Festival praženega krompirja - par ton ga je kmalu pošlo

16.9.2019 | 14:15

Festival praženega krompirja - par ton ga je kmalu pošlo
Festival praženega krompirja - par ton ga je kmalu pošlo

Na deževno soboto, 7. septembra, smo se odpravili proti Postojni, kjer je potekal že 19. svetovni festival praženega krompirja v organizaciji Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Zjutraj smo se zbrali v Tržišču in na avtobus naložili vso potrebno opremo, pripomočke ter seveda krompir, razne začimbe in dodatke za pripravo te tradicionalne slovenske jedi. V Postojni nas je pričakalo sončno vreme. V središču Postojne se je zbralo več kot 60 ekip pražilcev iz Slovenije in tujine. Naš kraj Tržišče pa je bil najbolj množično zastopan, saj smo se ga udeležila kar štiri društva: Aktiv kmečkih žena, Društvo upokojencev, Klub ljubiteljev starih vozil Mirenske doline Hrast in Turistično društvo. Občino Sevnica pa nas je skupaj zastopalo kar osem društev, zato smo bili še posebej veseli novice, da bo naslednje prizorišče praženega krompirja naša domača Sevnica.

Po prizorišču je dišalo po praženi čebuli, svinjski masti z ocvirki in ostalih začimbah, ki so sestavni del te tradicionalni jedi. Vsako društvo je pripravilo svoj najboljši recept za pripravo praženega krompirja: pražen krompir z jurčki, pražen krompir s kranjsko klobaso, s slanino, s semeni, zelenjavo in podobno. V glavnem človeška domišljija ne pozna meja. Za odličen okus, pa je pomembno, da so sestavine iz domačih njiv in vrtov.

Po 12. uri se je pričelo razdeljevanje brezplačnih porcij praženega krompirja. Obiskovalci so pristopili k stojnicam in pokušali pražen krompir pripravljen po tradicionalnih receptih ali pa s sodobnejšim pridihom. Čeprav so pražilci pripravili par ton krompirja, so porcije kmalu pošle, saj je bil obisk nad pričakovanji. Ker smo v Tržišču znani po odličnem cvičku, smo obiskovalcem postregli tudi s to odlično kapljico.

Organizatorji so prireditev odlično promovirali in jo tudi izpeljali z odliko, saj je festival obiskalo par tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Predstavili so se tudi lokalni ponudniki domačih izdelkov in obrti. Prireditev je spremljal tudi zanimiv kulturni in glasbeni program. Naš kraj so na festivalu odlično predstavile tudi Mlade žurerke in splesnimi nastopi požele bučen aplavz.

Ob koncu prireditve je sledila še predaja praporja. Župan občine Postojna Igor Marentič in predsednik društva praženega krompirja Stanislav Menard, sta prapor predala naslednji gostujoči občini, podžupanu občine Sevnica Janezu Kukec.

Tako že danes velja povabilo na 20. Festival praženega krompirja, ki bo v Sevnici, v soboto 5. septembra 2020!

Za AKŽ, DU, društvo Hrast, TD Tržišče Janja Seničar Tratar
foto: Stane Markovič

Galerija

_zfestival (1)
_zfestival (2)
_zfestival (3)
_zfestival (4)
_zfestival (5)
_zfestival (6)
_zfestival (7)
_zfestival (8)
_zfestival (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava