Najdražje gobe niso na tržnici, ampak v gozdu; inšpekcija dela

25.9.2019 | 13:40

Za lastne potrebe lahko na dan naberemo največ 2 kilograma gob. (foto: arhiv lokalno.si)

Za lastne potrebe lahko na dan naberemo največ 2 kilograma gob. (foto: arhiv lokalno.si)

Družbena omrežja so preplavile fotografije zadovoljnih gobarjev, ki se ponašajo z obilnim izplenom. A preudarno pri količini, saj lahko hitro pride do kršitev in denarnih kazni.

Večina gobarjev, ki se te dni na spletu hvalijo s količino nabranih jurčkov in drugih gob, je gotovo kršila uredbo, ki določa, koliko gob posamezniki sploh lahko naberemo. Iz fotografij je namreč razvidno, da so količine gob, ki so jih nabrali, gotovo višje od dovoljenih. Nabiralci se denimo bahajo z dvema ali celo tremi košarami tega zelo priljubljenega jesenskega ploda.

Strastni gobarji so že za lansko sezono dejali, da že vsaj desetletje ni bilo tako obilne gobarske letine. A menda je tudi letošnja izjemna. To dejstvo pa ne pomeni, da lahko zato bolj plenimo naše gozdove. Kot na svojih spletnih straneh zapiše ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, lahko gozdne plodove, med katere štejemo kostanj, borovnice, robidnice, brusnice, gozdne jagode in drugo, pod določenimi pogoji nabirajo tako lastniki kot nelastniki gozdov, vendar pozor: posameznik lahko v gozdu za lastne potrebe na dan nabere največ dva kilograma gob ali na primer kostanja, nabiranje katerega bo zelo kmalu aktualno.

Inšpekcija na terenu

Količino omejuje Uredba o varstvu samoniklih gliv. Ta med drugim pravi, da je pri nabiranju prepovedana uporaba pripomočkov, ki lahko poškodujejo rastišče ali podgobje, da moramo gobe grobo očistiti že na rastišču, pa tudi prenašamo jih lahko le v trdni in zračni embalaži. Za kršitve določb Uredbe o varstvu samoniklih gliv je zagrožena globa od 208,65 evra.

Našo doslednost pri upoštevanju količin preverja gozdarska inšpekcija. »Prva prioriteta dela gozdarske inšpekcije je sicer nadzor nad izvajanjem sanitarne sečnje. Nadzor nabiranja gob ter nabiranja plodov, zelnatih rastlin in mahov gozdarska inšpekcija vrši le občasno na podlagi prijav. Poleg gozdarske inšpekcije nadzor nad določbami uredbe izvajajo še inšpekcija za varstvo okolja in nadzorne službe za varstvo parkov. Običajno hkrati opravljamo tudi nadzor vožnje v naravnem okolju,« so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Koliko je kršitev

Tudi kar zadeva število prekrškarjev, pojasnijo, da je to odvisno od gobarske sezone, saj se gobarji ob intenzivni rasti gob težko držijo količinske omejitve, čeprav jo poznajo, kršitve ostalih določb Uredbe o varstvu samoniklih gliv in Uredbe o zavarovanih prostoživečih glivah pa so redke in jih je vsako leto manj. »Pogostejše so kršitve zaradi nedovoljene vožnje v naravnem okolju, saj nabiralci uporabljajo gozdne ceste v nasprotju z režimom uporabe (vozijo po gozdnih cestah, ki so razen za gospodarjenje z gozdom zaprte za promet, kar je označeno s prometnimi znaki), vozijo po gozdnih vlakah ali pa nedovoljeno parkirajo v naravnem okolju.«

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava