VIDEO: Zadnji hip iz gorečega stanovanja rešil soseda

26.9.2019 | 14:15

Branko Zupanc (foto: Sašo Švigelj)

Branko Zupanc (foto: Sašo Švigelj)

Stanovanje je bilo v požaru popolnoma uničeno.(foto: PU Novo mesto)

Stanovanje je bilo v požaru popolnoma uničeno.(foto: PU Novo mesto)

Zupanc se je med reševanjem nadihal strupenega plina.(foto: Sašo Švigelj)

Zupanc se je med reševanjem nadihal strupenega plina.(foto: Sašo Švigelj)

VIDEO: Zadnji hip iz gorečega stanovanja rešil soseda

V sklopu akcije Gasilec junak predstavljamo novega kandidata, Branka Zupanca iz Brežic, ter njegovo zgodbo o reševanju 59-letnega soseda iz gorečega stanovanja. Februarja letos se je ob sicer premišljenem posredovanju v požaru nadihal strupenega dima, zato je nekaj ur preživel v bolnišnici. Njegov hudo poškodovani sosed pa je bolnišnico zapustil šele pred enim mesecem.

Zgodilo se jetorej  februarja letos. Zupanc, ki je po poklicu policist, je sredi dneva prišel s partnerico domov. »Čez nekaj časa sem iz hodnika slišal sosedo, ki je kričala, da gori. Ko sem odprl vhodna vrata stanovanja, sem videl, da je že celo stopnišče zadimljeno. Valil se je črn dim,« se spominja 48-letni Zupanc.

Razbil zaklenjena vrata

Predvidel je, da dim prihaja iz pritličja, zato je hitro stekel dol, kjer je opazil, da se izpod vhodnih vrat 59-letnega soseda vali dim. »Prijel sem za kljuko, a so bila vrata zaklenjena. Nekajkrat sem poklical, Brane, Brane, in se mi je zazdelo, da sem zaznal nek glas, torej da se nekdo oglaša v tem prostoru,« pravi.

Nemudoma je poskušal s silo telesa vdreti v zaklenjeno stanovanje. Kot se še spominja, se mu je v tistem trenutku porajalo nešteto misli, saj se je kot gasilec zavedal, kaj vse se mu lahko zgodi pri nasilnem vstopu v stanovanje. »V tistem adrenalinu sem poskušal narediti vse, kar sem lahko, da bi rešil soseda,« se spominja. S telesom mu je uspelo podreti zaklenjena vrata. Celotno stanovanje je bilo polno dima, zato se je poskušal sosedu približati pri tleh; tam je bilo manj dima, a je kmalu spoznal, da ne more priti globlje v notranjost stanovanja.

Stekel je nazaj ven in na hodniku vzel gasilni aparat ter z njim stekel iz bloka. Hitro je prišel do sosedovega okna in ga razbil z gasilnim aparatom. Požar je bil po njegovih besedah takrat že kar precej razširjen, zato je začel gasiti. »Levo ob steni sem slišal, da se oglaša. Pozval sem ga, naj poskuša priti do okna. Nekako se je splazil, da sem ga lahko prijel in mu pomagal priti ven skozi okno, da se je lahko nadihal. V tistem trenutku pa so že prišli tudi gasilci in prevzeli postopek,« je še povedal Zupanc. Po njegovih besedah je požar izbruhnil, ker naj bi nesrečni sosed zaspal s prižgano cigareto v roki.

Hude posledice

Zupanc se je med reševanjem nadihal strupenega plina, postalo mu je slabo, zato so ga reševalci odpeljali v bolnišnico, kjer je med drugim dobil infuzijo. Po nekaj urah je bolnišnico zapustil, te sreče pa ni imel hudo poškodovani sosed. »Gospod je dobil kar precejšnje telesne opekline, mislim da 35-odstotne. Bil je opečen po obrazu, rokah, nogah. Tudi v bolnišnici je bil precej dolgo, domov se je vrnil šele pred približno enim mesecem.«

Akciji Gasilec junak smo dodali dobrodelno noto, in sicer bomo pomagali gasilcem, poškodovanim v intervencijah, in njihovim družinam. Vabimo vas, da z SMS-sporočilom GASILEC5 na številko 1919 prispevate pet evrov za ustanovo Metoda Rotarja, ki pomaga omenjenim gasilcem in njihovim družinam tudi v primeru socialnih stisk.

Hudo poškodovanega soseda tokrat zaradi njegovega slabega zdravstvenega stanja nismo obiskali. Po besedah Zupanca čuti sicer še precej posledic opeklin, amputirati so mu morali tudi nekaj prstov, zato še ni končal zdravljenja. Ker težko skrbi zase, sosedi 59-letniku po prihodu iz bolnišnice pomagajo pri nekaterih opravilih, pomoč mu nudi tudi brežiški center za socialno delo, saj moški živi sam.

Policist in prostovoljni gasilec

Branko je član brežiškega gasilskega društva od leta 2009, a je prostovoljni gasilec že več kot le desetletje. »Za gasilstvo sem navdušen že od mladih nog. V družini je to tradicija, oče in brat sta gasilca. Sam nekaj časa nisem bil dejaven v gasilstvu, preselil sem se v drug kraj in si tu ustvaril družino,« je še povedal drugi kandidat za gasilskega junaka.

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava