://www.dolenjskilist.si/2019/09/04/224559/novice/dolenjska/Kako_bi_bila_po_novem_videti_6_volilna_enota/), iz katerih je razvidno, da naj bi Semič po novem spadal v okraj Novo mesto-vzhod? Ali to pomeni, da Folklorna skupina Semič sedaj kupuje Podgursko narodno nošo? Proti temu odločno protestiram!

7.10.2019Oceni primoz 

Na Štrekljevcu je podružnična OŠ, zato mi je ta županjina poved nerazumljiva: "Osnovnošolski otroci pa imajo urejen varen in neposreden dostop do šole, tako vozači kot nevozači." Gdo so ti "nevozači", ki obiskujejo 5.in višje razrede OŠ iz štrekljevsega okolica (najbrž v Semiču). Morda tisi otroci, za katere na občini predvidevajo, da bi izpod nadstreška v smeri proti Novemu mestu tekali čez prometno državno cesto?

8.10.2019Oceni primoz 

Kaj je to teden mobilnosti, promocija javnega prometa, brezogljični odtis, ... gdo je to švedska Greta? Zakaj se na Štekljevcu štejejo že desetletja brez avtobusnega postajališča?

8.10.2019Oceni primoz 

Je bil organiziran avtobusni prevoz iz Štrekljevca do izvira Krupe na Jesenski pohod po učni kraški poti in odprtje brvi? Ali se morda nad štrekljevske upokojene in ostale nevozače izvaja socialna izključenost?

10.10.2019Oceni primoz 

Čemu županja uporablja srednjeveške metode, diskvalifikacijo in potem kurjenje na grmadi izbrane žrtve, na katero prevali svoje grehe? V tem primeru je to nesrečnež, na čigar posest je županja vrgla oko za izgradnjo nadstreška (nevarnega avtobusnega postajališča) samo v eni smeri. Avtobusnega postajališča katerega lastništvo se bo itak brezplačno preneslo na državo kot obcestna infrastruktura državne ceste.

10.10.2019Oceni primoz 

Zakaj se zdraven potrjenega primernega mesta za avtobusno postajališče in obračališče nezgradi še bencinski servis oziroma manjša trgovina po sodobnih standardih (parkirišče); ob državni cesti Ručetna vas–Štrekljevec–Jugorje je ni? Ali pa objekt za druženje starejše generacije (npr. balinišče)?

15.10.2019Oceni primoz 

Štrekljevec je pred sesetletji, v času ko je bil proti Jugorju še večinoma makadam, že imel nadstrešek avtobusnega postajališča postavljenega, kot se je to delalo v tistih časih, deloma iz samoprispevka. Kje je tisti nadstrešek in zakaj je bil odstranjen?

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava