DL: Marof - Najprej tematska pot in drevored

25.9.2019 | 13:10

V sklopu v torek predstavljenega projekta nameravajo v Kettejevem drevoredu odstraniti 25 dreves in zasaditi okoli deset novih. (Foto: M. M.)

V sklopu v torek predstavljenega projekta nameravajo v Kettejevem drevoredu odstraniti 25 dreves in zasaditi okoli deset novih. (Foto: M. M.)

Z leve proti desni: vodja projekta Luka Jukič, Jernej Radovac iz Acerja,  dr. Iztok Kovačič, Mitja Simič in dr. Peter Železnik (Foto: M. M.)

Z leve proti desni: vodja projekta Luka Jukič, Jernej Radovac iz Acerja, dr. Iztok Kovačič, Mitja Simič in dr. Peter Železnik (Foto: M. M.)

Dr. Peter Železnik (Foto: M. M.)

Dr. Peter Železnik (Foto: M. M.)

Obstoječa drevesa v slabem stanju, 25 jih morajo odstraniti oz. zamenjati z novimi – Zasnovali krožno pešpot – 250.000 evrov sofinanciranja iz EU – Menjava klopi in nova razsvetljava pa tudi otroško igrišče

Kot je znano, MO Novo mesto na Marofu načrtuje Arheološki park Situla, a se bo že prej oziroma že letos lotila ureditve nove tematske poti Gradišče Marof in z njo prenove obstoječega Kettejevega drevoreda.

Največji mestni drevored je star okoli 120 let in po besedah vodje novomeške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Mitje Simiča zajema okoli 300 divjih kostanjev. Zasadili so ga po gradnji ceste od Bršljina do mesta, ko povezava prek Marofa ni bila več glavna mestna vpadnica in je z zasaditvijo dreves znotraj cestišča postala sprehajalna pot. A drevesa v preteklosti niso bila deležna zadostne nege; leta 1994 so jih odstranili skoraj dve tretjini, razne bolezni so napadle tudi mlajša drevesa. V sodelovanju z Zavodom za varstvo narave in Dolenjskim muzejem je že pred petimi leti nastal konservatorski načrt, na podlagi katerega so zdaj na MO Novo mesto zasnovali projekt ureditve omenjene arheološke tematske poti.

Kot je na torkovi novinarski konferenci povedal vodja urada za prostor in razvoj dr. Iztok Kovačič, bodo za naložbo odšteli slabih 438.000 evrov (z davkom), januarja letos pa je padla odločitev, da bo projekt z 250.000 evri sofinancirala Evropska unija prek mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

»Po gradišču Marof bomo uredili okoli 700 metrov dolgo peščeno krožno pešpot. Na enem odseku bo še prezentacija dela utrjenega obzidja in obrambnega nasipa, na severozahodnem delu pa otroško igrišče,« je rekel dr. Kovačič in nadaljeval, da še letos sledi razpis za izvajalca in začetek del, ki naj bi bila končana v desetih mesecih. Kot omenjeno, bodo ob tem prenovili Kettejev drevored, v katerem bodo med drugim zamenjali obstoječe klopi in uredili cestno razsvetljavo.

Županov pooblaščenec za mestno drevje dr. Peter Železnik je dodal, da bodo ob prenovi nadomestili 25 najslabših dreves in hkrati zasadili okoli deset novih: »Drevored je bil v preteklosti slabo oskrbovan, ima pa tudi slabo rastišče. Drevesa je napadla bolezen, ki je do izbruha ne moremo opaziti in se je ne da zdraviti, tako da smo za odstranitev določili tista, ki so že v tako slabem stanju, da so nevarna za sprehajalce.«

Arheološki park Situla sicer zajema več sklopov, poleg omenjenega območja gradišča še grobišče in interpretacijski center. Po Kovačičevih besedah pripravljajo strokovne podlage za vsakega, sledi priprava občinskih podrobnih prostorskih načrtov, a so se odločili najprej urediti tematsko pot in prenoviti drevored, kar bo predstavljajo tudi vstopno točko prihodnjega parka.

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista 11. julija 2019

Mirjana Martinović

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava