DL: Obnova Baze 20 - Letos nadaljevali dela

23.9.2019 | 13:40

Foto: arhiv

Foto: arhiv

DL: Obnova Baze 20 - Letos nadaljevali dela
DL: Obnova Baze 20 - Letos nadaljevali dela

Družba Slovenski državni gozdovi (SiDG) je konec leta 2017 prevzela vzdrževanje nepremičnin v sklopu štirih kulturnih spomenikov državnega pomena na območju Kočevskega roga: Baze 20, Bunker 44, Partizanska bolnišnica Jelendol in Partizanska bolnišnica Zgornji Hrastnik. Pred tem je za nujna vzdrževalna dela ob večletnem pomanjkanju ustreznih sredstev skrbelo Ministrstvo za kulturo, dela pa so od leta 2015 povsem zastala. Konec junija so predstavili potek sanacije Baze 20.

SiDG je na začetku lanskega leta takoj pristopil k nujni obnovi najbolj poškodovanih barak v Bazi 20, nujna dela pa so izvedli na podlagi usmeritev in soglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Med drugim so lani uredili obstoječe pešpoti od Lukovega doma do Baze 20, postavljena je bila tudi rampa pri vhodu za preprečevanje nepooblaščenega dostopa z motornimi in drugimi vozili, opravili so nujen posek nevarnih dreves, ki so ogrožali objekte in obiskovalce, prenovili so tudi tri objekte, so sporočili iz SiDG.

Letos so nadaljevali investicijsko-vzdrževalna dela; med drugim so zamenjali dotrajano ostrejše in streho ter izvedli popravilo oken in vrat na barakah št. 20, 22 in 25. V SiDG izpostavljajo potrebo po sistematičnem vzdrževanju, zaradi česar je bil naročen konservatorski načrt pri Zavodu za naravno dediščino, ki daje vsebinske in strokovne usmeritve, kako pristopiti k vzdrževalnim delom ob upoštevanju varstvenega režima kulturne dediščine. Pri obnovi sodelujejo z občino Dolenske Toplice, zavodoma za varstvo naravne in kulturne dediščine in Dolenjskim muzejem. Vsako leto naj bi obnovili od tri do pet objektov, vse torej približno v desetih letih.

Za namen promocije Kočevskega roga je občina Dolenjske Toplice pridobila stavbno pravico na objektu Lukov dom, kjer namerava objekt dozidati in vzpostaviti informacijsko točko. »Za Lukov dom je v izdelavi popis del. V podstrešnem delu tega objekta želimo urediti stalno zbirko, v pritličju pa bo sprejemnica. Dela bodo predvidoma izvedena v naslednjih dveh letih, ocenjena pa so na 120.000 evrov,« je za naš časopis povedal topliški župan Franci Vovk.

Članek je bil objavljen v 27. številki Dolenjskega lista 4. julija 2019

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava